Вучевић: Извешај европарламентараца притисак због Косова

Милош Вучевић, потпредседник СНС, осврћујући се на извештај Европског парламента о Србији рекао је да је право европарламентараца да те ствари дефинишу на начин на који мисле, али да то више говори о њима него о нама, цитирајући председника Србије.
vucevic2, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Вучевић је истакао, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, да је кључно питање и њихове критике управо наш однос за Косово и Метохију и ревизију Дејтонског споразума.

Када би ми били кооперативнији као што већина земаља ЕУ очекује по питању дијалога са Приштином, односно да дође до свеобухватног трајног договора, да прихватимо независност Косова или у најмању руку да им дозволимо чланство у УН, били би супер демократска држава. Владавина права била би на највишем нивоу, све би цветало, а ако би на то додали сагласност на ревизију Дејтонског споразума били би пример свима како једна држава треба да се развија. Хоћу да кажем да све те негативне консеквенце, имају везе са два кључна питања која сам навео. Та тема доминира и она се прожима кроз остале аспекте и оцене. Несумњиво да је извештај притисак за питање признавања Косова и Метохије с тим што би проширио за остала питања везана за регион. Неспорно је да нас чека питање, како они то зову, прављења функционалније БИХ. Једна од кључних замерки у извештају је да се наше власти боре за делигимитизацију Косова. У извешају они врше притисак и на остале чланице ЕУ које нису признале Косово да и признају независност јер је, како кажу, тај процес неповратан – сматра Вучевић.

Што се тиче критика у здравству истиче да је извештај пре свега однос стања, дешавања и трендова у Европској Унији.

Мислим да је то више прича о њима него о нама јер подаци и статистике који они верификују као ЕУ показују потпуно супротну слику. Да ли код нас има проблема - има као и свуда, али рекао бих да је Србија показала много одговорнији приступ и успешнији у борби протрив корона вируса. Ми смо захвални ЕУ на сваком пакету помоћи који је стигао у Србију и да не будемо некоректни. Колико је ЕУ помагала то је сада заиста је питање за регион, јер се показало да је Србија била способнија и организованија па се боље припремила- каже он и подвачи да све негативне ствари из извештаја треба да сагледамо са рационалне стране, а не емотивне.

-Нема ту неке љутње, па се сад ми нешто увредимо. Наш национални и државни интерес је да наставимо разговоре са европским партнерима и пут Србије ка ЕУ. Србија не сме да одустане од ЕУ каква год да је она са врлинама и манама. Не треба сметнути с ума да највећи број инвестиција долази из ЕУ и да су они највећи спољнотрговински партнери. Али,с друге стране, нама се замера да нисмо ускладили нашу спољну политику са ЕУ , а то нам замерају они који имају неупоредиву већу сарадњу са Кином. Верујем да ми треба да идемо ка Бриселу али да водимо суверену политику. Не треба да се свађамо, да прекидамо, јер нам неће донети ништа добро, али нам не пада напамет ни да се свађамо и са Кином и Русијом – мишлења је Вучевић.

Што се тиче критика у извешају о питању афера као што су Савамала, Круштик,нЈованица... Вучевић истиче да су они то поставили пре свега као политичко питање јер, по свој прилици, то треба да буде елемент да евентуано падне власт.

Све то треба демистификовати. Истражни, предистражни поступци са све те ствари се воде. Јованица, па ми смо о Јованици причали највише. Лично сам подносио кривичне пријаве да се све те ствари истерају до краја. Навијам да се све те ствари истерају до краја, али у институцијама система.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести