Вучевић: Ако волите Орлове, станите уз њих

Милош Вучевић, министар одбране и потпредседник Владе Србије говорио је о актуелној политиучкој ситуацији, одлагању одлуке о регистарским таблицама на Северу Косова и Метохије али и најбитнијој споредној ствари на свету- фудбалу, Светском првенству, репрезентацији Србије, а говорио је и о најбољем играчу света тенисеру Новаку Ђоковићу.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

-Увек сам завидео мојим пријатељима који се не нервирају, јер је то добра предност за дужину живота. Ја се не слажем с атмосфером која је у Србију, по правилу, присутна. Од еуфорије да идемо да победимо Бразил и већ смо светски прваци, до тога да видите да смо изгубили од највећег фаворита имате талас да сви кажу да Пикси не ваља, да играчи не знају и сви су бољи селектори од Пиксија. Је л’ волите Србију? Је л’ волите Орлове? Па сад треба стати уз њих, сад се показује оданост и патриотизам. Као код куће, на послу и у политици. А не окренути се пљувачкој политици. Ајде да дамо подршку Пиксију и играчима. Вања је био Спајдермен на голу. Изгуби и Аргентина и Немачка- рекао је Вучевић и додао:

-Изгубили смо од Бразила јер је боље играо и имао јачи тим. Ми немамо сви довољно знања, пустимо ми Пиксија да спреми тим за понедељак против Камеруна, да навијамо сви за Орлове до краја, да навијамо и на утакмици против Швајцарске, посебно ту утакмицу чекам. Та би нам победа била мелем на рану. Сви су дошли да играју фудбал. Иран игра фантастичан фудбал, највеће разочарење ми је после Србије била Аргентина. Све молим да будемо уз орлове и кад изгубе. Најбоље што фудбал знају боље од Пиксија, Дуће Тадића и Митровића ови што играју ластиш и између две ватре. Верујем у орлове, у Пиксија, у репрезентацију и момке, и да ћемо се пласирати у даљи ток. Не волим те фаталистичке односе, када ваш клуб или репрезентација изгуби ви више не идете на њихове утакмице. Ту сам се увек дивио Енглезима, они кад им клуб изгуби они следећу утакмицу напуне стадион. Тај фатализам је погубан. Психа је чудо, мислим да је Новаку Ђоковићу његов чврст ментални склоп атрибут. Људи који су успешни и поделе с вама мотивацију и ви је добијете. Највише волим фудбал, као клинац сам играо, ми смо само фудбал играли, није било игрица. И баскет. Знало се ко кад може да буде на терену, ко носи воду, а то није било мобинговање, већ другарски однос у крају- рекао је Вучевић.

Он је за телевизију Пинк рекао да је ситуација мирна, у контексту тога да није кренула примена друге фазе одлуке Куртијеве владе кажњавања српске заједнице.

– То је сада стављено ван снаге у једном временском интервалу. Такав је договор постигнут у Бриселу. Ситуација је и даље веома напета, остало је још много отворених питања од оног најтежег око статуса Косова и Метохије, па свих оних текућих ствари које су пред нама, а то је враћања Срба у институције. Ту је питање расписаних избора у ове четири општине, тиче се и оног онновног фундаменталног захтева Србије, а то је формирање Заједнице српских општина које требало да се деси пре скоро десет година. Много отворених питања која чекају одговоре. Надам да ће сви, и српска и албанска страна и међународна заједница те одговоре тражити у формату дијалога. Све друго није добро ни за једну ни за другу и за трећу страну – нагласио је Вучевић.

Министар је нагласио је да се ситуација била веома напета док се није одустало од таблица, пре свега у ове четири општине на Северу Косова.

-Срби који живе јужно од Ибра дуго нису били у могућности да користе таблице Републике Србије, окружени су енклавама и морамо то прихватити као реалност која нас окружује. То не значи да се одустаје од заштите и става Србије да је Косово део наше државе. Напети су односи, српска заједница је забринута, нећу рећи да је уплашена, али су забринути за људске животе, за даљи опстанак, своју имовину, шта може бити следећи корак човека који не доноси рационалне одлуке . Али, ево кад су га мало јаче притиснули ипак је прихватио да дође до неког договора. Немојте да се заносимо да ће доћи до поделе међу Албанцима по питању КиМ. Ту је само питање њихове политичке борбе на КиМ и питање технологије за долажење до истог циља. Ми треба да гледамо какви су наши интереси и да разумемо какав је став међународне заједнице. Француско-немачки план постаје оквир за преговоре, оно што је председник Вучић успео последњим одласком у Брисел је да није добио улогу која нам је додељивана 90-их, фактор који доноси агресију, иде у ратове. Мудро је Србија вукла потезе и доносила потезе по питању регистарских таблица. Председник Вучић је добро сагледао карте и то је довело до тога да су остале КМ таблице и да нико не кажњава Србе. Србија ће изабрати компромисно решење кроз дијалог, али то не значи да клечи, да је слаба. Србија хоће да спречи страдање пре свега свог народа, ратове, сукобе, јер када одемо у ратове онда морамо да знамо да нема више путовања у Беч и Солун, нема повећања олата и пензија, ауто-путева. Онда живимо у другом контексту, ми смо то доживели 90-их година. То не значи да ће Србија прихватити све, то не значи да је наша војска слаба, напротив. Србија увек гледа да дође до компромиса кроз дијалог.

Министар се дотакао и изјаве Весне Пешић, бивша политичарка, која је Арноа Гујона, хуманитарца и директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је делио српске заставе пред меч на Светском првенству, назвала “српским фашистом.”

-Немојте људи молим вас, каква Весна Пешић. Који је њен кредибилитет? Она показује однос према народу којем би требало да припада по имену и презимену, ако јој на нечему треба честитати то је та истрајност у аутошовинизму. Она је лидер аутошовинизма и мржњи према сопственом народу, јер како она види ми смо већи нацисти од Хитлера и већи фашисти од Мусолинија. И ми смо заправо имали логоре и радили злочине и да се још извинимо што раније нисмо отишли с вековних простора. Мислим да треба да делимо наше заставе и да свака кућа треба да има по једну- истакао је Вучевић.

Он је прокоментарисао и изјаву Ивице Дачића да ће један део обилазнице бити назван по Милутину Мркоњићу, некадашњем народном посланику и бившем министру саобраћаја, који је преминуо прошле године.

-Тиме је Александар Вучић показао своју ширину и објективност. Наравно да је Ивица Дачић неко ко то снажно подржава, али председник је с том иницијативом показао да Србија не заборавља људе који су радили на великим пројектима. А волели ил’ не волели Милутина Мркоњића, не кажем за себе већ о општој јавности, нико не може да му спочитава да је радио велике инфраструктурне радове. И као Новосађанин да кажем да је Милутин Мркоњић направио први мост након НАТО агресије 1999. године, Варадински мост, говорим о јесени 2000. године, када су неки други отворили тај мост. Александар Вучић као велики неимар зна, разуме и цени људе који су радили такве послове. Одлична идеја и подршка за то- закључио је.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести