Вучевић: Идеју о Војвођанима разбити с емотивне и научне стране

БЕОГРАД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да идеју да се грађани на попису изјасне као Војвођани треба разбити с емотивне и научне стране.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Не могу да спречим никога да се изјасни као Еским и Марсовац, али не можемо да дозволимо да се законски постави нешто што не постоји и да постане законска категорија и не дај Боже уставна и да ставите на папир несто што не можете да докажете да постоји, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, идеја да се грађани изјашњавају као Војвођани није нова.

То је, како каже за Пинк, покушала и Демократска странка са Бојаном Пајтићем 2011. године, али је наишла на отпор грађана.

Било би то исто као када би се на попису људи изјашњавали као Шумадијци или Херцеговци или Сремци или Новосађани, рекао је Вучевић и нагласио да не верује да ће се и један Мађар изјаснити као Војвођанин.

Скандалозан чин да учитељ не поштује државну химну

Вучевић је изјавио, поводом дешавања у Новом Пазару где је учитељица уместо химне "Боже правде" пустила такозвану химну Бошњака "Ја син сам твој", да је то скандалозан чин да учитељ не поштује државну химну.

Српски народ мора да има посебан осећај за све националне мањине, морамо да разумемо, да разговарамо са свима да је то химна свих грађана Србије, химна континуитета, није архаична, већ доказ наше државе и није усмерена против ниједог етноса, рекао је Вучевић за тв Пинк и нагласио да би он да живи у Мађарској певао мађарску химну, а волео своју.

Све су то ветрови који желе да нас све врате у деведесете и четрдесете године, рекао је Вучевић и нагласио да сви морамо да живимо зјадно и да знамо да су грб и хирмна исти за све.

Вучевић је говорио и о свом лажном профилу на друштвеним мрежама, који је, како је навео, отворен негде у иностранству, али и нападима на председника, његову децу и све што се напарави и изгради у Србији.

Председник је да се подсетимо једина политичка функција која се бира непосредно, нико нема већи легитимитет од њега, то је институција која симболише јединство државе, зато је он у пакету свега што се напада, рекао је Вучевић.

Мислим да идеја не може да прође, да СНС као најјача странка са највећом подршком грађана не сме да дозвоил да се тако несто догоди и да се фалсификује стварност, рекао је Вучевић.

То је како каже, "леп" покушај да се демонстрира црногорски сценарио, прво да се грађани изјашњавају по регионалној припадности, па на основу дијалекта ... а на крају да нађу два распопа који ће рећи да је Карловачка митроплија нешто одвојено од СПЦ.

И ето вам сценарио, рекао је Вучевић и нагласио да инсистирање на Војвођанима није случајно да личи на црногорски.

Ово у Црној Гори је лудило на ивици грађанског рата, све то око узвишеног духовног , саборног догађаја, хиротонисања митрополита рођеног у Црној Гори, који је био епископ будимљанско никшићки ... И ту нема ништа спорно, све је чисто као суза, ... а ми имамо атеисте који презиру цркву и мешају се у ставри СПЦ, што је фантастично безобразно, рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести