Враћена вила у Ужичкој коју су отели Броз и његов режим

БЕОГРАД: Агенција за реституцију донела је данас решење о враћању једне од, иначе, вредније имовине у поступку реституције, у Ужицкој 15, где је била резиденција Јосипа Броза Тита.
1
Реч је о нешто више од половине хектара плаца и половине виле, изграђене 30-их година прошлог века, на основу уредно издате грађавинске дозволе у тадашњој Румунској улици број 15.
 
Тада је вила изграђена на парцели површине један хектар, седам ари и 80 метара квадратних.
 
У Агенцији за реституцију кажу да су захтев за враћање половине имовине у Ужичкој 15 поднели потомци супружника Александра и Јелице Ацовић.
 
Ивана Живковић из Агенције за реституцију рекла је за Тањуг да је пред почетак Другог светског рата Јелица Ацовић, рођена Савчић, умрла и да су је наследила њена тада малолетна деца.
 
Испричала је да је после Другог светског рата Александар Ацовић проглашен народним непријатељем и конфискована му је целокупна имовина, између осталог и половина виле у тадашњој Румунској 15, данашњој Ужичкој 15, а да је касније рехабилитован.
 
Након конфискације, каже, половину виле њихова деца су продала држави.
 
"Од ступања у посед државе, вила се користи као резиденција Јосипа Броза Тита све док је био жив. Након ступања на снагу Закона о враћању одузете имовине и обештећењу законски наследници, односно потомци Александра и Јелице Ацовић, подносе захтев за реституцију половине виле која је конфискована", навела је Живковић.
 
Агенција је, каже, донела решење након утврђивања чињеничног стања и извођења свих доказа.
 
Упитана о наводима појединих медија да је вила у Ужичкој 15, која је оштећена у бомбардовању 1999. године, срушена, Живковић је навела да Агенција нема такве податке, нити је било ко обавестио да је вила у Ужичкој 15 срушена.
 
"Било какво отуђе, изградња, рушење и слично након ступања на снагу Закона о враћању одузете имовине и обештећењу није дозвољена. Строго је законом утврђена ништавост свих таквих послова", обајснила је Живковић.
 
Прецизирала је да та вила правно још увек постоји и да је и даље уписана у катастар непокретности као објекат изграђен у складу са законом и као таква уписана као власништво државе.
 
Испричала је и да је Александар Ацовић одлуком тадашњег суда осуђен за кривична дела против државе, проглашен народним непријатељем и да му је конфискована имовина, а да је рехабилитован по Закону о рехабилитацији.
 
"Он се данас сматра неосуђиваним, одлука о конфискацији имовине је поништена и дата је могућност за враћање имовине или обештећење", навела је Живковић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести