Влада Србије предложила нове паркове природе 

БЕОГРД: Влада Србије на данашњој седници донела је више одлука из своје надлежности међу којима је и Предлог уредби о проглашењу паркова природе Златибор и Радан, предложила је одлуку о отварању конзулата Србије у Анталији, Турска, и Перту, Аустралија,  и предложила укидање виза за улазак у Србију за држављање Индонезије.
vlada srbije
Фото: Youtube Printscreen

Влада је оценила да према својој геолошкој и биолошкој разноврсности области "Златибор" и "Радан"  заслужују статус репрезентативних примера на територији Србије.

 Уредбе омогућавају заштиту шумских станишта и очување дивље фауне, као и непокретних културних добара. 
Парк природе „Златибор“ обухвата близу трећине целокупне флоре Србије, од којих су многе од националног и међународног значаја, док се у саставу парка природе „Радан“  налази највећи и највиши вулкански комплекс у Србији.

За управљача ових заштићених области предложено је Јавно предузеће „Србијашуме“, саопштено је из Владе Србије.
Влада је усвојила Предлог одлуке о отварању конзулата  Србије у Анталији у Републици Турској и Перту у Аустралији.
 Предлог је заснован на потреби ширења мреже почасних конзула Србије у овим државама. 

Отварањем конзулата олакшала би се сарадња у областима културе, туризма и економије и омогућило привлачење нових инвестиција. 
Влада је донела и Предлог о укидању виза за улазак у Србију за држављане Индонезије. 
Овим би се у потпуности испоштовао принцип реципроцитета, јер су за грађане Србије током 2016. године укинуте визе за улазак у ову државу, наводи се у саопштењу.

Влада је утврдила Предлог закључка о усвајању споразума о бесповратним средствима из Труст фонда више донатора за развој статистичких капацитета ИИИ за спровођење Акционог плана за отварање података у Србији, између Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и програма Уједињених нација за развој „Отворени подаци - отворене могућности.

Отварање података  у Србији омогућило би већу транспарентност и ефикасније пружање јавних услуга, што би грађанима олакшало свакодневницу, а приватном сектору пословање и једноставнију примену пословних идеја и креативног пословања. 
Отварање података такође би значило и приближавање Србије европским административним стандардима. Пројекат је започет у августу 2017. године, а предвиђено је да траје до децембра 2019, стоји у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести