Вучевић: Било је корисно за чланове Владе да чују аутентична тумачења Срба са КиМ

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић оценио је данас за РТС да је безбедносна ситуација изазовна и да постоји висок ризик по питању безбедности на Косову и Метохији, али да је Србија спремна да контролише ситуацију да би се грађани осећали сигурно.
milos vucevic hadza
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Он је, коментаришући писање медија о продаји оружја Украјини, поновио да Србија није, нити ће продавати оружје зараћеним странама.

Вучевић је, поводом састанка у Рашки са представницима Срба са КиМ, оценио да је за чланове владе како би разумели шта се дешава на Косову и Метохији веома корисно то што су могли да чују аутентична тумачења од косовских Срба, који имају "немогућ живот".

Према његовим речима, задатак политичара је да доносе одлуке које нису под утицајем емоционалног набоја и то је разлика између оних који убирају јефтине политичке поене и оног ко стратешки промишља, што је задатак председника Републике и Владе. Оценио је да је ово било додатно теже због читавог низа догађаја на КиМ и подсетио да је само ове године било 38 напада на Србе на КиМ.

"То нису инциденти, то су напади, који су водили до покушаја убистава, тешких рањавања. Све то са циљем етничког чишћења преостале српске заједнице, без обзира што све то наилази на зид ћутања од међународне заједнице", рекао је Вучевић.

Министар је рекао да ми тражимо политичко решење за КиМ кроз форму дијалога, чувајући мир и стабилност. "Наш задатак је да тражемо политички договор и кроз процес дијалога дођемо до решења. Суштина је да се нађе компромисно решење. Пет закључака, део закључака се односи на оно што ће Србија сама предузимати, а део се односи на међународну заједницу“, рекао је министар.

Вучевић је рекао да је под број један стављено да се међународна заједница укључи и да се не дозволи ескалација на КиМ. "Под број два, мора да се хитно формира ЗСО. Није само питање формирања ЗСО већ и садржина, шта ће Срби добити кроз то. Ми не желимо да неко формално потпише ЗСО, која нема надлежности, да нам подметну кукавичко јаје, ми морамо јасно да дефинишемо шта мора да се подразумева под ЗСО“, напоменуо је министар. Како је рекао, као број три - неопходно је повлачење приштинских специјалаца са севера КиМ. "Број четири, немогуће одржати изборе на северу КиМ у четири општине на северу КиМ без учешћа већинског становништва. Ово је карикирање избора. Замислите да два посто бира власт, а 98 не учествује. Тек након формирања ЗСО, међународна заједница може очекивати да се Срби врате у институције и да се онда одрже избори онако како треба“, рекао је Вучевић. И под број пет Србија ће наставити, како је рекао, економским мерама да подржава српско становништво на КиМ.

Вучевић је рекао да је безбедносна ситуација изазовна и да постоји висок ризик по питању безбедности на КиМ али да је наш систем безбедности спреман. Нагласио је да је оно што је до нас, то је да контролишемо све да би се сви грађани осећали безбедно.

Вучевић је рекао да би Срби на КиМ највише би волели да о њима воде рачуна српска војска и полиција, а друга ствар је шта су политичке околности. Ми смо тражили повратак до 1.000 припадника од Кфора, али тај захтев је одбијен, подсетио је министар. Поводом писања Ројтерса о продаји оружја, Вучевић је рекао да Србија није продавала нити ће продавати оружје руској и украјинској страни.

"Ми се не стидимо ничега што се производи у наменској индустрији Србије, али то није истина. Ми нисмо извозили, нити ћемо извозити ниједној од зараћених страна. То је покушај дестабилизације Србије, да се Србија сврста на једну од две страну. Интересантно је да екстремни политички блокови у Србији прихватају ту игру", каже Вучевић. Према његовим речима, не постоји ниједан папир и доказ да Србија продаје оружје Украјини.

"Да ли неко злоупотребљава оно што купи од Србије, ми то не можемо да искључимо. Али се поставља питање шта да радимо. Шта је решење - да затворимо све фабрике и да људи остану без после. Тиме нећемо зауставити рат. И неко други ће да продаје оружје. Србија није, не продаје и неће продавати оружје ни Украјини ни Русији. Да ли неко злоупотребљава купљено оружје није питање за Србију. Наша савест је чиста и спокојна, а ми морамо да водимо рачуна о нашој економији“, навео је Вучевић.

Министар каже да ће "Гранит 2023" бити фантастичан догађај и позвао грађане да дођу у Батајницу да виде тај приказ наоружања. "Поручујемо грађанима да дођу да виде колико је ојачала њихова војска у претходних 10 година. Војска је најснажнији гарант мира. Национални интерес је да очувамо мир, да се деца рађају, а не да гину. На аеродрому Батајница биће 5.000 војника, 2.400 најсавременијег наоружања", рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести