Вучевић посетио контингент ВС у седишту на Кипру

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић у оквиру посете Кипру обишао је данас контингент Војске Србије у мултинационалној операцији Уједињених нација на Кипру UNFICYP у њеном седишту и састао са руководством те мисије.
2
Фото: Министарство одбране

Старији национални представник мајор Дејан Живановић дочекао је министра Вучевића, а уследио је и сусрет са припадницима Војске Србије, нашим „плавим береткама“, ангажованим у мисији UNFICYP.

Данашња посета била је прилика да се министар одбране упозна са историјатом мисије и учешћа наших припадника, стањем и активностима које се реализују у зони операције и увери се у висок ниво професионализма наших припадника у извршавању додељених задатака.

У седишту мисије, министар Вучевић састао се са специјалним представником генералног секретара Уједињених нација на Кипру и шефом мисије UNFICYP Колином Стјуартом.

Током сусрета, шеф мисије упознао је министра Вучевића о значају изградње поверења две стране, организацији контаката и преговора, као и решавању кризних ситуација. Шеф мисије Стјуарт посебно је нагласио изузетан професионализам припадника Војске Србије који се ангажују у мисији UNFICYP.

Министар Вучевић сусрео се данас и са командантом војних снага УН на Кипру генерал-мајором Ингрид Гјерде.

Фото: Министарство одбране

Током разговора, министар Вучевић захвалио је на доброј сарадњи, професионалном односу и свакој подршци контингенту Војске Србије.

Генерал Гјерде упознала је министра Вучевића са организацијом војне компоненте и задацима који проистичу из мандата мисије. Она је, такође, истакла да ангажовани припадници Војске Србије у UNFICYP,  који су распоређени у Команди и мултинационалном воду војне полиције, своје задатке обављају професионално и одговорно и том приликом их је похвалила. Истакнута је и добра сарадња са свим осталим припадницима мисије.

У седишту мисије UNFICYP, током данашње посете, у Књигу посетилаца министар Вучевић уписао је:

„Знајући да очување националног мира представља највећи војни успех, припадници Војске Србије професионално и часно обављају своје задатке у мисији Уједињених нација на Кипру.

На тај начин они граде углед Војске Србије и Републике Србије у целини, на чему им с поносом честитам.

Својим ангажовањем у мисији Уједњених нација, Република Србија још једном снажно доказује своју посвећеност очувању међународног јавног реда и основних принципа Повеље Уједињених нација.“

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести