Возила РОСУ кренула ка Северу КиМ, уочи протеста Срба

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:Колона оклопних возила РОСУ кренула је из Приштине према северу Косова и Метохије, уочи најављеног протеста Срба, пренели су београдски медији.
2
Фото: Youtube Printscreen

На фотографијама и видео снимку који су објављењи, виде се возила РОСУ која се крећу у колони, а медији пишу да су се јединице специјалне полиције РОСУ увек окупљале у бази Белведере, у јужној Косовоској Митровици, сваки пут пред њихов упад на север.

Ово кретање јединица РОСУ долази уочи најављеног мирног протеста Срба на северу Косова и Метохије, због одлуке Приштине да им не дозволи да на територији КиМ гласају на изборима 3. априла.

Из косовске полиције су демантовали да су спеијалне јединице РОСУ на север кренуле због било какве конкретне активности, већ да су та кретања уобичајена, пренела је Коха.

Иначе, и албански медији на Косову и Метохији пренели су вест да су се јединице РОСУ упутуле ка бази у Митровици.

Председник Александар Вучић јуче је рекао да је председник привремених приштинских институција Аљбин Курти решио да нападне Србе, да је погазио Бриселски споразум и да жели да сруши мир на КиМ.

Он је навео да је по Куртијевом налогу из косовских институција смењена спрски судија Љиљана Стевановић, а да је за данас припремљена смена свих српских командира, полицајаца који су били на Седници савета за националну безбедност у Београду.

Додао је да је Курти тај који хоће да сруши мир на КИМ и тавким одлукама жели да нападне српски народ свуда где он живи и на југу и на северу КИМ, поручујући да Србија жели да се сачува мир.

У међувремену, Косовски полицијски инспекторат (ПИК) потврдио је да разматра питање учешћа српских полицајаца са Косова на седници Савета за националну безбедност Србије, у уторак у Београду.

Курти је синоћ изјавио да је идентификовано 10 српских десничарских екстремистичких организација које покушавају да дестабилизују безбедносну ситуацију на Косову и најавио за данас седницу Савета за безбедност.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести