Вучевић: Хелез као да прича о видео-игрицама

БАЊАЛУКА: Србија хоће најбоље могуће односе са Босном и Херцеговином и Србија је гарант Дејтонског споразума, рекао је у Бањалуци министар одбране Србије Милош Вучевић, коментаришући изјаву колеге из БИХ Зукана Хелеза о постојању наводних полигона на којима су, према његовим тврдњама, обучаване паравојне формације.
milos vucevic, SNS
Фото: СНС

Вучевић је јуче на конференцији за новинаре пре почетка свечаности рекао да свако ко је на државној функцији мора да води рачуна о изговореним речима.

Ја сам упознао господина Хелеза приликом Форума у Бриселу и имали смо коректан разговор, видео сам његову јучерашњу изјаву искрено не разумем о чему се ради. Као да причамо о видео-игрицама и неким дешавањима која не знам чији его и сујету попуњавају, истакао је министар.

Подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, Вучевић је истакао да ако неко жели да чува БИХ, онда мора да уважава Републику Српску.

Ако не узажавате Ррепублику Српску не видим како можете да чувате БИХ и каква је то порука у контексту да желите БИХ тиме сто желите да уништиите конструктивни део БИХ и да претите једном од конструктивних народа. Говорим о српском народу и нисам разумео каква је то порука каква војска на Дрини, заиста не разумем, додао је он.

Рекао је да се нада да ће господин Хелез посетити Београд и да је добродошао и да ће тада искористити прилику да га пита да му појасни "своје визије".

Ми смо посвећени  миру желимо што боље односе са бошњачким, хрватским народом, што боље односе БИХ и Србије. Србија је гарант оцувања Републике Српске и Дејтонски споразум је свето писмо све док се Република Српска и федерација БИХ не договори другачије, све остало је наметање воље, а то не води ка миру и стабилности, закључио је Вучевић.

Хелез је изјавио да је у БиХ постојао полигон на којем су обучаване паравојне формације и који је угашен и додао да је таквих полигона било и у Србији.

Рекао је и да је са командантом Еуфора договорио да се ове снаге релоцирају у касарне у Бијељини и Орашју.

Они су већ тамо, саопштио је Хелез.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести