Време за јединство, одговорност и решење за будућност

БЕОГРАД: Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници, поручила је премијерка Ана Брнабић.
brnabic, tanjug vlada
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Она је истовремено позвала све актере политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане - да стану уз председника Републике, у настојању да се нађе решење за Косово и Метохију и за будућност земље.

Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа, истакла је премијерка. 

Отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим, разговорима са најважнијим светским лидерима, председник Србије Александар Вучић показао је, истиче Брнабић, одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства да проба да реши тешко и емотивно питање које деценијама уназад оптерећује наше друштво. 

Премијерка подсећа да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу. 

Оно се, међутим, већ неко време претвара у предмет дневно-политичких расправа које, не само да не доприносе демократском политичком дијалогу, већ га додатно деградирају и то на питању око кога морамо успоставити национални консензус, рекла је премијерка. Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена, истиче она, да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост. 

Премијерка апелује на све учеснике у политичком и јавном животу да наступају као одговорни појединци, свесни да ће решење овог питања обележити будућност генерација.  

У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о овој теми, каже Брнабић и додаје да цело друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене будућности коју сада стварамо.

То значи да се грађанима не нуде решења која лепо звуче, а која, на жалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у коме се налазимо, примећује председница владе и истиче:

Да ли ћемо промовисати идеје које су превазиђене једностраним проглашењем независности Косова, које најмоћније земље света сматрају већ затвореним питањем, или ћемо показати зрелост и тражити компромис у оквирима могућег, најдиректније ће утицати на то каква ће наша будућност бити и како ће младе генерације стасавати: на митовима из прошлости или креирајући будућност по мери сваког грађанина. 

Желим још једном да позовем све грађане, каже она, да стану уз свог председника, “да заједно гледамо у будућност, пре свега због генерација које долазе, али и због садашњих генерација, које могу да прекину низ лоших и губитничких одлука које су доношене у не тако далекој прошлости”.

Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници, закључила је Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести