Влада: Траје акција сузбијања комараца, грађани да не брину

БЕОГРАД:  Влада Србије саопштила је да преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Војводине и локалних самоуправа спроводи акцију сузбијања комараца на територији Србије и да грађани немају разлога за бригу.
Vlada Srbije
Фото: Tanjug

Како наводе, иако тренутне временске прилике изузетно погодују брзом развоју и размножавању комараца, што је довело да повећања њихове бројности, грађани немају разлога за бригу, с обзиром да ће се са активностима на сузбијању наставити и у наредном периоду и да влада преко Тима за јединствено спровођење активности сузбијања комараца кординише активности.

Из владе поручују да је акција сузбијања комараца почела и ове године на време, почетком априла месеца, и дала запажене резултате, што се може видети и на основу званичних резултата Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". 

Иако је регистровано присуство комараца преносиоца вируса Западног Нила, на основу података Института до 1. јула 2019. године на територији Републике Србије нису регистрована обољевања од грознице Западног Нила, подсећају из владе. 

Истичу и да грађане треба упознати да се популација комараца не може сузбити у потпуности, јер би то довело до еколошке катастрофе с обзиром да се њима хране многобројне животиње попут ласта, слепих мишева и риба. Иначе, сузбијање комараца је усмерено на елиминисање ларви и сузбијање одраслих комараца. 

До сад су на територији републике извршени у више наврата биолошки и хемијски ларвицидни третмани, као и сузбијање одраслих комараца. Сузбијање се спроводи како у насељеним местима тако и на рекама, језерима, каналима и другим местима погодним за развој комараца, и то из ваздуха и са земље.

Како би се бројност популације комараца свела на разумну меру, сузбијање комараца потребно је спроводити све до октобра месеца, наводе из владе. 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести