Вучевић за "Дневник": Наш циљ је да просечне плате буду 900 евра

НОВИ САД: Нови Сад у овом тренутку није одустао ни од једне велике инвестиције и оне су све у реализацији, Град мора да помогне привреду Новог Сада управо кроз покретање тих великих, јавних инвестиција, изјавио је у интервјуу за „Дневник” градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је и потпредседник Српске напредне странке.
v
Фото: Dnevnik.rs

Како је навео, добра вест за Нови Сад је да није дошло до значајнијег пада у издавању грађевинских дозвола, и верује да ћемо задржати такав тренд јер је то веома битно за стабилност буџета града.

После укидања ванредног стања како бисте оценили функционисање Града Новог Сада у протеклим недељама, чиме можете бити задовољни, а чиме нисте?

Покренули смо капацитете ЈКП „Водовод и канализација” за производњу натријум-хипохлорита, који је коришћен за дезинфекцију болница широм земље, организовали смо сталну дезинфекцију јавних површина, стамбених блокова и других објеката. Обезбедили смо дезобаријере, функционалан превоз уз поштовање свих препорука епидемиолога, као и безбедне пијаце, паркове .. У понедељак почињу да раде вртићи. То је нови изазов. Објекти су дезинфиковани, испоштовани су сви протоколи у циљу заштите деце и васпитачица. Дакле, постепено отварамо град, уз стално праћење епидемиолошке ситуације, и сада је одговорност на свима нама. Али ја верујем у Новосађане јер су и у најтежим данима показали колико су одговорни и солидарни. И сви морамо бити поносни на то како је наш Нови Сад функционисао у условима ванредног стања.

У Синдикату грађевинарства и индустрије грађевинских материјала истичу да је Нови Сад у протеклих неколико година дао огроман допринос опоравку грађевинске индустрије у држави: Нови Сад је велико градилиште јер сваки четврти квадратни метар који се изгради у Србији, изгради се у Новом Саду. Да ли ће Град због пандемије привремено обуставити реализацију појединих пројеката, а које важне инвестиције ће наставити до краја године?

Неспорно је да је грађевинарство једна од најснажнијих економских грана сваког друштва, па тако и нашег, и покретач читавог низа других грана привреде. Разумем грађане ако их нервира неко градилиште на путу до посла или школе, али треба да знају да нема развоја без градилишта. Само град који има много кранова и градилишта има извеснију и сигурнију будућност. Добра вест за Нови Сад је да није дошло до значајнијег пада у издавању грађевинских дозвола, и верујем да ћемо задржати такав тренд јер је то веома битно за стабилност буyета града. У овом тренутку нисмо одустали ни од једне велике инвестиције. И оне су све у реализацији. Град мора да помогне привреду Новог Сада управо кроз покретање тих великих, јавних инвестиција.


Добро чувамо новосадску касу

Због пандемије су направљени ребаланси републичког и покрајинског буџета. Да ли се очекује и ребаланс градског буџета?

Још увек не. Да објасним грађанима и зашто. Ми дневно пратимо ситуацију око буџета Града и у овом тренутку нема потребе за ребалансом. Издржали смо период за нама без угрожавања иједне виталне функције Града Новог Сада, и без заустављања највећих капиталних инвестиција. У зависности од даљег стања у буџету, донећемо одлуку о ребалансу, водећи рачуна о економској стабилности и поштујући финансијску дисциплину. Као и претходних осам година, и даље ћемо бити добри чувари наше новосадске касе.


У Новом Саду у протеклим недељама свако вече у осам је био аплауз као израз подршке грађана, недуго затим и лупања у шерпе с прозора као знак незадовољства одређеног броја људи, а пре неколико дана покрајински посланици и градски одборници из странака Савеза за Србију су одржали протестну вожњу бициклом и најавили сличне акције и за наредни период. Какав је ваш став у односу на изражено незадовољство?

Могу бити незадовољни и исфрустрирани једино сопственим животима и неуспесима. Али то је њихов проблем. Више они лупају глупости, него што те шерпе икога дотичу. Погледајте само како међусобно комуницирају, какве бљувотине једни о другима изговарају, оптужују се да су „плаћеници”, фингирају неке нападе, па храбри Ђилас лије крокодилске сузе пред камерама… Треба да их је срамота што су, правећи такав циркус, обесмислили аплаузе херојима нашег времена – лекарима и медицинским радницима. Заправо, њихов план је био да им украду аплаузе. Па колико морате да будете болесни да тако нешто смислите?! Или болесно жељни власти? Драги бојкоташи, нема тог насиља које ће победити Србију!

Бивши заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је недавно за Телевизију Н-1 да се у „Србији већ дуго велики број људи суочава с прогоном када нису истомишљеници странке на власти” и да је „највише на тапету Драган Ђилас”. Како коментаришете такве оцене?

Па он сам себе демантује! Не видим да Јанковићу било шта фали, нити да је „прогоњен”, нити да му неко брани да јавно излаже своје ставове, иако немају благе везе с истином. У Србији свако може да пише и говори шта му падне на памет, небитан је степен лажи и увреда. И морате јако да се правите блесави ако тврдите супротно. Реците ми колико њих зна како се зову Ђиласова деца, или жене, или други чланови најуже породице? А сви знају и децу и брата председника Вучића, зато што су стално изложени јавном линчу, зато што тајкунски медији стално пишу о њима, зато што су мета бруталних лажи и напада управо оних који сежале да су, наводно,  угрожени, и кукају да у Србији владају цензура и диктатура. Заиста се надам да ће аутори и налогодавци таквих текстова коначно бити „на тапету”, али  државних органа.


Ефикасан градски и комунални систем

Нови Сад је показао да има ефикасан градски и комунални систем, и сви су могли да се увере у то да градске службе и цео град одлично функционишу у условима ванредног стања.

Систем није пао ниједног тренутка и Новосађани нису били ускраћени ни за једну комуналну услугу, а истовремено су сви они који су радили на пружању тих услуга имали обезбеђене заштитне мере.


Да ли имате сазнања о томе да је неко од највећих и најбогатијих критизера мера државе поклонио некој болници респиратор или грађанима заштитну опрему?

У току оне хајке због набавке респиратора и заштитне опреме, коју су покренули дежурни пљувачи и тајкунски медији, ја сам у једном интервјуу позвао новинаре да истраже колико су чега купили Ђилас и Шолак, и та екипа, кад су већ милионери. Експресно су ме напали с Н-1 јер је Шолакова фирма, наводно, донирала опрему. Ђилас се није јављао. Нити иједан други тајкун. Питајте их зашто ћуте.

Како као близак страначки сарадник председника Александра Вучића доживљавате веома грубе нападе на њега и његову децу из опозиционих редова?

Страшно је што то предуго траје, што је сваки напад све гори, и што ти који потписују такве бљувотине не трпе никакве санкције. Последње је било да председниковог сина свесно и с намером увлаче у „рат мафијашких кланова”, и још се тиме наслађују и себи аплаудирају какву су гадост смислили. Ту је немогуће искључити емоције. И ја се председнику Вучићу искрено дивим на чврстини и храбрости, и на снази да не устукне ни милиметар, и када су му деца и брат најбруталније нападани. А колико је тешко породици, покушајте да замислите.

Како ће се организовати изборна кампања у граду у условима када опасност од вируса још није у потпуности прошла и одређене мере, попут забране окупљања и социјалног дистанцирања, и даље су на снази?

За нас ова кампања неће бити као све претходне јер ће оперативно и техничко спровођење страначких активности зависити од препорука лекара и епидемиолошке ситуације. Здравље грађана је најбитније. Неће бити лако, биће другачије, али грађани ће чути наше идеје и планове.

Фото: Dnevnik.rs

Шта ће бити у фокусу Српске напредне странке?

Увек је у фокусу будућност Србије, њено економско и демографско јачање. Дали смо шансу младим, образовним, вредним људима, који желе да раде за своју земљу и помогну да брже напредује. Нису они само нова имена на листама. Они су део нашег тима.


Захтевна и тешка изборна кампања

Какву изборну кампању очекујете?

За Српску напредну странку кампања ће бити сложена, тешка и веома захтевна. Јер желимо да победимо. Јер желимо да се наш програм чује, да се грађани упознају с њим. Кампања је лака само за оне који не желе да победе на изборима, а за оне који желе, кампања је увек веома захтевна. Трудићемо се да изнесемо све позитивне резултате које смо остварили у претходном периоду, али пре свега ћемо се фокусирати на план даљег развоја Србије, Војводине и свих наших градова и општина. Грађане Србије пре свега интересује њихова будућност и Српска напредна странка ће представити свој програм даљег развоја Србије, наставак економског јачања наше земље, наставак великих инфраструктурних пројеката, још већих улагања у здравствени систем, образовни систем, јачање наше војске и полиције. Наш циљ је да за пет година дођемо до просечне плате од 900 евра и просечне пензије између 430 и 440.


Једно лично питање: да ли ћете узети 100 евра који држава даје свим пунолетним грађанима и на шта ћете их потрошити?

Није у томе поента. Ми смо ту да грађанима Србије обезбедимо тај новац, да „зарадимо” за све њих, да одговорно трошимо буџет, да штедимо… И ова помоћ државе иде свим нашим дивним пензионерима и осталим грађанима.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести