Вучић: Ако Мађарској недостаје нешто ту смо, ако фали нама зваћемо Будимпешту

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на свечнаом отварању Сајма пољопривреде у Новом Саду, да Мађарска и Србија имају партнерски однос видљив и у резултатима и делима и додао да је договорено да ће, ако Мађарској недостаје било шта, Србија бити ту, а ако Србији нешто недостаје, први позив који ћемо упутити биће Будимпешта.
d
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Он је пренео да је питао данас премијера Мађарске Виктора Орбана да ли можемо да чувамо неке енергенте у Мађарској, јер немамо складишне капацитете у Србији, и да му је шеф мађарске владе, без оклевања, и прича да мора да види са својим тимом, одмах одговорио:“нема проблема, решено је“.

Следеће недеље, каже, треба само да се формализује овај договор.

„Вечерас ћу мирније спаварти јер смо тиме један од 30 проблема које имамо успели да решимо захваљујући Мађарској“, нагласио је Вучић.

Он је пренео да је договорено и да ће, ако Мађарској недостаје било шта, Србија бити ту, а ако нама нешто недостаје, први позив који ћемо упутити биће Будимпешти.

„Ми такав партнерски однос градимо и са земљама Отвореног Балкана“, додао је Вучић.

Председник Србије се захвалио премијеру Мађарске Виктору Орбану, како је рекао, искренем пријатељу Србије, додајући да резултати увек боље оговоре од речи, биле оне мале или велике, а резултати сарадње две земље су велики.

Подсетио је да је Мађарска била седма земља ЕУ по нивоу трговинске размене са Србијом пре седам година, а данас је број два.

Према његовим речима укупно гледано у овој години Мађарска је земља број три по нивоу трговинске размене.

Само у пољопривредној и прехрамбеној размени вредност сарадње прелази 200 милиона евра, додао је он.

„То говори о нивоу пријатељства, поверења, узајамног интереса који смо успели да изградимо. Однос једни према другима је пун поштовања, а направљем је захваљујући Орбану, његовим храбрим потезима и жељи да чује један народ са Балкана, и да се бори за нас“, објаснио је он.

Вучић је указао да је, и пре неколико дана на састанку шефова дипломатија ЕУ у Бриселу, једини који је у потпуности био уз Србију био министар спољних послова Мађарске, наравно по налогу премијера Орбана.

„Орбан када год је тешко, када се многи склоне због својих интереса, увек је штитио и помагао Србију. Ту захвалност према Орбану морамо да показујемо“,истакао је он.

Вучић је пренео да су причали о тешкој зими, која чека свет.

„Знам да људи овде то не очекују, јер се суштински криза не види у овом тренутку код нас. Али знамо како ће се одразити криза, и једни од других учимо како да решавамо проблеме“, рекао је он.

Осврнуо се на недавно отварање брзе пруге Београд-Нови Сад, деодајући да се настављају радови ка Суботици и Будимпешти, те нагласио да то све показује да можемо да подижемо на још виши ниво наше везе.

„У сфери пољопривреде можемо даље да унапређујемо нашу сарадњу“, казао је он.

Вучић се захвалио српским пољоприврендицима који ће, каже, да одрже и Србију, већ и добар део региона у животум да људи имају довољно хране.

„Ако се не промени нешто око сукоба на истоку Европе, значајан део света, више од четвртине, биће у великом проблему у потреби за храном, што може да донесе нове проблеме, од безбедносних па до свих осталих. Важно је да увежемо енергетику, пољопривреду, да радимо вредно да се припремимо за октобар до јануара и покушамо заједнички да пребродимо све проблеме“, рекао је он.

Вучић је констатовао да ће посетиоци до 27. маја на Сајму моћи да уживају у највишим пољопривредним достигнућима, наводећи да су организоване и изложбе о генетским потенцијалама, производима са географским пореклом,. ..

„Много тога можемо и морамо да поправимо у нашим навикама и пољопривредној производну. Захвалан сам Мађарској који заједно улажу не само у Војводини већ и централној Србији. Сигуран да када радимо заједно људи могу да се осете лакше и виде велики бољитак за све нас“, рекао је он.

Вучић је честитао премијеру Орбану на великој победи на изборима у Мађарској и казао да зна да ће заједно од најбољег партнерства успети да направе још бољу и успешнију сарадњу између наших народа и земаља.

Учесницима на Сајму је пожелео успех и да добро представе производе, и да имају више опзитимзма него што су он и Орбан поделили у својим обраћањима.

„Али боље је бити одговоран и говорити о тежим стварима па испунити да буде добро, него смејати се унапред па да дођу лоши резултати. А наши резултати су били добри и биће још бољи“, уверен је Вучић.

Орбан: Мађарска може да рачуна на Србију, мора да буде хране за све

Србија и Мађарска јаке су пољопривредне земље и имају резерве хране за себе, и за Европу, а две земље могу да рачунају једна на другу, тако да су обе безбедне било да се ради о гасу или прехрамбенм производима, поручио је данас мађарски премијер Виктор Обран, на отварању Пољопривредног сајма у Новом Саду.

Орбан је указао да за све људе на свету мора да се обезбеди довољно хране, како не би било глади, али и како не би дошло до нових масовних миграција, према којим би доскорашњи миграциони талас био “прича за малу децу”.

Подсећајући да је и председник Александар Вучић победио на изборима у Србији 3.априла, као и он сам у Мађарској истог дана, Орбан је рекао да би обојица у норманлним околностима требало да буду на “меденом месецу”, али да последњи месеци нису онакви какви би требало да буду, због “галопирајуће” инфлације, раста цена, појаве глада у неким местима у свету, сукоба у Украјини…

“Добра је вест да Мађарска може да рачуна на Србију. Обе земље су јаке у погледу пољопривреде, Србија и Мађарска имају важне прехрамбене резерве за Европу. Председник Вучић ме је уверио да, ако имамо било какавих проблема у Мађарској, можемо да рачунамо на Србију. Ја сам се обавезао да Србија може да речуна на Мађарску, што значи да су наше две земље безбедне било да се ради о гасу или прехрамбенм производима”, поручио је Орбан.

И он је указао да следи тешка зима, тежа, каже, него што многи мисле, додајући да је Србија на добром путу да се за њу припреми, док Мађарска треба да донесе још неколико одука наредних недеља.

Указао је да је ратни конфликт у Украјини све довео у тешку ситуацију, те да је “Србији тешко јер није чланица ЕУ, а Мађарској је тешко јер јесте чланица Уније”.

“Тешко је бити паметан у таквој ситуацији, али било шта да се догоди, важно је да Србија и Мађарска могу да рачунају једна на другу. И поред било каквих размирица и расправа у ЕУ, трудићемо се да усагласимо ставове билатерално и мултилатерално”, рекао је Орбан.

Додао је да економски сарадња Србије и Мађарске није никад била јака као данас, и позвао српске привреднике да инвестирају у Мађарској.

Подсетио је да важан пројекат изградње брзе пруге Београд - Будимпешта, који је, каже, иако критикован, показао да је, сада када је несигуран транспорт кроз Украјину, значајна била одлука да се из грчких лука обезбеди транспортна линија према централној и западној Европи.

Додао је да је за Мађарску важан Новосадски сајам пољопривреде, јер је управо Ђула Хајош, некада директор погона за производњу ужади у Новом Саду учини све да уместо локалног вашара, то израсте у међународни сајам.

Орбан је рекао да све занима хоће ли бити горива и по којој цени, да ли ћемо бити способни да обезбедимо потребе грађана.

“У 2020. и 2021. наши хероји били су лекари и медицинско особље, а мислим да ће хероји ове и наредне године бити пољопривредници, који треба да раде у тешким околностима, да се прилагођавају променама. Од вас зависи хоћемо ли имати хлеба на столу, хоће ли бити глади, хоћемо ли имати све што је потребно”, рекао је Орбан.

Поручио је да је и Србији и Мађарској стало да свако у свету има свој комад хлеба, јер ће у супротном, масе људи кренути према Европе, само зато што се надају бољем животу, већ да би уопште преживели.

“Онда ће досадашње миграције бити прича за малу децу и неће имати обзира него ће нас прегазити. Да бисмо предухитрили ту појаву у тим земљама, морамо да обезбедимо храну људима”, рекао је Орбан.

Он је истакао и да Мађарска не пристаје на одлуке које се доносе у Бриселу, а које су, каже, неприхватљиве и довеле би до повећња цена и у самој Мађарској.

“Ми имамо 10 милиона људи, ако добро газдујемо можемо 20 милиона да нахранимо, али је неопходно да се не доносе санкције са несагледивим последицама”, рекао је Орбан.

Према његовим речима, санкције које се доносе према Русији равне су “атомској бомби”, јер могу да доведу до последца да нећемо моћи да нахранимо ни свој народ, па ћемо се, понавља, суочити једног дана “са масом миграција на вратима”.

“Морамо да мислимо на рат, али морамо да нахранимо наш народ и све људе на свету”, поновио је Орбан.

Додао је да је ончовек са села, где важи закон да, ко има земљу, мора да је обрађује, јер земља не може да буде необрађена.

“То је закон који не сме да се погази. Ми, из руралних подручја, знамо да је закон да се земља мора обрадити. Да се тај закон одржи желим свима снаге, здравља и памети”, закључио је Орбан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести