Вучевић о новим министарствима, будућем првом човеку Града и немилим сценама на Шодрошу

НОВИ САД: Одговарајући на питања новинара, градоначелник Новог Сада и будући потпредседник Владе Милош Вучевић, говорио је о будућем првом човеку Града, као и саставау Владе као и о немилим сценама на Шодрошу.
milos vucevic hadza
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

-Верујем да ће од суботе бити усвојен закон о изменама и допунама о министраствима и да ћемо добити структуру Владе Србије. За викенд нас очекују седнице председништва и ГО странака које ће парципитати у будућој влади. Тада ће се одлучити и о кадровским решењима. Ако будем део будуће владе, онда бих ја веома брзо сазвао прво градски одбор СНС у Новом Саду изашао са предлогом ко би требао да будући градоначелник, а вас као јавност обавестио већ сутрадан – рекао је Вуччевић и открио да има идеју кога ће предложити за свог наследника, али да не жели да то буде на нивоу медијског објављивања.

Како је истакао ипак треба поштовати процедуре и људе који о томе исто треба да гласају, али и како би се чуло њихово мишљење.

Вучевић је осврћући се на јучерашње догађаје рекао да је тужан из само једног разлога. Што је опет ружна слика отишла из Новог Сада.

-Не замерам никоме што има различита мишљења. Замерам, што на неки начин неко увек успе да баци љагу на Нови Сад и да се од нормалних ствари прави фама, да се праве инциденти. Да на насловнице долазе неке лоше вести о Новом Саду. Као што је било око акта који је ГУП, видели сте око тога ништа се није десило. Нити је Нови Сад нестао, потонуо, нити га је неко разорио, али смо зато имали сцене испред ове зграде – рекао је градоначелник.

- За мене непримерено и незаконито понашање групе од 30,40 људи који имају право на став, али немају право да малтретирају цео Нови Сад. Немају право да бију новинаре, да нападају полицију, да нападају раднике, немају права да узурпирају површине које припадају држави или граду. То су државне парцеле. Немају право да заустављају развој града. Могу да протестују и пишу петиције, али немају право да кажњавају Новосађане и туку новинарке. Немају права да прете новинарки да ће јој доћи на кућу. А исти ти су тукли и новинарку Ивону Каран, из НС Уживо. Иста та храбра нека жена – нагласио је Вучевић и додао да оно што га највише забрињава као Новосађанина је да су на протестима констатно истих тридесетак људи.

-Забрињава да истих 30 људи даје себи за право да се разумеју у мостове, споменике, у бородоградилиште, у урбанистичке планове. При томе, нису нас импресионирали са факултетским дипломама, са радом и животним искуством – рекао је Вучевић.

Нагласио је да је мост 71 годину уцртан у ГУП Града Новог Сада.

-Струка Града Новог Сада, а немогуће да седам генерација инжењера, архитеката, планера, политичара баш нико ништа не зна. Ваљда треба још 71 годину да чекамо на мост. Па нису то Лего коцкице да премештате по дечијој соби где ће бити мост или неће бити. Ко вам је дао право да ви кажете где треба да буде мост? Ако је неко предвидео где ће бити мост пре 70 година, да ће бити мало три моста, а кад су га уцртали имали смо један. Имам питање за Новосађане, хоћемо ми Ћуту да питамо где ће нам бити мостови у Новом Саду или Зеленовића који је тако добро водио Шабац? Ти сјајни јунаци су смели да прете Емилији Марић Врбашки да ће јој доћи на кућу. Немојте доћи Емилији на кућу, дођите мени, мени сте се већ најављивали. Срам да вас буде.

-Они су повредили полицајца, мислим да се Малбаша презива. Прст у око полицајцу. А како се полиција понаша у државама које финансирају те невладине организације? Мало укључите телевизор и интернет и погледајте како фино и демократски поступа полиција у Француској или Немачкој. А гледајте наше полицајце. Они да беже главом без обзира, е онда би то био не знам какав вид демократије.

Он је такође додао да је тужилац ослободио оног ко је претио да ће убити његове синове, код којег су нашли оружје, а вештак му утврдио обавезно психијатријско лечење.

-Тужилаштво не поднесе то и пусте човека на слободу, је л’ то диктатура СНС-а и утицај на правосуђе. Је л’ вас није срамота да то причате. Да сваки пут после протеста ми имамо повређене полицајце, а од њих нико Богу хвала није повређен. Ја и сада кажем, лоше сте ме проценили, нема повлачења и нема предаје. Нови Сад чека овај мост 71 годину. Нећете ме уплашити, можете да имате акције чишћења, не знам како год да то назовете.

-Је л’ мислите да нисам могао да кажем, нека крене изградња моста за десет дана, кад ја не будем ту. Могао сам да то урадим, али нисам то урадио зато шам ја живео и живим, а надам се и моји наследници то успешно завршити. Ја сам живео да будем део тога, а то није мој мост и то није кинески мост, то је новосадски мост који се чека 71 годину. А посебно треба да буде срамота оне политичаре за чијег мандата су се усвајали ГУП-ови са тим мостом, као што је Борислав Новаковић. Гласао је за ГУП и са тим истим остао. Зар га није срамота, само да би се додворавао. Критикуј шта год хоћеш, критикуј то што раде Кинези, све то разумем. Срам те било да не кажеш да си ти гласао за тај исти мост када си водио Град. Коме се додвораваш? Губиш подршку. Што се тиче дозволе, све што је у складу са законом је урађено – подвукао је Вучевић.

-Не замерам никоме што има различита мишљења. Замерам, што на неки начин неко увек успе да баци љагу на Нови Сад и да се од нормалних ствари прави фама, да се праве инциденти. Да на насловнице долазе неке лоше вести о Новом Саду. Као што је било око акта који је ГУП, видели сте око тога ништа се није десило. Нити је Нови Сад нестао, потонуо, нити га је неко разорио, али смо зато имали сцене испред ове зграде – рекао је Вучевић.

-Идите у Америку да блокирате изградњу моста. Ја не могу да верујем да је неко мислио да ћете тако да зауставите градњу моста. Како тачно мисле да зауставе развој града? Може, ако победе 2024. на изборима. Од чега ви живите, које сте школе завршили? Да тучете људе нећете, ко буде тукао људе одговараће. Ко буде тукао новинаре одговараће, ко буде нападао полицију одговараће. Био он Милош, Ивана, Жарко, Маријана. Нисам импресиониран њиховим окупљањем у 16.00 часова данас. Нико од вас није осудио оног Роберта који прича где моја жена ради и да ми је сестра наркоман и да ћемо га ми сви запамтити. А је л’ сам ја спомињао нечију породицу или где нечија жена ради? Онај који је рекао да ће ми поубијати синове, за којег су су рекли да је неурачунљив, Тужилаштво је рекло нема везе. Они све смеју, јер се забога боре против недемократске власти, а толико је недемократска да се ови с јавног сервиса воде протесте. Толика је диктатура СНС-а над тужилаштвом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести