Враћање имовине Дечанима међу четири услова за пријем КиМ у СЕ

ПРИШТИНА: Након подношења пријаве за чланство у Савету Европе, тзв. Косово би морало да испуни четири услова да би апликација била прихваћена, међу којима је и враћање земљишта манастиру Високи Дечани, пише Репортери, позивајући се на документ у који је, како тврди, имао увид.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

У документу се наводи да је влади привремених институција у Приштини јасно дато до знања да мора да предузме кораке у вези са оним што је у документу наведено, пре него што апликација буде разматрана у Савету Европе.

Ти захтеви, како се додаје, односе се на усвајање закона о верским слободама и закона о културном наслеђу у парламенту, у складу са препорукама Венецијанске комисије из 2014. године.

Савет Европе, према писању Репортерија, затражио је од тзв. Косова дозволу да Српска православна црква обнови Цркву светог Николе у Призрену, као и да влада у Приштини испоштује одлуку уставног суда у Приштини у вези са имовином манастира Високи Дечани и да поштује уставна права и посебне области под заштитом у вези са изградњом пута до тог манастира.

Међу условима је и изгласавање Закона о верској слободи и културном наслеђу у складу са препорукама Венецијанске комисије из 2014. године.

Влада привремених приштинских институција, према документу, треба да укључи СПЦ у суштинску и продуктивну дискусију о заслугама за чланство у Унеску, а да истовремено испуни своје обавезе према СПЦ у складу са Ахтисаријевим планом и законом.

Репортери истиче да из канцеларије премијера Аљбина Куртија и министарства спољних послова привремених приштинских институција није потврђено да ли је Приштина прихватила те услове.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести