Влада Србије: Нема наставка сарадње са Рио Тинтом

Премијерка Ана Брнабић саопштила је вечарас да је влада на седници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13 фебруара 2020. године.
vlada srbije, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

"Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало", рекла је Брнабић на прес конференцији непосредо после седнице владе.

„Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли”, додала је премијерка.

Укинута је и одлука о образовању радне групе за импелентацију пројекта Јадар из 2021. године.

"Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је", рекла је Брнабић.

Она је подсетила да су последњих месеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом у нашој земљи, која је у Србији од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање.

Брнабић је додала да је 2006. измењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. добила решење о извођењу бушотина великог пречника.

"И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022", рекла је Брнабић и поновила све захтеве, које је влада данас на седници усвојила.

Раније данас, компанија Рио Тинто је у саопштењу упућеном медијима изразила забринутост због изјава о потенцијалном повлачењу просторног плана за пројекат "Јадар".

"Посвећени смо развоју пројекта у складу са свим српским и међународним прописима и узимамо у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала", поручила је компанија Рио Тинто.

У претходном периоду широм Србије одржавани су протести против доласка Рио Тинта у нашу земљу, односно против изградње рудника и експлоатације литијума од стране те компаније.

На зеленој агенди покушавају да граде политичку будућност

Премијерка Брнабић позвала је вечерас све заинтересоване еколошке организације да се обрате влади и преузму документе у вези Рио Тинта и казала да представници ранијих власти, који су све те споразуме склапали, сада покушавају на зеленој агенди да граде политичку будућност.

Нагласила је да тренутне власти никада нису имале никакве уговоре са Рио Тинтом.

Она је, после седнице владе, показала сву документацију везану за Рио Тинто и пословање у Србији преко ћерка фирме Рио Сава експлорејшен.

“Ту је све од 2002.године, када је потписан споразум са СРЈ, који ратификована у Скупштини СЦГ 5.маја 2004.године, преко првог решења Министарства рударства и енергетике од 8.јуна 2004.године, којим се одобрава геолошко истраживање, преко решења из 2012. за извођење радова које је издато од стране Министарства од заштите животне средине под Оливером Дулићем за бушотине. Ту је и закон из 2006.који уводи начело континуитета како би Рио Тинту обезбедио да имају и ексклузивно право на експлоатацију”, објаснила је она.

Брнабић је подсетила да је 2006. на власти била ДС са својим коалиционим партнерима, а председник Србије тада је био Борис Тадић.

Према њеним речима сви људи који данас говоре против Рио Тинта и они који протестују, блокирају раскрснице, међународне путне правце, граничне прелазе, малтретирају грађане...били су у тој странци, а то су пре свега Драган Ђилас, Мариника Тепић, Небојша Зеленовић.

“Није ми јасно, уколико су ови протести еколошки, а не политички зашто нисте питали Зеленовића због чега је са својом странком довео Рио Тинто, што му је дато решење о истраживању, што су мењали закон да би им дали екслузивна права на експлоатацију.

Зашто не објасне него се склањају иза зелене агенде да би на тим леђима градили политичку будућност, на шта немају шансе”, рекла је она.

Казала је да сву документацију заинтересовани могу преузети и вечерас, јер ће она бити у влади дуже пошто мора завришити неке састанке.

Странци финансирали протесте, велико лицемерје

Брнабић је изјавила да су се стране организације и фондације у последњих годину и по дана сјатиле у Србију да финансирају еколошке организације, учествују у њиховом оснивању, раду и да финансирају протесте.

Она је на конференцији за медије рекла да нема речи о томе колико је лицемерје странаца и страних организација, наводећи да су највећи финансијери САД, Рокфелер фондација и УСАИД, Фонд за отворено друштво, Национална задужбина за демократију и многи други, из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет, као и из Немачке.

"Не би био проблем да су заинтересовани за животну средину и да нема тог лицемерја да ти који финансирају протесте, нападају компаније из тих земаља, а ми треба да их бранимо и политички слабимо. Јел то игра коју играмо?", упитала је Брнабић.

Она је оценила да то показује да овде неки желе "и јаре и паре", што значи, како је рекла, да финансирају протесте како би ослабили и сломили кичму Александру Вучићу , а истовремено знају да је Вучић посвећен и озбиљан и да ће те пројекте изгурати ако мисли да су у интересу Србије.

"Па ћете добити и једно и друго и да се ослаби Александар Вучић и да да ваша компанија остане. Е па не може више! Мени је доста тог лицемерја", поручила је премијерка.

Каже и да су се невероватне ствари претходних два месеца дешавале.

"Платите некога да говори о заштити животне средине, а када Вучић и СНС желе да нешто ураде онда сте против", указала је Брнабић.

Саво позвао на протесте а испуњени захтеви-политиканство

Брнабић изјавила је да је Саво Манојловић из Крени-промени позвао на протест вечерас испред Председништва Србије, иако су сви његови захтеви испуњени, чиме је показао своје политиканство.

Премијерка је рекла на конференцији за медије да су оба његова захтева била испуњена, повлачење Закона о експропријацији и измена Закона о референдуму и народној иницијативи, због чега је раније и рекао да не може да погази реч и настави са блокадама.

Брнабићева каже да је мислила да је Манојловић рационална и кредибилан саговорник, али да се ових дана разочарала пошто је он, ипак, позвао на протесте и поред тога што је рекао да су испуњени сви захтеви.

Објаснила је да је Манојловић покренуо народну иницијативу за измене и допуне Закона о рударству и геолошким истраживањима и тај предлог иницијативе поднео Скупштини 14. јануара.

Премијерка је навела да је по Закону о референдуму у народној иницијативи и усвојеним допунама које Мањловић сам тражио и дао рок Скупштини да му се одговори 15 дана.

"Он је сам прихватио да је то разумена рок, а не 48 сати", рекла је Брнабићева и додала да је упркос томе Манојловић 18. јануара рекао да постоје административне опструкције предлогу те народне иницијативе и да га председник Републике није верификовао.

Премијерка је нагласила да је Манојловић показао да је лажов, али и да је неписмен, пошто по том закону до кога му је било толико стало и због којег је и покренуо био протесте нигде се не не појављује функција председника Републике.

Како је рекла, председник Републике не може да верификује било какав предлог народне иницијативе већ се тај предлог шаље одбору у парламенту да то уради.

"Тако је показао колико му није стално и колико не зна, и онда без обзира на дату реч позвао на протесте испред Председништва. Такође, предлог иницијативе нема чак ни неопходно образложење", навела је она.

Премијерка је рекла да је парламент 19. јануара послао допис којим тражи да се употпуни та народна иницијатива како би предлог био у складу са законом, и понудио помоћ свих служби парламента и владе како би се цео процес убрзао.

"Тако да не да нема административне опструкције већ одговарамо у року од четири дана и нуђена помоћ. Тако да је и овај позив на окупљања испред Председништва бесмислен и доказ колико је све ово политиканство и нема везе са законима и правдом, као и обећањима и датом речју да су испуњени сви закони и да нема потребе за протестима.

Поносим се што сам јунак њиховог "злог доба"

Премијерка Брнабић рекла је да се поноси сваког секунда који је провела у влади Србије од августа 2016. и што ради раме уз раме са Александром Вучићем, као и свим што су урадили заједно - путеве, пруге, инвестиције, електронску управу.

“Ако ми судите уздигнуте главе ћу рећи била сам уз Александра Вучића и поносим се тиме, и што смо радили много за читав наш народ”, рекла је Брнабић, на конференцији за штампу одговарајући на питању о емисији серијала “Јунаци злог доба”, у којој се повлачи паралела између ње и благајника нацистичког логора, као и како се осећа због тога и изјаве Борка Стефановића.

Указала је да је и на овој конференцији један значајни број новинара који је узвикнуо “јао” када је чуо ово питање, јер је то за њих ваљда, каже, безначајна релативизација нацистичког злочина, ставкјање знака једнакости са нацистима, који су правили концентрационе логоре и убијали људе и владе која ради за свој народ.

То је, истакла је, релативизација злочина.

“Што се тиче изјаве Борка Стефановића они поново крећу од себе, од свог моралног става и вредности да ће данас нешто радити, а сутра када буде неко питао казати “нисам ја крив””, истакла је она додајући да се поноси сваком секундом коју је провела у влади.

“Поносим се што смо повезали све школе на брз интеренет, што смо увели програмирање у основним школама, што смо отворили четири научно-технолошка парка, изградили болничке центре, школе, што смо први почели да радимо на животној средини. Поносим се на радна места, сва која смо отворили, све боље плате и пензије. На све се поносим, и никада се нећу стидети”, поручила је Брнабић.

Казала је да ти људи мисле, ако ће икада успети да дођу на власт, да ће остварити све што су планирали, реваншизам, али да то неће бити могуће, јер судство, како каже, није у надлежности извршне власти.

“То је била владавина права када сте ви били на власти, па се надате да ће поново тако бити. Не верујем да ће народ икада више гласати за то и да ћете се вратити на власт. Ако ми судите, уздигнуте главе ћу рећи била сам уз Вучића и поносим се тиме. Нећу бити као ви који сте доводили Рио Тинто, а данас их не познајете. Само то показује какви сте”, нагласила је она.

Указала је да је Борко Стефановић био тај који је трчао у америчку амбасаду да моли да помере проглашење независности Косова, да би Борис Тадић победио у другом кругу председничких избора.

“Није вас било брига да ли ће прогласити независност, већ само када. Парадокс је што сте ви који нисте хајали за Србе на КиМ прихватили да будете главни преговарач за те Србе. За кога сте преговорали? За Србију, Србе на КиМ, или оне амбасадоре које сте молили да помере тајминг проглашења? Такав човек мени нешто да каже ?”, рекла је она.

Брнабић је казала да јој је на част што се нашла у том серијалу, и да, ако је ово зло доба за неке који су изгубили милионе, милијарде, утицај, па не могу да се богате, за неке Шолаке, за народ је ово добро доба, доба у којем стичу добре услове, доба у којем расту плате, пензије.

"Зло доба је само за Шолака, Ђиласа, Тепићеву, Ђорђевића, Зеленовића”, истакла је она.

Казала је да се поноси што је јунак “њиховог злог доба”, те указала да на основу онога колико су уложили у филм и што су га емитовали може да се види нешто што до сада није било у Србији, а што говори само о њима.

Ми се Рио Тинта не плашимо, послушали смо народ

"Ми се Рио Тинта не плашимо, ми смо овде због нашег народа и наше земље, нека раде (Рио Тинто) ста мисле да је најбоље да раде, ово је коначна одлука владе. Мислим да је та одлука исправна и да још једном говори о томе да слушамо наш народ и да је наш посао да зашитимо интерес народа. И када мислимо нешто другачије да грађани знају да ћемо их саслушати и ставити тачку ако они нису за нешто", истакла је Брнабићева.

На питање новинара да ли ће можда Рио Тинто тужити Србију и тражити одштету и како види саопштење те компаније од пре неколико сати у којем је изразила забринутост и навела да остаје посвећена реализацији пројекта и да ли је влада контактирала Рио Тинто, премијерка је рекла да би волела да је Рио Тинто показао забринутост раније и да су били отворенији за комуникацију и са представницима медија и са народом који тамо живи.

Истакла је да је Рио Тинто требало да разговара о томе са грађанима шта представља тај пројекат и које су користи, као и да одговарају на њихова питања.

"То нису радили и то могу да кажем чиста образа. Рекла сам им више пута да то морају да поправе, али то се није десило", навела је премијерка.

Казала је да је Рио Тинто послао председнику Вучићу у поподневним часовима један допис и додала да ова власт није довела Рио Тинто у Србију, као и да је ова власт покушала да уради оно што је најбоље за грађане.

На питање да ли очекује да Рио Тинто тужи државу, премијерка је рекла да не би сада улазила у то и да је њој било најважније да се заврши са тим, као и да би волела да сада своје слободно време посвети неким другим стварима, као и на страначке активности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести