Вучевић: Верујем да смо као друштво сазрели да извучемо поруке из Видовданских догађаја

Потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, гостујући у емисији Фокус на ТВ Б92, одговрајући на питање да ли је сваки дан за Србију Видовдан, честитао је грађанима празник и рекао он за нас “симболизује и победе и поразе, и успоне и падове”.
vucevic
Фото: Инстаграм

Као друштво смо сазрели да извучемо праве поуке из видовданских догађаја, не само везано за Косовски бој, већ и оно што нам се дешавало у наредним вековима након њега – доношење устава, атентат у Сарајеву који је практично био увод у у Први светски рат, изручење бившег председника државе Хагу. Много тога се дешавало на овај дан, и сумњам да је то случајно. Ту има снажне симболике. Данас бијемо неке друге битке, али богу хвала не на бојном пољу, него за преговарчким столом, за рачунаром, за књигом, на некој културној или спортској сцени. Трудимо се да из косовског завета извучемо и уткамо у наш ДНК тај победнички менталитет, да не будемо народ који само кука за поразима, већ да из њега узвучемо поруке и поуке И да се усредсредимо на победе. Ми дугујемо будућим генерацијама да побеђујемо на Видовдан. До тога се долази хармонијом државе, народа и цркве. То нам ствара услове да будемо успешни и победници у учионицама, фабрикама, на аутопутевима и на спортским теренима – каже Вучевић.

Опозиција чека да се Вућеи саплете око Косова, а то се неће десити

Он наводи да “није спорно да многи из данашње опозиције чекају да се Вучић саплете око Косова” и истиче да је то свима у Србији јасно.

Они у дебелој хладовини чекају да виде да ли ће Вучић да настави да брани српско питање и националне интересе на КиМ, а све у нади да ће та међународна заједница рећи да је време да подрже некога ко би им предао Косово, или оно што причају већ девет година - да ће Вучић бити тај издајник. То се наравно неће десити, нити ишта слично, да би га оптужили да је нови Вук Бранковић И рекли да је време да падне са власти. Никада од њих нисте чули које је решење за Косово, никакав предлог осим што причају о декларацијама о историјском помирењу Срба и Албанаца. А шта да радимо када Албанци неће историјски да се помире и када за њих то значи да ми признамо независност КиМ? То је једино што Албанце тренутно занима – нити широка аутономија, нити политичка аутономија, нити културна аутономија, нити желе да се са нама историјски мире, већ да Србија призна Косово, изговарајући ту глупу реченицу да ће онда И Косово признати Србију. Како је и Курти рекао, за њих је питање свих питања столица у УН – истиче Вучевић.

Он наводи да “ако постоји један континуитет у тој борби од 1389. па до данас, то је, нажалост, та непрестана борба”.

То је нешто што нас прати, и не видим да се приближавамо компромису. На српској страни је да учини све да разговори успеју, да се наставе, да заштитимо на најбољи начин наш национални интерс. То значи да чувамо Србе и Србије на КиМ, али да имамо и нове фабрике и нове инвестиције из Немачке, Француске, Италије, Кине, Јапана, САД. Наш успех је да наставимо европски пут, да имамо раст БДП како смо то и најавили или бољи, да нам расту плате и пензије, да наши грађани данас размишљају где ће да летују, а не да ли ће да ратују, а истовремено морамо да чувамо и национлне интересе, а то није баш лако избалансирати. Зато када седимо у својим фотељама у расхлађеним проторијама и критикујемо Вучића и оцењујемо да ли је он нешто рекао чврсто или недовољно чврсто, треба да се запитамо шта бисмо ми урадили.

Јеремићева Народна странка позива на насиље

Коментаришући упад Вука Јеремића и функционера Народне странке у Председништво, Вучевић каже да то ником није деловало као да су они дошли да разговарају са председником, већ да се физички разрачунавају.

Дошли су да изазову инцидент. Тај догађај показује две неспорне чињенице - да НС, део бившег режима нема никакву политику осим потенцијаног физичког насиља, и да направе неки снимак кришом, као кукавице. Што је рекао председник, то је за сваки презир, да из неке жабље перспективе снимају то као највеће битанге. Друга неспорна чињеница је да су они безличне кукавице. Ми имамо девет година континуитет такве њихове политике и реченица да ће бити полтичког реваншизма и 6. октобра, да ће бити лустрације, да ће се осветити свима ко другачије политички мисле, да ће да забране, хапсе, процесуирају. Они све желе да сублимирају – да буду и судска и извршна и законодавна власт. И позивају директно на физичкио насиље. Народна странка, која је статистичка грешка, јавно прокламује свој политички циљ и најављује да ће бити ревеншизма према члановима СНС, а то се односи на преко 700.000 људи и њихових породица. Они позивају на насиље, они су упали као неки кријумчари, као најгори хулигани, у Председништво Србије.

Јеремић његова екипа понашају се као најгоре кокошке

Имате новинарска удружења, али нема осуде, немате чак што је рекао председник ни да влада осуди нападе на премијерку Ану Брнабић. Јавност као да све то прихвата као свакодневицу, изузев, да се исправим, министра Синише Малог и Вулина. А што се тиче оптужбе Вука Јеремића, Председник Републике је рекао да уместо што линчују грађане да дођу да линчују њега. Функционери Народне странке су то схватили да их је он позвао на не знам шта. А шта се десило, њих петорица стајала су у председништву и грактала као најгоре кокошке.

На питање новинара да је упадом у Јеремића у Председништво Србије Вучића позвао на ТВ дуел, Вучевић је одговорио конта питањем:

Вучић се понео као домаћин и показао куда треба да изађу

Је л се тако позива на ТВ дуел? Понашење Јеремића и функционера НС само показује да су они искомплексиране кукавице спремне на разне подлости. То показује њихову моралну величину ако је уопште имају. За њих је Ана див и јунак, а о Вучићу и да не причам. На снимку се види да је сам председник стао између њих, ни обезбеђење их није избацило. Је л нормално да се упада у зграду Председништва где је радно место врховном команданту државе? – упитао је Вучевић.

„Председник Вучић, уверава Вучевић, својим гестом је показао да се не плаши опозиције, бившег режима нити да дозволи ће се проводи било какво насиље“.

Они би највише волели да је њих обезбеђење избацило и да испадну жртве. Мислим да је добро што их је председник као домаћин те зграде дочекао и показао куда треба да изађу.

Грађни препознају јасне поруке и рад , нема лаких избора

О најновијим истраживањима јавног мњења према којима СНС има 60 одсто подршке, али и оним на које се позива опозиција према којима напредњаци губе подршку одговара:

Нема лаких избора. Одрицања и резултати не долазе сами од себе, него су плод залагања, комуникације с грађанима, слања јасних порука. Волим да видим да подршка СНС расте, али од нас зависи како ћемо припремити изборе и како ће грађани гласати. Ако су тачна истраживања о којима прича опозиција, а не знам о којима је реч тим пре треба са нестрпљењем да очекују изборе. Не видим зашто онда бежање од избора – наглашава Вучевић и уверава да су изборни услови у њихово време промењени на боље.

Али можемо да разговарамо. СНС учествује у свим дијалозима. Не бежимо од тога, као што не бежимо од разговора око КИМ. Не бежимо ни од једне битне и важне теме које су битне за грађане.

Вучевић је, одговарајући на питања око хапшења својих чланова, навео да она нису снизила рејтинг и оценио да само могу да га повећају.

То само показује да странка има храбрости да се разрачуна и са онима који јесу чланови али су се огрешили о закон. Да вас чланска карта или функција неће заштитити о личне одговорности.

Велики инвестициони циклуси у Новом Саду

Вучевић је говорио и о инвестиционим активностима у Новом Саду за које је рекао да су заиста бројне, од Континентала, преко Нидека који је огромна јапанска инвестиција.

Фабрика чоколаде је кренула са производњом, улазимо у завршну фазу завршетка пруге Београд – Нови Сад... Кренуо је Фрушкогорски коридор и увелико трају преговори око изградње још једног моста у Новом Саду са обилазницом...

О правилима за одржавање Егзита

Егзит ће истиче бити уз доказ вакцинацији и антигенски тест.

Контрола ће бити строга. Све мере ћемо предузети. Добра ствар је да је за викенд у Крагујевцу био Арсенал Фест и да је Рибља Чорба наступала пред десет 15 хиљада посетилаца. Нисам задовољан једино што је вакцинација успорена . Људи су се опустили, мисле да је све готово, а треба бити опрезан – закључио је он.

Град Нови Сад

Фото: Instagram

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести