Они који вређају жене нису део пристојне Србије

ДАВОС, БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је да они који вређају жене, а говоре о пристојној Србији, заправо сами нису део пристојне Србије, јер је реч о људима који се крећу у уском социјалном окружењу, у којем изгледа мисле да је све дозвољено против политичких противника. 
vucic davos
Фото: Tanjug

Пристојна Србија то неће и борићемо се против тога и победићемо убедљиво, убедљивије него икада, закључио је Вучић и додао да јавно деловање подразумева одговорност и смислена политичка дебата.

Он је, говорећи о испаду Драгана Ђиласа на последњем протесту у Београду, рекао да Ђилас није научио на одговорност, а да исто то мисли и за Сергеја Трифуновића који је га је упоредио с Адолфом Хитлером.

Како је рекао, људи морају да се науче одговорности и да могу и морају да трпе, јер је у реду да се одговори, на шта свако има право, али, нико нема право да вређа.

Замислите како би требало ја да реагујем на то да сам Адолф Хитлер или Пиноче и све друго, сваки дан. Тај лидер СзС (Трифуновић) говори да сам Хитлер. Замислите, човек који је убио 70 милиона људи, а ја сам ваљда тај..., рекао је Вучић у изјави за српске медије у Давосу, на питање како стати на пут вређању и омаловажавању, а након последње увреде Сергеја Трифуновића на рачун новинарке Српског телеграфа.   

Нису део пристојне Србије људи који жену називају курвом. Женом, која му је само поставила питање... ништа није урадила, ни објавила, приметио је председник.

То, каже, само показује да се они крећу у уском кругу људи, у социјалном окружењу у коме је све дозвољено да урадите политичком противнику.

А, ваш противник није само политички, што би било нормално, већ је ваш противник  жена. Џентлмени, нормални, пристојни људи то не говоре и не раде, подвукао је он.

Упитао је своје политичке противнике да ли желе да цела Србија буде таква, да сви новинари буду, ако су даме - курве, а ако су мушкарци - Хителровци или пси који лају „авав“.

Шта је смисао? Ако вам приђе неко на улици, а може дете да вам буде и пита што сте учествовали у приватизацији, а ви му псујете мајку, па онда још додате мајклу педерску и кажете - било је узасно што су ме напали, што су ме питали то.... Где то све води?, рекао је Вучић.

Поручио је да ће држава на крају умети себе да сачува и да пристојност буде нешто чиме ћемо се поносити у будућности.

Вучевић: Трифуновићева увреда континуитет једног лудила

Потпредседник СНС Милош Вучевић каже да је последња увреда Сергеја Трифуновића, на рачун новинарке Српског телеграфа Иване Жигић, коју је назвао олошем и к....м, континуитет „једног лудила“ које влада и плаши грађане да Србија може поново да крене у пут безнађа и пропасти. 

Тим алфа мужјацима и великим херојима могу само да кажем - видимо се на изборима, па да видимо колико сте популарни, велики и храбри, рекао је Вучевић.

Он је подсетио да ово није први инцидент Трифуновића који је, каже, свакако све мање глумац, а све више политичар, и званично улази на политичку сцену, тако да не може да се скрива иза свог глумачког „неталента“.

Фото: Град Нови Сад

А, по ко зна који пут показује отворену мржњу према женама, мржњу и непоштовање сваког ко другачије размишља, ко размишља својом главом и не прихвата његове глупости и гадости са друштвених мрежа, рекао је Вучевић, иначе градоначелник Новог Сада.

Михајловићева осудила увреде

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић осудила је увреде које је кандидат за председника Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изрекао на рачун новинарке Српског телеграфа и уреднице Студија Б на друштвеним мрежама.

Она је у саопштењу за медије навела да пристојна комуникација у политичком животу треба да почне од политичких странака и да они који претендују на то да уђу у политику не смеју да шире мржњу у јавном говору.

Ако већ желите да уђете у политику, онда поведите прво рачуна о свом понашању и немојте да ширите насиље и мржњу у јавном простору. То се нарочито односи на обраћање женама, које не смеју да буду изложене увредама и нападима ни у институцијама, ни на улици, ни на друштвеним мрежама, навела је Михајловићева.

Фото: Tanjug

Неконтролисани изливи увреда на твитеру 

Глумац Сергеј Трифуновић наставио је преко твитера са изливима простачких увреда, које упућује свим неистомишљеницима, у последње време углавном женама различитих професија, посебно новинаркама.

Од Маје Гојковић, преко Биљане Србљановић, уреднице Студија Б Иване Вучићевић, до, најновије „жртве“ неконтролисаних реакција Трифуновића - новинарке Српског телеграфа, Иване Жигић, коју је назвао олошем и к....м.

Све је почело молбом Жигићеве глумцу, поруком, да прокоментарише своју твитер „преписку“ с Биљаном Србљановић, а завршило се његовим „извињењем“ к.....а што их је, каже, ставио у исту реченицу са олошем који ради за 'зидне новине'", како је назвао Српски телеграф, незадовољан начином на који лист пише о њему. 

На реаговање листа, новинарке, дела политичке и шире јавности, Трифуновић је подигао, тачније - спустио, лествицу дозвољеног, па је послао нову поруку - да, како је написао, „оволику буку није дигла ни уредница Студија Б кад је била фукса“.

„Овакав начин изражавања законом забрањен“

Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, издала је упозорење за јавност у којем осуђује мизогене изјаве глумца Сергеја Трифуновића на твитеру, којима на непримерен и сексистички начин увредио новинарку Српског телеграфа Ивану Жигић.

Фото: mc.rs

У саопштењу достављеном медијима, Повереница указује да је притом Трифуновић у преписници на тој друштвеној мрежи обелоданио и њен број телефона, угроживши јој на тај начин.

Друштвени дискурс је у последње време обележен честим увредљивим и сексистичким садржајима о женама, али и међусобним увредама и коришћењем непримерених речи и квалификација, навела је Јанковић.

Повереница је упозорила да јавно изнете речи утичу на формирање ставова јавног мњења и културне обрасце, и неопходно је да постоји одговорност, као и свест о одговорности за јавно изнете речи.

Истовремено, Јанковић је осудила изјаву Трифуновића који је председника Србије Александра Вучића упоредио с Адолфом Хителором.

Она подсећа да је антифашизам једна од најзначајнијих тековина нашег друштва, као и да је заштита националних мањина и очување њиховог идентитета један од најзначајних приоритета наше државне политике.

Овакав начин изражавања је недопуштен и законом забрањен, истакла је повереница Јанковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести