Вучевић: Како ја вршим притисак, а амбасадор САД - не врши?

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је свестан штете коју је нанео председнику Србије и СНС коментаром ослобађајуће пресуде за Предрага Бубала, али истиче да тиме није увредио професију, већ је указао на зависност судства од тајкуна, делова некадашњег режима и спољних центара моћи.
Milos Vucevic
Фото: Dnevnik.rs

Вучевић је, такође, коментаришући изјаву председника Србије да није требало да говори о пресуди Бубалу, казао да је рекао истину и да се неће извињавати због те изјаве.
"Морао сам да прокоментаришем, јер природни закони ми налажу да кажеми истину. Не могу да оћутим непоштовање устава и закона наше државе. Не признајем правосуђе које је независно од свог народа", рекао је Вучевић у емисији Прави угао на Војвођанском јавном сервису.
Он је рекао да мисли да је сада угрожен, након свих напада, и да се њему пребацује и ускраћује право да каже шта мисли.
Вучевић је у уторак, у својству правника и грађанина, поводом ослобађајуће пресуде Бубалу, изјавио: "Господо судије, питам вас оно што се народ Србије пита свакога дана - када ћете почети да судите по законима Републике Србије, праву и правди, а не по суми новца коју добијате од досовских осведочених лопова, који су спровели најмонструозније пљачкашке приватизације?"
На питање да прокоментарише осуде из Високог савета судства, адвокатских комора, Касационог суда, Друштва судија и других, Вучевић је запитао како то да нико од њих није реаговао када је амбасадор САД Кајл Скат коментарисао ослобађајућу пресуду за паљење америчке амбасаде у Београду.
"Имате једног страног држављанина, при том дипломату, који коментарише пресуду, а нико од поменутих правосудних органа и удружења не реагује", указао је Вучевић.
Види се, каже он, да његови критичари немају исте аршине што њега уверава да је погодио ако не у центар али јесте у суштину проблема. 
На исти начин, приметио је, нико није реаговао када је Драган Ђилас изјавио да ће бити ухапшен, а та изјава је, каже Вучевић, изречена са одређеним циљем, што је такође притисак на правосуђе.
Вучевић је оценио да Високи савет правосуђа својим саопштењем у коме наводи да је потпредседник СНС-а изрекао опасну, увредљиву и штетну изјаву која води застрашивању судства, неспорно закључује да постоје двоструки аршини свих који су "скочили на њега", а нису се огласили поводом изјаве америчког амбасадора.
Није случајно да исти судија суди у "Афери кофер" и у предмету "Лука Београд", као и да судија Вучинић враћа пасос Мирославу Мишковићу, а након тога завршава у председништву странке Вука Јеремића. Лука "Београд" је једна од 24 спорне приватизације које је истраживала Верица Бараћ, па смо ми сви сада луди, а нико није одговоран, казао је Вучевић. 
На питање да ли ће поднети кривичну пријаву због утицаја на судство или због сумње да су судије примиле мито да би донеле ослобађајућу пресуду Бубалу, Вучевић каже да је његова изјава нека врста пријаве која оставља простор свакоме да реагује. 
"Мени је угрожена егзистенција, јер ја треба сутра да будем адвокат у тој адвокатској комори. Ја сам овим поднео свеопшту кривичну пријаву, а реаговао сам као грађанин. Ако неко сматра да има моје одговорности, нека ме позове на одговорност. Ако успорим европске интеграције, сносићу одговорност, једино моралну нећу јер сам 100 одсто сигуран да сам рекао оно што и грађани мисле", истакао је он. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести