Вучевић: Култура сећања је нешто што вам даје смернице

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, гостујући у емисији “Ново јутро” на телевизији Пинк, разговао о најважнијим друштвено политичким темама и обележавању 27. годишњице од “Олује”.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

– Ово није први пут да се се Олуја обележава у Новом Саду, ако се не варам првих 5 година се обележавало у Ветернику које је приградско насеље. По први пут се обележавање погрома Срба у ономе што Хрвати називају том редарстевном акцијом Олуја обележава у самом центру једног града. Обично смо до сада имали у приградским насељима као што су Ветерник, Футог, Бусије и по Срему у манастирима, Срба крајишника који су спасавајући животе долазили у матицу, долазили у Србију – истакао је Вучевић.

Градоначелник наглашава да овај пут обележавање годишњице Олуја у самом центру Новог Сада из простог разлога што је Нови Сад сразмерно броју становника примио највећи број избеглица 90 тих година.

– По неким проценама 100.000 Срба из Хрватске, Босне и Херцеговине је дошло у српску Атину, данас једну престоницу културе, и из тог разлога је донета одлука из државног врха да се страдање Срба у акцији Олуја обележи и манифестује у самом центру града – рекао је Вучевић.

Један од говорника вечерас је председник Србије Александар Вучић, обратиће се и члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, патријарх српски Порфирије, као девојка која је 1995. године протерана са својом породицом.

– Вечерас ће се обратити и девојка која је данас Богу хвала Новосађанка, у том контексту да је жива и здрава и да је нашла мир и нову адресу у својој држави и свом граду, а која је 1995. године као мала протерана са својом породицом са њихових вековних огњишта – највио је градоначелинк.

Градоначелник наглашава да захваљујући Председнику Вучићу, на инијацитиви за обележавањем свих датума који су веома битни у историји, судбинских датума наших народа победничких али и оних не тако пријатних као што је данашњи дан.

– Култура сећања није питање да ли ви немате шта друго у понуди па се враћате у прошлост, култура сећања је нешто што вам даје смернице куда и како даље да идете. Ако не знате своју прошлост, не разумете своју историју не можете добро да разумете ни садашњост, а ни да предвидите будућност – речи су градоначелника Новог Сада.

На питање да ли иза прогона крије странчарење, градоначелник одговара.

– Какво странчарење, страдање Срба и протеривање 250.000 Срба, највећи прогон после Другог Светског рата, мислим не разумем какво ту странчерење може да има. Где можемо да причамо о странчарењу , можемо да причамо странчарање, ако неко после 2000 те године није смео да обележава а ни 1995 ,није хтео и ћутали смо, ћутали смо и НАТО агресији то смо звали интервенција, бомбардовање, акција само што нисмо рекли “Милосрдни Анђео” и то траје деценијама – рекао је градоначелник.

Градоначелник истиче да смо деценијски декодирани и учени да не постоје Срби у Далмацији, Лици, Славонији, Херцеговини, да немамо везе са тиме у Босни живе Босанци, да су велики Срби дошли са простора Босне и Херцеговине, а данас Републике Српске.

– Просто смо учени да то не постоји ништа, а све под неким плаштом братства и јединства, а ако ви сад нешто то отворите ви кварите нам годишње одморе одприлике  и дружење или какву већ сарадњу . Није то све лако вратити зато је и снажан отпор пре свега у једном делу цивилног сектора, један део сектора има антагонизам према свим националним темама а то можете и врло лако да видите и никада не желе да учествују у облежавању битних датума и вечито имају неко оспоравање или знак питања када су те чињенице и околности – истакао је.

– То је данас наратив који постаје доминантан, немојте Олују то је досадно имали смо и изјаву неких представника опозиције који су предходних дана нападали и ломили града. Они наводе да је провокација што се обележава Олуја у Новом Саду. Као и што ја никада нећу моћи да разумем Србе које су данас у Далмацији или Истри на отоцима или острвима, не осуђујем ја никога нека летују где год хоће али мора да је гадно и прилично непријатно да данас будете Србин у Далмацији или негде на Јадранском мору републици  Хрватској пошто ће они данас да славе и да причају како су победили и протерали Србе. Једино да узмете да гњурате цео дан, да узмете ону боцу са кисеоником и да идете доле под море и да се правите да се то не дешава и да су око вас баш пристојни људи и да није то тако како се нама чини – рекао је Вучевић.

-Ја сам ишао на Паг на море, и нико нам није рекао да је то био велики логор за страдале Србе, логор за децу, ништа то није било. О Јасеновцу смо знали у неком малом пасусу у уџбенику, у историји у седмом осмом разреду буквално две реченице. Јасеновац никада није био мета било ког ослободилачког покрета у Југославији па ваљда су то требали прво да ослобађају и униште фабрику смрти. Па смета им и српска застава, и Србија све им смета и да кажемо да су тамо живели Срби. Није то први пут, сметали су им и српски мурали, они цртају петокраке. Они су згубидани, кад могу цео дан да живе и ништа не раде немају обавезе зато стигну на све протесте. На сваком протесту увек исти људи, и у све теме се разумеју и у мостове и у литијум и све, како то све знате а ЦВ вам не приказује – рекао је Вучевић.

Осврнули су се и на ситуацију која се догодила недавно, када председник Вучићу није било дозвољено да посети Јасеновац.

– Оно што је проблем и што није добро у регионалном концепту сарадње, јесте то да се десило у контексту да председник Републике Србије не може да посети Јасеновац. А велика је срамота за нас србе да никада ниједан српски председник није отишао да се поклони страдалима у Јасеновцу. И сада имамо председника који жели, који има и снажан личан мотив, њему није дозвољено – истакао је Вучевић.

Градoнaчелник је подсетио да је Вучић од децембра 2008. године посећивао Србе у Хрватској и када се формирала Српска напредна странка када је био опозициона странка.

– Вучић је и тада посветио пажњу Србија у Хрватској, и тада је рекао да ће Србија водити рачуна да Срби преживе и опстану у својим кућама. То је једна врло јасна политика која се наставља у опозиционом и позиционом деловању. Србија мора да води рачуна не угрожавајући никога и ничији територијални интегритет, суверинитет, мора да води рачуна о Србима где год да живе – рекао је.

– Ја сам поносан што хрвати могу у Србији да употребљавају хрватски језик, латиницу. Онда зашто Срби у Вуковару не могу да пишу ћирилицу. Зашто у Вуковару не сме да пише ништа на ћирилици. И даље треба да радимо на томе да њихова права још више расту, то није проблем, ми не треба да идемо у контексту омаложавања то су наши грађани, грађани Србије. И да имају најбоље односе да својом домовином хрватском, само исто то тражимо и за Србе у Хрватској, и дозволите нам да председник Стбије оде у Јасеновац, да запали свећу, да се помоли и положи цвет – рекао је Вучевић.

Градоначелник је подесетио да је вечерес на Тргу слободе од 20.00 часова облежавање прогона Срба из Хрватске.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести