ВУЧЕВИЋ ОДГОВОРИО ХРВАТСКОМ МИНИСТРУ: Слободу ћемо увек љубоморно чувати - Не очекујем да Радман то разуме, не дозвољава му политички ДНК

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић реаговао је на изјаву министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана који је оптужио Србију да седи на две столице и казао да Србија мора да одлучи на чијој ће столици седети.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

- Водити суверену политику није лако. За државу која поседује, за светске прилике, малу територију и невелики број становника, тај задатак је још тежи. Али на дуге стазе, та политика је једина исправна, једина у складу са српском традицијом и храброшћу која је од вајкада била наша одлика.

- Наравно да ћемо и даље наставити да сами бранимо нашу независност. Јасно је да од суверености никада нећемо одустати. Свакако да ћемо сопствену слободу увек љубоморно чувати. И да, ни најмање не очекујем да Гордан Грлић-Радман ишта од овога, икада разуме. Не дозвољава му политички ДНК - навео је Вучевић.

Дачић: Протестна нота Хрватској

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је најоштрије осудио "срамотну изјаву" шефа хрватске Гордана Грлић Радмана и најавио протестну ноту Министарства спољних послова Србије Хрватској.

"У Хрватској се систематски годинама уназад гради атмосфера мржње према Србији и српском народу. Само један од таквих примера је изјава хрватског министра спољних послова Грлић Радмана, којом напада Србију и председника Александра Вучића.  Нико нема право, а понајмање Хрватска, да дели лекције и брутално се меша у унутрашње ствари Србије. Србија је земља која води суверену и независну спољну политику, која је у интересу искључиво наших грађана и нашег народа", навео је Дачић.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Истичући да "Србија и Вучић нису ничији трабанти", Дачић је саопштио да "хрватски министар није научио лекције из историје, па заборавља, или би желео да се заборави, да је Хрватска била највернији трабант Аустроугарске и нацистичке Немачке, са Независном Државом Хрватском, која се борила чак и после Хитлеровог самоубиства, све до 15. маја, шест дана после капитулације Немачке".

"Били су као трабанти већи нацисти од нациста. Ми смо слуге само Србије и наших грађана", написао је Дачић.

Према његовим речима, Министарство спољних послова Србије најоштрије осуђује ову срамотну изјаву Грлић Радмана и упутиће Хрватској протестну ноту.

(Pink.rs/Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести