Вучић: Србија чини све да се расветле судбине несталих

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је решавање питања несталих најважније цивилизацијско и хуманитарно питање за Србе и Хрвате и да државни органи Србије чине све ради проналажења несталих и расветљавања њихових судбина. 
Aleksandar Vučić i Ivica Vrkić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је данас, поводом друге годишњице потписивања Суботичке декларације, примио Ивицу Вркића, специјалног изасланика председнице Хрватске за питања несталих, иначе градоначелника Осијека.Вркић је изнео нове конкретне иницијативе, које би помогле решавање питања несталих. 

Председник Србије је уједно најавио именовање свог специјалног изасланика, који би сарађивао са државном Комисијом за решавање питања несталих.

Председник Вучић је упутио поздраве председници Колинди Грабар-Китаровић, уз жеље да Србија и Хрватска у будућности реше отворена питања и унапреде односе и сарадњу, на добробит народа обеју земаља, и упутио јој позив да у најскорије време посети Србију.

Вркић: Решење несталих утиче на боље суседске односе

БЕОГРАД: Изасланик председнице Хрватске за питања несталих Ивица Вркић истакао је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, да интензивним радом на потрази несталих и погинулих може бити умањен бол породица а то је пут и за знатно боље односе две државе и два народа.Вркић је пренео да је са председником Вучићем разговарао о наставку тражења несталих и погинулих.„То је наставак договора из Загреба председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и председника Вучића. То је доказ да је та тема битна и за Хрватску и Србију“, нагласио је он.

Вркић, који је и градоначелник Осијека, верује да ће рад бити интензивиран и на тај начин смањен бол породица несталих.


Вучић: Мир у БиХ и региону кључни за цео српски народ

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником и потпредседником Демократског народног савеза Марком Павићем и Огњеном Тадићем и истакао том приликом да је очување мира и стабилности у БиХ и у региону Балкана од суштинског интереса за целокупни српски народ.

Нагласио је да ће Србија наставити да пружа подршку Републици Српској, као посебном ентитету у БиХ, у складу са Дејтонским споразумом.

Он је истакао да ће Србија, осим заједничког рада у области заштите језика, културе и национаиног писма, радити и на још снажнијем пружању економске подршке народу Републике Српске и важним пројектима за будућност.

Председник Вучић је нагласио да је важно постићи консензус кључних политичких чинилаца у Републици Српској о њеној будућности и веома блиским односима са Србијом, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести