Воз Београд-Приштина могућ преко два правца: Краљева и Мердара

БЕОГРАД: Железничка веза између Београда и Приштине, која је данас била тема састанка у Берлину иницираног у договору специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника Србије Александра Вучића, може бити остварена преко два правца: преко Краљева и преко Мердара.
pruga, tanjug
Фото: Tanjug / video

Први правац би могао да буде пруга Београд-Лапово-Крагујевац-Краљево-Приштина, која је дуга 366 километара, а други - пруга Београд - Лапово - Ниш- Дољевац - Куршумлија - Приштина, у дужини од 388 километара, сазнаје Танјуг у српским железницама.

Када је реч о пружном правцу Београд-Лапово-Крагујевац-Краљево-Приштина, железнички саобраћај се сада одвија до станице Косовска Митровица Север.

На прузи Београд - Лапово - Ниш - Дољевац - Куршумлија - Приштина, возови иду до Мердара.

Пруга од Мердара до административне линије је непроходна, јер је тунел на самој граници урушен 1999. године у бомбардовању.

Железница на територији КиМ је, иначе, у веома лошем стању и у току су реконструкције.

У Берлину је данас одржан састанак о обнови железничког путничког и карго саобраћаја између Београда и Приштине у Берлину и трајао је дуже од три сата.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је, после разговора са Гренелом о железничкој линији Београд - Приштина, рекао да се конкретним решењима нада у предстојећем периоду.

"Са амбасадором Гренелом смо имали састанак о обнављају железничког саобраћаја између централне Србије и КиМ и надам се да ћемо у предстојећем периоду доћи до конкретних решења, која ће олакшати кретање људи и робе, а привреди и грађанима донети корист", рекао је за Танјуг Ђурић, који је предводио делегацију Србије на састанку у Берлину.

Ђурић није изнео детаље разговора.

На састанаку о обнављању железничког повезивања Београда и Приштине учествовали су представници надлежних ресора и експерти за железницу и путеве, обе стране.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести