Вучевић предложио Вучићу нове парламентарне изборе на јесен

Потпредседник СНС-а Милош Вучевић, гостујући у јутарњем програму на ТВ Пинк, предложио је да се на јесен одрже нови избори за парламент.
milos vucevic, Grad Novi  Sad
Фото: Град Нови Сад

„Рећи ћу нешто што можда неће звучати пристојно – мислим да је део људи олако схватио парламентарне изборе, да су схватили значај председничких избора и били на то фокусирани. Послали су снажну поруку – да Александар Вучић треба да буде председник Србије, и добио је рекордан број гласова. Ово је историјска победа, јер су остали кандидати добили сви заједно су добили 800.000 гласова мање. На парламентарним изборима, делује ми да су људи шарали са гласовима и када бих се ја питао, а не питам се, и мислим да се ни председник Републике неће са тим сложити, најпоштеније би било на јесен идемо на нове парламентарне изборе“, истакао је Вучевић.

Он је напоменуо да се сада без разлога поставља питање легитимитета СНС-а и да ли има или нема већине, да ли је то пун легитимитет или не; без обзира што је њихова изборна листа освојила убедљиво највише посланичких мандата.

„Зато мислим да би можда било најпоштеније да на јесен изађемо на биралишта за парламент, пошто се опозиција не бави политички легитимитет, већ математиком и сабирањем. Мислим да би грађани данас након свих ових дешавања и порука које смо чули после 3. априла били отрежњени“, образложио је своју идеју Вучевић.

Србија ће остати у сигурним рукама

Вучевић је, поводом претњи које су упућене њему и његовој породици, изјавио да су претње стигле на мејл и да је о свему обавештена полиција.

На питање шта је била садржина мејла, али и да је у протеклом периоду и председник Вучић добијао гомилу претњи, изјавио је да је писало да ће му деца платити цену.

Нисам једини, председнику стално вређају децу и брата, нападају нам страначке просторије

- Тај човек је већ вршио нападе, ако сам добио добру информацију, он је већ у протеклом периоду гађао мој службени аутомобил. Већ је то понављао. Верујем у државу и да су предузете све неопходне радње. То је наравно милиметар, односно, секунда онога што преживљава председник и његова породица и оно што мене брине увек ће бити људи који су чудног понашања којима треба оцена психофизичког стања, али оно што ме брине у овом контексту када причамо је једна дехуманизација људи која вам политички није по вољи или их не подржавате. То је пре свега речено кроз лик и дело Александра Вучића па онда и СНС. Дозвољено је да се прети његовој деци, дозвољено је вређати му брата, дозвољено је чак мало дете називати којекаквим именима. Дозвољено је позивати ко ће бити ухапшен, убијен, лустриран без било каквог правног основа. Имате затим, гомилу напада на наше страначке просторије, велики број напада на наше билборде. Ништа лоше са наше стране није урађено, ни један секунд негативне кампање спота, налепнице, а камоли физичког или вербалног насиља – објашњава детаљно Вучевић матрицу и наратив који се дешава и додаје да се то све правда тиме кроз да је против СНС и Александра Вучића све дозвољено. Од нас праве легитимне мете, хоће да нас представе као криминалце који все то заслужују

Вучевић истиче да нема демократије против оних против који су они.

- Имали су могућност у кампању да причају где год су хтели неистине, и нека причају, али нико нема право да користи дехуманизацију и да мета. Они нису у изборној ноћи дозволили да уђу медији који им нису по вољи. Праве се легитимне мете, а онда ако се не дај боже неком нешто деси, објашњење да је природно да се десило зато што има везе с криминалом, му је брат овакав, зато што су му деца онаква... То је најопаснији наратив када причамо - објашњава Вучевић и додаје да они никада не осуђују када се и открије починилац неких гнусних ствари и нема никакве осуде - навео је Вучевић.

Попредседник СНС објашњава на примеру када су разбијане просторије СНС у Новом Саду да је одговор да је реч о младом човеку који је фрустиран, јер га власт СНС угњетава. Мариника Тепић за човека који је мучки претукао човека на багеру, рекла да је то прва левица Србије.

Они нама хоће да забране и да имамо кампању. Не смете од врата до врата, не смете да зовете људе што се ради свуда, у Америци је патентирано. Зашто имамо своју базу спискова, то нису бирачки спискови, него списак чланова, зашто делимо страначки материјал Испада да му уопште не би смели да идемо у кампању, не смемо да приђемо ни једном бирачу. То је једна феноменологија коју су они патентирали, пошто немају политички капацитет да учествују у таквим кампањама. Па ако не могу они, онда не може нико. Ето тужилаштво хоће да да испита ствари око спискова, а када се десе претње оваквог типа онда се то преиспитује. Нисмо се бавали тајкунском опозицијом, водили смо чисту камапању.

Вучевић истиче да је јако поносан на кампању коју је водио СНС, а можда смо због тога негде и платили цену.

- Што се нисмо ни осврнули на противнике. Нисмо одговарали на оптужбе, нисмо се бавили ни тајкунском опозицијом, а нисмо се бавили ни онима који се представљају као патриоте. Да се у једном делу бавимо њиховим програмима и да покажемо да је то што причају потпуно немогуће спровести да ако добију подршку грађана. Имали су ту лагану позицију да су веће патриоте и да јаче бране Русију од не знам кога – уверава Вучевић и упозорава шта је тренутно на делу:

Ево, све те патриоте сада после три дана немају више став ни о геноциду у Сребреници ни са НАТО пактом. Тим патриотама смета и Српска листа на КИМ. Ваљда зато што они не гласају за њих него за Вучића. Имали смо пех и платили смо и ту цену под једним видом казне што нисмо дозволили да Срби са КИМ гласају у својим општинама.

Анализирајући изјаву коју је председник Вучић дао десет дана пре избора где каже да се сва опозиција без обзира на идеолошке и суштинске разлике удружити да би га срушила каже да је био потпуно у праву.

То је важан моменат који давно нисмо чули и видели. Нема идеологије ни принципијелности. Страшно је да нико од против кандидата није честитао председнику Вучићи победу у првом кругу. Он је добио 800.000 гласова мање од њега, а нису се удостојили да честитају. Честитају му сви светски лидери, што је нормално и пристојно, а Србији не. Али су се с друге стране сви ујединили против Вучића - каже Вучевић и наглашава да је ово само да у Србији више нема разлике између неке левице и деснице и нема питања ко је за санкције Русији, а ко за тешњу сарадњу, питање КИМ више није важно, да ли је то независна држава или света српска земља. Предлажем председнику Вучићу да на јесен идемо поново на парламентарне изборе, мислим да би то било најпоштеније.

Вучевић истиче да сматра да део људи олако схвата парламентарне изборе.

- Многи су били фокусирани пре свега на председничке изборе, да су схватили значај и разумели поруку. На парламентарним изборима, делује ми да су људи шарали са гласовима и када бих се ја питао, а не питам се, и мислим да се ни председник Републике неће са тим сложити, најпоштеније би било на јесен идемо на нове парламентарне изборе – истакао је он.

Вучевић каже да се сада без разлога поставља питање легитимитета СНС.

- Видимо сада питања, да ли има или нема већине, да ли је то пун легитимитет или не, иако је наша листа са 120 мандата убедљиво победила и нико не може да нам приђе. Зато мислим да би можда било најпоштеније да на јесен изађемо на биралишта за парламент, пошто се опозиција не бави политички легитимитет, већ математиком и сабирањем. Мислим да би грађани данас након свих ових дешавања и порука које смо чули после 3. априла били отрежњени – образложио је он.

У Србији су 6. колона лажне десничарске странке, не помињу више тешке теме, само се баве сабирањем мандата.

Потпредседник СНС наводи да су, након изборних резултата и након онога што су поједини изговорили, маске пале.

- Они који су се заклињали у чврсту националну политику, у одбрану КиМ, Републике Српске, никада у Нато, само са Русијом, за 24 часа то више ништа није важно, само је важно демонтирати неки систем, Вучићев и СНС-ов, па по цену и да иду са онима који каже да је КиМ независна држава, ад је то реалност коју треба прихватити, да иду у коалицију са онима који су Скупштини Србије предлагали Резолуцију о извршеном геноциду Сребреници. Не смета то више ни Милици, ни Бошку, ни Милошу Јовановићу, никоме од њих, само да б и показали да нису део неке прорежимске опозиције. Њих интересује власт и лични интереси, а нестају, велике идеје, теме и програми. О томе је лепо говорио Драгослав Бокан, сада видимо шта је 6. колона, те лажне десничарске странке. Ти који су причали о идеалистичкој српској националној политици, да Срија превише ћути, да нису довољно бранили српске интересе, да не чувамо РС, зашто нисмо јаче подржали Русију, а нико у Европи није издржао ово што је Србија издржала чувајући пријатељске односе, а и не би јуче Путин причао са Вучићем сигурно да је нешто лоше урађено, док они Путина могу да виде на јутјубу и на разглединици. Сада више нема тих тема, него се сабирају мандати за Град Београд и Скупштину Србије. Зато мислим да би било најпоштеније да идемо на нове парламентарне изборе, јер су их грађани видели и чули после избора, а и видели су да избори нису игра, а да избори нису играчка – рекао је Вучевић, додајући да би било пристојно да су Вучићу на победи честитали Понош, Обрадовић, Јовановић и остали. Ако се негде буду понављали избори спремићемо се најбоље што умемо Током кампање многи су слали поруке против Вучића, цео регион изузев Бањалуке и дела Подгорице - рекао је Вучевић.

Чудно је да на нападају они који себе сматрају да патриоте и тврде да водимо лажну патриотску причу, док Аљбин Курти води директну кампању против Вучића кога види као политичког противника. Да је другачије, не би Курти водио овакву политику против Вучића, а и не би Срби са Косова гласали за Вучића. Зар стварно мислите да неко њих може да превари? И испере им мозак да не могу да препознају ко их најбоље штити и води рачуна о њима. Ово је права у чему учествују десничарске странке које су нападале СНС и Вучића да м и нисмо довољно патриоте да сне волимо довољно Србије, а онда су сами преко ноћи рекли да Сребреница, Нато, Косово, РС, Црна Гора нису битна питања, већ само математика да би ушли у власт

Што се Београда тиче, Вучевић истиче да се Ђилас бави бројањем и рачунањем, са чиме СНС нема никакав проблем.

- Ако се негде буду понављали избори ми ћемо се спремити најбоље што умемо и трудићемо се да остваримо већину. Они ће покушати да уједине он о што је било немогуће, без икаквог програма. Који би био њихов програм за град Београд ако у исти ко стављате Ђиласа, Маринику, Бошка Обрадовића, један и други ПОКС, Заветнике, ДСС, па замислите ту политику? Шта би они тачно радили – метро, мост на Ади Хуји……Замислите ту поделу колача на ситне феуде, отимање и грабљење за паре грађана! То би била њихова политика, без икаквих заједничких именитеља – прецизира потпредседник СНС.

Дачић може да изађе и да прича о лаганим темама, на нама је терет и одговрност. Заинтересованост опозиције за Београд, Вучевић објашњава тиме да оњи ту виде могућност да направе са десничарима неку непринципијелну коалицију.

- Њих не интересује Србија и мала места у њој. У фокусу су им биле Горње Недељице где је СНС убедљиво победио, а сада вређају мештане тог места и потцењују их. Мене брине то што је део грађана олако приступио парламентарних изборима, самим тим и Скупштини Србије. Нисмо могли , а нисмо ни хтели да водимо такву изборну кампању са лаким решењима. Да смо говорили поруке које грађанима више пријају добили би који глас више, али бисмо угрозили инвестиције и опстанак фабрике. Људи не разумеју да фабрике могу да се угасе преко ноћи, а да инвестиције могу да нестану. То се десило Русији, а замислите шта је једна Србија, која је неупоредиво мања, Ми треба да задржимо ова радна места и да доведемо нове инвестиције, да нам расту плате и пензије и зато водимо рачуна шта и како радимо. С друге стране, ови могу да изађу и да кажу шта хоће, без икакве одговорности. Они нису одговорни према грађанима, зато је највећи терет био на Вучићу и СНС. Ми не можемо да имамо лепршаву кампању, што могу чак и наши коалициони партнери. Дачић може да изађе и да прича о лаганим темама, да не стави у фокус озбиљне теме – каже Вучевић.

Он истиче да је Вучић поднео највећи терет, јер је морао да води рачуна о државним интересима и није могао да ради то што други раде.

- Он је гледао како да сачува Србију, јер је ескалирала ситуација са Украјином. Није лако водити кампању сада када имате поделу у свету највећу од 1945. године. И поред свега, остварили смо убедљиву победу у региону, свуда где наши грађани живе и сигуран сам да ће и град Београд и Србија остати у сигурним рукама. Ако не буде поновљених избора и владу ће формирати СНС, пре свега са СВМ и можда још неким мањинским партијама – истакао је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести