Влада усвојила измене Уредбе о изгледу, форми и садржини службене значке и службене легитимације

Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила је измене Уредбе о изгледу, форми и садржини службене значке и службене легитимације, која прописује да је забрањено поседовање значке и службене легитимације лицима која нису припадници Министарства унутрашњих послова.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Уредбом је, такође, прописано да је правним и физичким лицима забрањено захтевање израде, израда, стављање у промет, поседовање, односно коришћење значке или другог обележја који садржи елементе визуелног идентитета службене значке или службене легитимације Министарства унутрашњих послова. 

За кршење одредби ове Уредбе предвиђене су новчане казне.

Новчаном казном у износу од 100.000 до 150.000 динара казниће се за прекршај физичко лице, које поседује односно користи службену значку или  легитимацију полицијских службеника и оне ће му бити одузете, наводи се у Уредби.

Такође, новчаном казном у износу од 1,5 до два милиона динара казниће се за прекршај правно лице ако захтева израду, изради, стави у промет, поседује или користи значку, друго обележје или ознаку који садрже елементе визуелног  идентитета службене значке или легитимације запослених у МУП-у. 

Уредба предвиђа да ће и одговорно лице у правном лицу у овом случају бити кажњено новчаном казном у износу од 100.000 до 150.000 динара.

Такође, новчаном казном од 400.000 до 500.000 динара у  овом случају биће кажњен и предузетник, као и физичко лице са 100.000 до 150.000 динара.

Свим наведеним лицима биће одузета легитимација или значка која садржи елементе визуелног идентитет службене значке или службене легитимације Министарства унутрашњих послова.

Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести