Вучевић: НП за државу објединиће странке које желе да Србија остане суверена и слободна

Министар одбране Милош Вучевић говорио је о Народном покрету за државу, наменској индустрији, конкурсу за специјалне јединице војске.
milos vucevic, SNS
Фото: СНС

Он је за телевизију Хепи истакао појединости о Народном покрету за државу, који је најавио председник Александар Вучић.

-Народни покрет за државу је идеја о којој се разговарало. Идеја је да се обједине политичке снаге и странке које желе да Србија остане самостална, сувера и слободна држава, да гледа своје интересе, али да нема газде ни на једној страни света. Да не подлежемо притисцима какви нам се нуде као примамљиви колачићи на столу, да седимо на својој столици, не на две или три, да се држимо српске политике. СНС или председник Вучић мора бити окосница свега тога. Како је јуче истакао председник, мора бити места за све интелектуалце, али и раднике и сељаке који виде Србију као своју отаџбину. Народни покрет је у настајању, кренуће као политичка платформа, није стриктно дефинисан. Има своју ширину. Ако је неко причао о проблемима у партијским кадровима онда је то СНС. И то смо радили након победа на изборима. То се увек гурне у страну, нико није подмладио странку као што је СНС. Имамо нове министре, ми смо највећи број посланица из СНС. Све министарке у Влади су из СНС. Има некад и код нас кукоља у житу. Принцип променљивости је услов постојања странке. Чекају нас локални и покрајински избори. Наша кадровска структура је убедљиво најбоља.

 

Ако желите мир тада највише улажете у војску

Министар је на питање коме смета јака српска војска, одговорио да “не смета нашим грађанима и нашој држави, а коме смета њима и треба да смета.”

-Ја се радујем када се неки нервирају што је војска Србије јача и снажнија, надамо се да ће бити и бројнија у складу с нашим потребама, изазовима и ризицима. Војска је атрибут државе, нема је без војске и државе. Верујем да ћемо као држава имати даље снаге да јачамо капацитете. Ми смо сви део државне приче, много је састанака које имамо са руководствима и са компанијама које производе или продају наоружање и војну опрему, а Југоимпорт је та кровна компанија која не само да производи него и спроводи комерцијалне активности. Ако желите мир тада највише улажете у војску. Не можете да улажете у војску када крене рат, тада је касно и немогуће. Улажете спрам потреба, околности и процена. Има више диригената, тај оркестар је симфонијски. Интересантно је да су данас критичари управо они који су били задужени за тај ресор и који су постигли катастрофалне резултате. То је било један неозбиљан процес или можда озбиљан за оне који су хтели да је ослабе. Када је слабија војска, онда је и Србија драматично слабија. Имали смо реформу правосуђа, имали смо реформу школства, па смо имали реформу војске која нас је довела до тога да смо на ивици да скоро немамо војску. Топили смо и секли тенкове, хвалили се тиме, продавали смо за 200 евра оно што нам остане. То смо прогласили да је одлично и успут похапсили све оне који су ратовали за државу, одрекли их се. То је била политика оних који су испоручивали српске војнике и генерале као у џаковима. Где су биле “норе”, “лазари” и “милоши” раније? Је л’ рађен пројекат Тамнава, фабрика у Куршумлији? И сад кажу то није битно.

 

Не продајемо ни украјинској ни руској страни оружје

Оно што министарство одбране ради је да нема уговора за извоз где нема клаузуле где је наведен крајњи корисник који није под санкцијама уз клаузулу да не може да се реескпортује даље.

-Не продајемо ни украјинској ни руској страни. Ни један комад оружја. Нема интенције српске стране да на овај или онај начин продајемо било коме ко је у сукобу. А природно је да хоћемо да ради и Трстеник, Ужице, Пожега, Велика Плана, Чачак. Када наменска ради ви покреће добар део домаће привреде и највећи део профита вам остаје ту. По директиви председника 20 посто онога што се производи остаје за ВС. Спремљен је пакет од 400 милиона евра.

Србија се држи међународног јавног права и то треба да иде на понос свих грађана

Први човек војске подсетио је и на аферу Крушик, која је рађена да се директно зада снажан ударац нашој наменској индустрији, а да се тиме омогући предност за конкуренцију одакле је дошла вест.

-Говорим о Бугарској. Наиме, једна бугарска новинарка или бугарски портал је покренуо аферу око Крушика. После тога, те послове које је Крушик изгубио добили су Бугари. Конкуренти из других држава су продавали то исто. И ми сами себи пуцамо у ноге. Неко нам баци коску и онда се ми тучемо. То је невероватно да одавде неко постоји ко пријављује у Брисел или Вашингтон. Да ли треба да кажемо јавно да нећемо да произведемо више ниједан метак, пушку, хоће тако стати рат? Ми морамо да гледамо наше интересе, не учествујући у сукобу два словенска братска народа. Мислим да нам се сви смеју око литијума, при томе неко у Србији милси да је испао поебдник и кад год забрањујемо да се врше истраживања. Ми кажемо “Не, нећемо ископавања”. Ми смо паметнији од Немачке, Португала, Чилеа, Чешке. Мислим да је требало да идемо у истраживања, узети наше експерте, стручњаке и узети супер надзор. То би био спас за Западну Србију. Тако сад наводно наше ракете иду у Украјину. Нити се подударају ознаке нити типови ракета, домети, нити количински. Али неко има потребу да прикаже Србију, а онда ми мало да се правдамо Москви или Бриселу. Ако се неко држи међународног јавног права онда је то Србија. И то треба да иде на понос свих грађана. А они као да се радују да направе проблем држави. Читава концепција је да униште своју државу и дођу на власт. Ово што ради СДПР је и у вези с 5.000 специјалаца. Ми развијајући те формације идемо и у набавку опреме за њих. Све је уско повезано. До краја марта је конкурс за специјалце. Нешто је више од 500 места у овом првом делу конкурса. То је први ешалон који ћемо попуњавати. Почетна плата је 220.000 динара, а имате могућност да идете до 300.000 динара. Имате и могућност да купите свој стан. Има много бенефита. Част је носити ту униформу. Војска је, уз цркву и председника, најважнија институција.

 

Оно што им не дам је да нам држе лекције из патриотизма

Вучевић је најавио велики народним скуп у Сремској Митровици 17. марта.

-И они имају права да протестују, али немају права да ломе, туку, прете да ће некога убити, не би требало да воде кампању против своје држави. Могу да се политички организује како мисле. Оно што им не дам је да нам држе лекције из патриотизма. Они да мени или Вучићу држе предавања да више воле Србију од мене или њега, па како сте то тачно измерили? Осим што сте сами себе убедили, је л’ вас неко из иностранства убедио? Све што Вучић каже народу, све је рекао и њима. И адмиралу из НАТО пакта, представнику из Русије, Кине или Евроспке уније.

(alo.rs)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести