Вучевић јасан: Поносан сам што водимо слободарску политику, Србија се издигла као феникс и почела да јача

Не можете ви у политичком хаосу да доводите фабрике, инвеститоре, да градите болнице, школе и спортске просторе, купујете наоружање. Први услов је политичка стабилност, рекао је министар одбране Милош Вучевић за Хепи телевизију.
Милош Вучевић
Фото: Screenshot Happy TV

Србија је војно неутрална држава и та одлука је обавезујућа за све 

-Историјски су нам се понављали моменти када су велике силе постављале одређене захтеве према Србији које су се косиле са нашим државним интересима. Нисам превелики оптимиста, имаћемо притиске по питању КиМ и нашег односа према Русији и Кини. Ту је и питање око Републике Српске. Председник републике Александар Вучић добија из више сектора информације које су битне. Нешто што је део министарства одбране, војне компоненте, ми одмах председнику државе као врховном команданту достављамо, како би се упознао, и могао да доноси политичке одлуке. Није све могуће објавити, нити то треба, а да су све добре вести- нису. Да поставимо ствари како треба, Србија је војно неутрална држава и та одлука је обавезујућа за све државне службенике. Ми смо се одлучили да наша војска чува и копно и небо над нашом земљом. С обзиром шта се све дешава у свету и на КиМ, ми морамо додатно да будемо ангажовани на том пољу. Ми смо спремни и желимо да купујемо опрему и на истоку и на западу, на северу и југу, али немамо једнак третман на свим тржиштима. Врло је захтевно водити све то, неко не жели да нам прода. Морамо да набављамо, а када набавимо нису срећни. Смета им да Србија има политичку стабилност, имамо покушаје, не официјалне, да се Србија дестабилизује. Не можете ви у политичком хаосу да доводите фабрике, инвеститоре, да градите болнице, школе и спортске просторе, купујете наоружање. Први услов је политичка стабилност. Можемо закључити да друге државе не навијају да друга држава буде јача. Балкански народи су врло ретко показивали политичку зрелост да могу сами о себи да одлучују, увек су други одлучивали. Поносан сам што Србија води слободарску политику. Погледајте које државе воде политику својом главом. Србија се издигла као феникс и почела да јача. Наш национални интерес је да чувамо стабилност и да се развијамо- рекао је Вучевић и нагласио да се купује одбрамбено наоружање.

Хоће да нам укину ДНК

Министар је нагласио да су Срби етнички очишћени с неких простора- из Крајине, Сарајева и Косова и Метохије.

-Ћирилица је симбол за агресију у Хрватској. Албанци су себи дали за прво да одреде које се писмо користи за српски језик. Ћирилица се потире свуда. Имате у Србији оне који би забране градњу цркве и обрачунавају се с њом. Не сме и не треба да им фали длака с главе, а замислите да неко оде у Сплит и каже да је Далмација похрваћена, шта је са далматинским Косовом, шта је са книнском Крајином. Мене плаши када су ти људи на позицији да уче нашу децу, да припремају будуће новинаре. То ме брине, то значи да су они инсталирани на те позиције. Онда каже има да им узмемо цркве и да правимо пабове. Они нама хоће да укину кључне ствари, да нам укину ДНК. Неко хоће да вам наметне усташку идеологију. Ја нећу да му спомињем име, јер хоће да наметну да су они жртве. Он каже да у Војводини, пошто он то посебно потенцира, највише купују станове људи из Републике Српске, јер морају да беже из Републике Српске, из Босне, јер знају шта су тамо радили. Он цео народ генерализује и каже да је геноцидан народ. Много има опаснијих његових изјава. Ја сам пре 50 година рођен у Новом Саду и нико ме није посрбио. А не знам шта би рекли Светозару Милетићу, Лази Костићу, Јовану Јовановићу Змају, Бранку Радичевићу. 

Фото: Screenshot Happy TV

Људи воле да виде своју војску и полицију, осећају се сигурније и безбедније

Вучевић је нагласио да поштујући БиХ као независну државу, изнео је забринутост за питање судбине Републике Српске, српког народа и руководства.

-То није мешање у унутрашњу политику. Са великом пажњом и бригом пратимо шта се дешава. Треба да будемо мудри, паметни, вешти, како бисмо сачували Србе и Републику Српску. Ускршњи сабор је нешто што нас очекује. Драматично је повећана концентрација НАТО трупа у региону, пре свега због рата у Украјини. У току је највећа вежба од оснивања НАТО алијансе, учествује преко 80.000 војника. Озбиљна је ситуација, а ја верујем у мудрост и нашег државног руководства. После терористичког напада у Москви, председник је сазвао седницу Савета националне безбедности, где је један од закључака да војна полиција и полиција буду присутнији на просторима где долази до окупљања већег броја људи. Огромна већина људи воли да види своју војску и полицију, осећају се сигурније и безбедније. Не само од тероризма, већи од џепароша и криминалаца. Ово су превентивне ствари, никога не узнемиравамо, а на нама је да будемо обазривији. Ово је одговоран приступ државе. Верујем да Срби неће имати тај сценарио, али никада не можете да спавате мирно. У свим градовима Србије немате забрањене квартове, а то ћете чути у свим европским градовима. Наравно да увек има изазова, али генерално гледано Србија је безбедна држава. Запамтите, у главном граду ноћу и дању можете да идете где год хоћете. Треба ценити оно што имамо и оно што јесте, па онда очекивати да нас други цене. Не можемо увек да се дивимо другима, а унижавамо сопствену државу. Имам утисак да подређени политичари из групације који себе погрешно називају, као да једва чекају да се нешто лоше деси у држави, јер онда кажу видите шта нам се дешава. Што се тиче 3. и 4. маја, годишњице страшне трагедије, мислим да сви грађани треба да поштују те породице. Први и највећи бол породице, а цела држава мора у тишини да да помен за та два догађаја. Тако се понаша достојанствен народ и тако се показује разумевање за породице. А не да узмете бубњеве и лармате како бисте скупили јефтине поене.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести