Владимир Билчик нови известилац ЕП за Србију: Важан период за ЕУ будућност Србије

БРИСЕЛ: Словачки праламентарца из редова Европске народне партије Владимир Билчик именован је за новог известиоца Европског парламента за Србију, сазнаје Танјуг у Бриселу.
bilicik
Фото: Youtube Printscreen

Владимир Билчик ће у наредних пет година бити известилац за Србију, а замениће Девида Мекалистера на тој позицији.

Билчику је ово први мандат посланика Европског парламента. Претходно је био на челу ЕУ програма Словачког удружења за спољну политику и држао предавања о европским интеграцијима и међународним односима на Универзитету у Братислави.

У Европском парламенту Владимр Билчик се налази и на позицији председавајућег парлементарном Делегацијом за Црну Гору, а члан је и Делегације за односе са Северном Македонијом.

Поводом именовања на место известиоца Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да будућност Србије види у ЕУ и да ће у свом раду бити посвећен напретку државе на том путу.

"Ово је важно време за проширење ЕУ и за ЕУ будућност државе која је значајан политички и економски пратнер ЕУ на Западном Балкану", изјавио је Билчик.

Европски парламентарац словачке либерално конзервативне партије ”Заједно”, чланице групе Европске народне партије, каже да се од избора у Европски парламент маја 2019. године активно залагао за подршку процесу ЕУ проширења.

Поред известиоца за Србију, Билчик председава и Делегацијом ЕП за односе са Црном Гором.

"Желео бих да искористим своје знање и политичку енергију како бих подржао активну улогу ЕУ на Западном Балкану. Спреман сам да радим са обема државама у остваривању њихових напора на путу ка ЕУ чланству", каже Билчик.

Он додаје да је као посланик који долази из Словачке свесан и комплексности приступних преговора и важности унутрашњи реформи у земљама кандидатима.

"У име Европског парламента очекујем сарадњу са нашимполитичким партнерима у Београду и широм Србије", поручује Билчик.

Поводом избора Владимира Билчика за новог известиоца за Србију, бивши известилац Дејвид Мекалистер каже да је убеђен да ће његов наследник бити одличан известилац.

"Док Србија наставља своје реформске напоре и пут ка европским интеграцијима нови известилац ће имати кључну улогу у односима ЕУ и Србије", каже Мекалситер.

Некадашњи председавајући Делегацијом ЕП за односе са Србијом, Едуард Кукан наглашава да је Србија кључна земља у процесу ЕУ интеграција.

"Европски парлемент би требало да пажљиво прати политичка дешавања у Србији. Драго ми је што је Владо Билчик добио позицију известиоца. Лично га познајем и сигуран сам у његову компетентност", закључио је Кукан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести