Вучић: Ако буде оно што назирем, одговор ће бити “не”

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити „не“.
Танјуг/Драган Кујунџић/Александар Вучић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Александар Вучић

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде онда, ће одговор бити “не”, нагласио је он.

На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.


Не мислим да је Трамп на нашој страни, али хоће да нас чује

„Не мислим да је председник САД Доналд Трамп по питању КиМ на нашој страни, али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно сто смо имали раније, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Косову.

Вучић истиче и да никад не потецењује иницијативе Албанаца у САД.

"Реч је о изузетно моћном фактору, нарочито на источној обали, посебно у Њујорку и Вашингтону", рекао је Вучић и додао да нас је више и скупље коштала трећа Призренска лига, формирана у Њујорку 1946, него прва и друга, те да морамо да водимо рачуна о томе.

"Да ли је алабанска емиграција у САД за нас озбиљан проблем у том политичком смислу - нема никакве сумње, пошто су то веома богати и утицајни људи који воде кампању против наше земље и било какве идеје која би ишла ка компромису и ка нечему што би могло да значи да и Срби нешто добију, а не да Албанци добију све, а Срби да изгубе све", навео је Вучић.

Ко хоће нек изађе, ко неће не мора, сваком на вољу

„Ко хоће да изађе не изборе нека изађе, а ко неће не мора, поручио је данас председник Вучић и истакао да сваки грађанин има право на избор.

"То је код нас остављено на вољу сваком човеку. И да будем искрен уопште ме не занима", казао је Вучић.

Председник је тако одговорио на констатацију новинара да из свих релевантних европских избора штижу поруке да нема оправдања за неизлазак на изборе и питање да ли мисли да његови политички противници често имају селективан однос према порукама који стижу из Европе.


„Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост”, објаснио је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Казао је да онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, поручио је да то да ће Србија некада нешто добити окаче „мачку о реп“.

„Јел суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно проступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите“, поручо је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам педседник Србије... Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао“, додао је он.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих”, закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести