Вучевић: Отворити рафове за српске производе са КиМ

НОВИ САД: Производи српских произвођача са Косова и Метохије од данас ће се први пут организовано наћи на полицама маркета у централној Србији, а градоначелник Новог сада Милош Вучевић рекао је да ће држава и велики број компанија понудити могућност, и отворити рафове, за српске производе са Косова и Метохије.
milos vucevic
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

"Посебно све треба сагледати у контексту нецивилизацијских такси које је увела Приштина на производе из централне Србије, а на овај начин ми покушавамо да отворимо врата целе Србије за производе са КиМ", рекао је Вучевић за РТС. 

Према његовим речима, значајна симболика је да вина долазе из Метохије, сушено воће из Зубиног Потока.

"Без економског оснаживања нема ни њиховог опстанка. Надам се да це се придружити и други градови у овој акцији", навео је Вучевић.

Како је истакао, Срби имају бројне административне препреке да пласирају производе, а без економије нема живота тамо и на тај начин врши се етничко чишћење.

"Први пут, на организован начин, креће продаја са КиМ у једном од трговинских ланаца у централној Србији, у Универекспорту у Новом Саду", каже државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Различито у односу на све што се до сада у овом смислу радило, када је реч о подршци нашим произвођачима са КиМ, је то што је сада државна фирма "Метохија" посредник, односно директно откупљује производе од наших произвођача и склапа уговоре са велетрговинским ланцима на територији централне Србије, објашњава Стојановић.

За сада, договорен је организован излазак на тржиште Србије три произвођача са КиМ.

У наредном периоду, каже, биће их много више.

"Верујем да ле ово бити огроман подстрек за наше људе", истиче државни секретар у Министарству привреде.

Стојановил подсела да произвођачи са КиМ до сада нису могли да приступе тржишту централне Србије на организован начин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести