Вучевић: Предлог састава Владе до 25. септембра

Потпредседник СНС и будући потпредседник Владе Србије Милош Вучевић потврдио је, гостујући на ТВ Прва, да ће се о самој расподели мандата у Влади разговарати следећих дана или недеља и подсетио да је мандатарка Ана Брнабић изјавила да ће се са предлогом за састав Владе изаћи до 25. септембра.
1
Фото: Инстаграм профил Милош Вучевић

- Онда ће бити познат састав целог кабинета. Чека нас и унутар странке разговор и излазак пред страначке органе да би тај састав владе добио подршку странке, чека нас и разговор са коалиционим партнерима. Биће динамично, али је потребно неко време да се посложе све коцкице. Крајњи рок за избор владе је 30. октобра, тако да нисмо ни у каквом цајтноту. Много је битније, чак и одсастава владе, какву ће политику она спроводити и какву ће енергије донети, јер је пред нама тежак период, рекао је Вучић.

У прошлој Влади поједини министри се понашали као да немају исто радно место у Немањиној 11. На спекулације да ће водити један од важнијих ресора унутар Владе - правду или полицију, Вучевић каже да „његови политички противници готово увек нису на добром трагу“.

- Било би некоректно да ми сада иступамо, јер оно што је извесно јесте да ће Ана Брнабић бити председник владе, Ивица Дачић њен заменик, а да ћемо Синиша Мали и ја бити потпредседници са ресорима. Није децидно речено да ће 2024. бити промена председника владе, хајдеда  се прво формира ова влада. Очекујем да добијемо добру, просрпску снажну владу. Некада то звучи ступидно да кажете просрпска влада у Србији, али времена иза нас уче нас да смо имали моменте када су нам владу састављали неки амбасадори или тајкуни на неким вечерама пишући састав владе. Влада треба да се води националним интересима, али и да чува националне интересе Срба у региона на шта имамо легитимно право. Очекујем да нова влада донесе нову енергију и дозу храбрости. Мој утисак је да је прошлој влади некада недостајала синхронизација и често смо као јавност били збуњени дисонантним тоновим, као да поједини министри навијају за различите клубове и да немају исто радно место у Немањиној 11. Верујем да ћемо добити један компактан тим, а ако смо то Синиша и ја, ја сам почаствован. То наравно није довољно, нама требају други људи.

Верујем да ће влада бити мањински инклузивна, да ће бити већа партиципација мањинских странака, не само на позицији министара, већ и државних секретара. Не само СВМ, већ и друге странке.

На питање да је председник Вучић открио да се на последњем састанку у оквиру СНС много говорило о месту председника СНС, чак дуже него о месту мандатара, Вучевић то потврђује.

- Највероватније ћемо имати Конгрес до краја године. СНС мора да задржи , унутрашњу стабилности и јединство. Ја мислим да Александар Вучић има обавезу моралну да у наредном периоду остане на челу СНС. Мишљења, очекивања и жеље чланова СНС су неподељена по том питању. Нама је потребан Вучић на челу СНС, јер је то гарант стабилности јаког СНС који је неопходан у Србију у периоду који нам долази. Поносан сам што сам члан странке која је извршила највеће политичке промене у новијој историји Србије. Вучић има моралну одговорност да остане на челу СНС, зашто да мењамо капитена који побеђује.

Упитан да ли је он виђен за наследника Вучића на месту председника СНС, Вучевић истиче да о томе није било разговора.

- О томе нисмо разговарали. Себе видим као члана тима или једног од играча И поносан сам што сам два пута биран на предлог председника Вучића за потпредседника странке. Верујем да ћемо аргументима успети да он остане на месту председника странке. Не видим да је моментум за мењање председника странке. Већ сам рекао да не видим зашто бисте мењали капитена или селектора ако води тим који добија. Могу да разумем и њега кадаговорио да има притисак који траје годинама, да га и ми сви замарамо и да је стално изложен и неким нашим различитим погледима, али с друге стране мислим да има моралну одговорност и према странци и Србији на остане на челу највеће странке.

Серија о Шојићу екранизовала је и забележила период када су ДС и ДСС водили Србију Он је коментарисао и наводе да ће влада бити Вучићева.

- Наравно, он је човек који је добио убедљиво највећу подршку грађана и природно је да имамо сарадњу. Која би влада била идеална? Она која би се посвађала са председником. Као у Хрватској, па се сада Хрвати махом баве нама. И ми смо имали кохабитацију Тадић- Коштуница, па је било све најгоре – Албанци прогласили независност Косова свуда смо имали поразе, падала нам је влада у року од годину дана, није се знало ко шта ради, прављене су најбоље серије као пародије на политичку сцену Србије. То што се смејемо господину Шојићу, то је снимамо за период када су ДС и ДСС водили Србију. Нама је потребна политичка стабилност, да нам политичке промене не доносе крах државе, већ да имамо континуитет успеха и очувања државних и националнихинтереса. Хрвати изгледа немају друге проблеме, чим се стално баве нама.

О реакцији Хрвата на Опен Балкан који је одржан у Београду, каже да ј интересантна, јер они сада стављају на насловне стране да је ова лепа, пријатељска регионална прича потврда или јачање аутократског режима Вучића.

- Јел то тема у Хрватској, немају друге проблеме? Грађани са правом очекују да имају снажног лидера, и то није аутократски, нормално је да имате капитена, да имате човека који повлачи натеже потезе. Увек имате неког ко покреће и мења атмосферу на боље.

Није питање само мог личног става, већ питања и стручне расправе. Лично навијам да се војни рок врати, али то није довољно и чућемо различите агрументе.

Вучевећ, је нагласио да је свакако поносан на Михаила, који је такву одлуку донео сам да одслужи војни рок.

- Нико га није терао, редован је студент, дао је услов за трећу годину правног факултета Универзитета у Новом Саду. То је на понос његових родитеља и његовог млађег брата и то је наша приватна ствар. Поносан сам, али и исто тако сам поносан на све друге дечаке и девојке које су данас на одслужењу војног рока у свим касарнама Војске Србије. То показује да постоји патриотски дух и лично верујем у том. Не мислим да све стреба да се сведе да ли се маже н хлеб и сипа у резервоар али не поцењујем значај економије – каже Вучевић, додајући да ако хоћемо друштво бескичмењка, да не може да одговори ни на елементарне непогоде, изазове, нс нико никд неће напасти, у тај ценарио не могу аа верујем јер на историја учи другачије.

Он истиче да они који нису спремни себе да бране, и себе да заштите и то не да би ратовали и гинули , подсећајући да смо у 20 веку изгинули за наредних пет векова.

Одговарајући на питање шта свом наследнику оставља на позицији градоначелника у Новом Саду одговара да се нада да ће његов насленик бити успешнији од њега.

- Живео сам и радио буквално десет година у Новом Саду. Захваљујући не само неким својим способностима, политици државе имао прилику да реализујем велики број пројеката, а многи су у току. Они који буду водили град имаће прилику да изађу пред грађане и покажу конкретне резулатате – нагласио је.

Одговарајући на питање која је његова највећа грешка, Вучевић признаје да је то тешко питање јер вероватно није била само једна. Вучевић истиче да протести који су били летос против ГУП су били усмерени против политике где се само тражи неки лајт мотив да се неко политички организује.

- Није ок спороводити насиље, да прекидате скупштину града, да пуштате мишеве у салу, да тучете раднике обезбеђења. Да њих и полицију гађате фарбама и отимате штитове, то се не ради з цивилизованим друштвима. Али свавако да је било грешака, од кадровских до тих да сам могао више да радим. Неке ствари схватите протеком времена . Сад да кажем да је све било идеално није, али да мирно спавам , радио сам све што сам могао. Волео бих да сам могао још више и да све што сам грешио поделим са мојим сарадницима који сутра треба да воде град, треба да уче из мојих грешака.

На питање ко ће га наследити, одговара да ће видети , да има идеје, али да је коректно да то саопшти и одборницима.

- Сремићемо кадровска решења која је чувати сигурност града.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести