Власт у Вуковару забранила наступ српског певача

ВУКОВАР: Градске власти Вуковара, које предводи ХДЗ-ов градоначелник, Иван Пенава, отказале су за вечерас заказани наступ српског певача Момчила Станића Моме на забави у организацији Завичајног клуба Банијаца и Кордунаша у том граду. 
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

Пенава је медијима рекао да се ради о певачу који је величао, како је навео, тзв. РСК Крајину, као и који је у Домовинском рату предводио службени Војни оркестар 39. банијског корпуса војске РСК, певао испред постројених војника, омаловажао и вређао Фрању Туђмана, чистио кокарду…

Пенава је рекао да је организатор отказао наступ "спорног извођача" зхваљујући "правовременој и хитној еакцији припадника Полицијске станице Вуковар", пренео је Вечерњи лист.

Организатор најављеног догађаја је, каже Пенава, Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“, а објект у којем је требало да буде одржан концерт је у власништву фирме СЕДЕС д.о.о, чији су оснивачи Самостална демократска српска странка и Српско народно вијеће.

"Град Вуковар се ограђује од сваке врсте националне искључивости и верске нетрпељивости која може унети раздор и немир међу грађане града Вуковара и сматра да у демократским државама нема места за музичке извођаче који својим наступима омаловажавају и вређају основне вредности народа државе у којој наступају", рекао је Пенава.

Председник Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“, Богдан Ркман, који је и председник Извршног одбора СДС С-а, изјавио је да је одлучено да се послуша препорука одређених институција у циљу, како је навео, смиривања тензија које су створене овим поводом.

Иначе, против Моме Станића се не води никакав поступак и он је лојалан грађанин Хрватске, а поједини представници Срба су се запитали није ли ово и порука вуковарским Србима да се селе.

"Ово је хрватска држава и постоје одређени оквири како се сви морамо понашати. Хрватска и Хрвати никада неће пристати на неке ствари због чега се уосталом водио рат и водили би га опет ако, не дај боже, то буде потребно", рекао је Пенава.

Поручио је да треба, како је рекао, имати на уму да је "Вуковар град који је тешко страдао у Домовинском рату да су ране предубоке као и да све то с удаљености од 300 километара изгледа сасвим другачије".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести