Влада: Забрањен извоз основних пољопривредних производа

БЕОГРАД: Влада Србије је на данашњој седници донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво - зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, саопштила је влада.
vlada, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Додаје се да је разлог доношња одлуке правовремено реаговање на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Ограничена цена евродизела и бензина 95 на још 30 дана

Влада је усвојила и Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата евродизел и евро премијум БМБ 95, која ће сутра ступити на снагу и важити наредних 30 дана, до 11. априла.

Одлука је доната у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата, саопштено је из владе.

Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе вршили испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава.

Предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Чланови владе донели су одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте - оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На данашњој седници донета је допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала, важиће до 31. децембра ове године.

Нови рок за субвенције за фискализацију

на данашњој седници је усвојена и Уредба о утврђивању Програма финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређује фискализација, а која одређује да је нови рок за субвенције државе за прелазак на нови модел е-фискализације од 15. марта до 5. априла.

У саопштењу Влада наводи да ће се пријављивање за субвенције за увођење новог модела фискализације за све који се нису пријавили у првом року, одвијати на исти начин као и претходног пута, на порталу Пореске управе.

За остваривање субвениција, обвезници фискализације могу да се пријаве само једном, а накнадно мењање пријава неће бити могуће. Обвезницима се уплаћује по 100 евра у динарској противвредности по сваком продајном месту и по сваком уређају још по 100 евра у динарској противвредности, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ се увећава за 20 одсто, прецизира се у саопштењу Владе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести