Вучић: Апсолутно сам за вакцину, ништа не радим због избора

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је апсолутно за вакцинацију, јер је то најважније у борби против ковида 19 и за чување живота људи и одбацио примедбе да се не замера антиваксерима због избора наредне године, наводећи да никада ништа није радио због избора, али да и поред сопственог чврстог става за вакцинацију, не може да допусти кршење Устава.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u “Hit tvitu“ TV Pink foto: TV Pink/printskrin
Фото: Председник Србије Александар Вучић фото: ТВ Пинк/принтскрин

Вучић је, у Хит твиту на питање да ли ће примити трећу дозу, када за то дође време, одговорио:“Наравно“.

На констатацију да има примедби на његов рачун да се не замера антиваксерима, јер ће они бити користан део бирачког тела, Вучић је рекао да то нема везе са здравим разумом, и да је увек имао одговоран и озбиљан став и истицао да је вакцинација нешто најважније.

Нико од политичара није критиковао бесмислене завереничке теорије о томе како им лонци и шерпе стоје на рукама када приме вакцине... То је невероватно, приметио је Вучић. Он је додао да су против вакцине углавном сиромашнији, али добри људи који не верују у модерне методе, или лако поверују у завереничке теорије.

Многе сам, чини ми се успео да убедим да се вакцинишу. Да урадим све, не могу, али апсолутно сам за вакцинацију. Зато смо и обезбедили све ове вакцине, а ускоро стиже и Модерна. Која то земља има? Ускоро на тржиште стижу и руска вакцина коју смо произвели, а биће и кинеска, рекао је Вучић.

Додао је да се за мање од годину дана очекује „супер вакцина“, која ће да обухвати цео вирус, да све његове варијанте покрије и да има снажније дејство које до сад нисмо успели да видимо.

Има, подсећа, и вакцинисаних који су заражени, али имају неупоредиво већу шансу да преживе, наводећи као пример за то своју мајку.

На питање шта се променило од времена када је у бившкој Југославији увела обавезна вакцинација против великих богиња, рекао је да се променио Устав, који морамо да поштујемо, као и људи.

Стално слушам приче о изборима. Никад ништа не радим због избора. То су људи који полазе од себе, а ништа нису разумели. Говоре да сам стално у кампањи, како онда радим нешто због избора? Ми смо изашли на изборе и када смо смањили плате и пензије, али су јуди видели да имамо план. Јер ја не гледам Србију каква ће да буде у марту следеће године, него у марту 2025, 2030, 2050.године. Мене Србија интересује више од останка на власти, нагласио је Вучић.


Важно ми да се запамте моја дела

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су напади на њега, на његову децу, родитеље, брата континуирани, али да им ништа не објашњава јер њега као и његову породицу мотивише то да ураде нешто за Србију.

Ако се присетите свих који су нешто урадили за ову земљу видите да постоје људи који желе да се запамте њихово дело. То мене вуче, верујем и моје родитеље. Џаба све њихове псовке када Вукан загрли тв када види тату, рекао је Вучић, поводом напада на њега и његову породицу.

Он је казао да је приметио да би његов старији син можда и другачије реаговао када би оне који нападају породицу срео негде у граду, али да води рачуна да не би наштетио оцу, као и да ти напади његовом сину најтеже падају и додао за себе да је целој породици уништио животе.

Брат је пристао на то, одрастао је, пунолетан је и пристао је да живи у мојој сенци да се нигде не појављује, имао је добар посао, али то је његов избор. Родитељи и деца нису бирали, али шта да радите. Много је теже нашем народу у Црној Гори, КиМ, БиХ, рекао је Вучић.


Поновио је да је чврсто и тврдо за вакцинацију, али да не може да дозволи да се доносе акти који би кршили Устав и давали за право онима који би ставили у гето део популације која се са нечим не слаже.

Узбудили се када је Србија показала да неће дозволити погром

Председник Србије рекао је да се седам дана на западу нису узбудили због дешавања на КиМ, већ су се узбудили када је Србија показала да неће да дозволи погром над својим становништвом.

Вучић је рекао да се љутио данас на све своје саговорнике на западу, и упитао да кажу шта је то Србија урадила.

Кажите шта смо урадили. Хоћете да кажете да не смемо да подигнемо своје хеликоптере или тенкови да се крећу на територији Србије? Шта у ствари хоћете од Србије, колико хоћете да нас понижавате, ви са запада, а још горе ви у Србији?, упитао је он.

Вучић је, иронично рекао да они очигледно хоће да кажу да су припадници РОСУ, који седма дана стоје са митраљезима, чланови хипи групације, којима недостаје само да запевају и запале траву, те су решили све проблеме.

Седам дана се на западу нису узбудили, али су се узбудили када је Србија показала да неће да дозволи погром над својим становништвом. Они су мислили да се ја шалим када то говорим да нећемо дозволити да се понове погроми. Мисле да то говорим због домаће публике. Али се ја за сваку реч коју изговорим трудим да је десет пута измерим пре него што је кажем, подвукао је он.

Постоје центри моћи који желе неуспешну Србију

Вучић је нагласио, коментаришући вређање Марка Видојковића, да је важно да се зна зашто он то ради, и додао - зато што постоје различити центри моћи у земљи и иностранству који желе да виде лошије резултате Србије и неуспешну Сбрију.

Вучић је казао да му мајка ништа није рекла поводом псовки које су упућене и њој и додао да позиција води такву кампању са циљем да прикажу да се и њима исто дешава, а, како каже - не дешава се.

Не треба нико да их мази, али никада нисте чули сличну реч упућену њима, рекао је он.

Уредник „Хепи телевизије" Миомир Марић истакао је да су јадни ти писци који немају ниједан аргумент, већ су принуђени да псују некоме мајку.

Раније када је човек био у опозицији желео је да буде бољи од власти, да има боље идеје. На овај начин жели да буде у центру пажње. Људи су се стидели таквих када се ценило домаће васпитање, а интересантно је да је једно новинарско удружење то подржало, додао је он.

Казао је да нико из власти није опозицији псовао мајку у Србији, ма шта говорили о власти.

Вучић је нагласио да у суштини није он предмет те кампање, већ Србија, због резултата које је постигла.

Мислите ли да је неко ко је носилац власти, а не причам о себи, дужан да трпи овако нешто. Дужни су да трпе критику, не туже новинаре, саслушају другачије мишљење, тежу реч, али не ово, указао је он.

Вучић је објаснио да је све кренуло 2014. када је постао премијер, када је морао да иде на мере фискалне консолидације да земљу спасава кренули, да је тада почео лични обрачун.

Најпре су нападали свакога ко би из моје странке изговорио моје име позитивно, тај је морао да прође кроз „топлог зеца“, а затим је позван на травњак неке амбасаде да му кажу да амбасаде не воле послушнике, већ само своје послушнике. Тиме је један део руководства СНС узет под туђе скуте, и они више никада не треба да држе леђа председнику странке, указао је он.

Вучић је казао да 2014. године крећу огромна улагања од стотине милиона евра у стварање медијске мреже са програмом који се заснива на мржњи Александра Вучића. Друго су напади на њега и његову породицу, уз измишљање невероватних ствари, додао је он, указујући да му је једном намигивао посланик ДС С-а затраживши од њега да му каже ко је узео кафић или ресторан, не разумејући да је то брутална лаж.

Безброј таквих лажи којим желе да представе моју децу као децу некадашњег председника Милошевића. Све време су радили на дехуманизацији. У неком филму су рекли „он је негативан рођен“. Замислите да је неко, било ко и било када, рекао, опсовао на овакав начин мајку Драгана Ђиласа, они би кукали као што су кукали када је неко са разгласа и улице пустио „Ђиласе лопове“. Мени стално вичу „Вучићу лопове, мајмуне,..., додао је он.

Истакао је да то раде, јер постоје различити центри моћи у земљи и иностранству који желе да виде неуспешну Србију.

Они данас кукају зашто Србија има авионе и хеликоптере. Све што сте видели да лети ништа од тога нисмо имали када сам постао министар одбране. Имали смо један Миг 29, а данас имамо 14 и свих 14 лети, пренео је он.

Вучић је указао на лоше услове на Факултету музичке уметности, најавивши да ће се изградити потпуно нови факултет у којем талентована деца неће морати да свирају по ходницима као сада.

С тим у вези је најавио да ће бити изграђена и концертна дворана, подсетио да су изграђене три ковид болнице, да је готово Дедиње 2, да је просечна плата у Београдун 702 евра, у Србији 564 евра, просечан минималац 300 евра, а јсос 2013.је био свега 159 евра.

Пренео је да је вечерас са премијером Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим разговарао, пошто ће бити мањи дефицит ове године него што се очекивали, о пензионерима и запосленима.

Указао је да ће пензионери добити 30 и 20 евра у новембру и децембру, као и 20.000 динара у фебруару.

Плате неће ићи мање од седам одсто, између седам и девет одсто, најавио је он.

Наравно, констатовао је, да због свих тих резултата имате противнике у региону, свету.

Наравно да не желе да виде снажну Србију. Наравно да идете на овакву кампању. Је ли ово најтеже што су изговарали? Није. Све време позивају на насиље. Не нуде програм. Какву идеју да понуде, шта да кажу, када су били на власти и ништа нису урадили, објаснио је Вучић.

Рекао је да су сви ти напади последица свега што раде, кампање у којој је све дозвољено да се каже.

Онда добијем позиве људи из странке којег је неко напао на 19 страни неке новине у антрфилеу, али зато никада неће да се јаве када се нешто деси мени. Мора да је изјава Бранкице Јанковић била тешка против овога што је против мене изречено, казао је иронично Вучић.

Приметио је да они могу само да нуде да Србија не треба да има војску, да је Србија крива за све ово што се дешава на Косову.

Чак ни Курти не сме на такав начин да то каже како Ђилас из туђих уста говори, додао је он.

Вучић је поновио да мисли да је РТС исти као и Н1 и најавио да ће можда још једном отићи на јавни сервис због грађана.

Хрватска ће да нам заустави отварање кластера

Вучић је изјавио да разуме нападе који на Србију и њега долазе из Хрватске, јер Србија сустиже ту земљу у економији, али и додао да ће Хрватска Србији зауставити отварање кластера на путу на Европској унији.

Смета им што нећемо да их молимо ништа. Хрватска ће да нам заустави отварање кластера, иако ће по свему морати да нам буде отворено. Наћи ће се Хрватска и још једна земља које ће да зауставе то. Као што су за Северну Македонију нашли Бугарску. И они сад очекују да ћемо да их молимо. Не пада ми напамет да молимо било кога за било шта. Хоћете - хоћете, нећете - нећете, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Подсетио је да је хрватски председником једном приликом и констатовао како је Хрватска молила Словенију, која је мања земља, док Србија Хрватску „не зарезује два одсто“, истичући да Србија поштује свакога, али да никога неће да моли, те да нико не може да нам забрани да десна обала Саве понесе име „јасеновачких жртава“, јер је то, каже, наш залог за будућност.

Коментаришухи последње Милановићеве изјаве, Вучић је поновио да на личне увреде неће одговарати, али да разуме те нападе, јер је он (Вучић) све оно што многи не би желели да буде на челу Србије, будући да му је породица са очеве стране стадала и у Другом светском рату, као и у рату 90-их година од хрватске руке.

Сваку њихову причу побијам, а случајно сам потомак пострадалих. Рачунали су да ће уласком у ЕУ, Хрватска постати центар окупљања на Балкану, да ће како махну руком Србија да оде доле, а остали оду горе..., приметио је Вучић.

Изнео је економске податке, да је Србија 2013. године имала 32,9 милијарди евра укупан БДП, а Хрватска 49 милијарди.

Када се заврши 2021. година, и једни и други бићемо на око 52 милијарде, Ми на 51,8 они на 52 милијарде. Велики је успех, дошли само на 52-52 са земљом која прима огромне суме новца из ЕУ, док ми добијамо мање из предприступне помоћи, за коју смо свакако захвални, рекао је Вучић.

То, додао је, говори, колико се Србија развила, искористивши мудро прилив страних директних инвестиција, водећи праву фискалну политику.

Зато је важно да наставимо снажно и храбро и да не одговарамо на исти начин. Они су добили нацртаног непријатеља, којег морају да униште... То је оркестрирана кампања, а ја сам срећан што у Србији тога нема. Надам се да ми ту врсту комплекса немамо, рекао је Вучић.

Додао је да је Хрватска и даље успешнија од Србије, богатија по глави становника, али да је разлика све мање, и да ће се и даље смањивати.

Указао је и да Хрватска има фантастичну обалу, као Црна Гора, Грчка, Албанија, што Србија нема, али да обалу немају ни Аустрија, Швајцарска, Мађарска, а све су успешне у туризму, додајући да је на свима нама само да наставимо да се боримо и да напредујемо.

Лепо је бити Србин, Хрват, Бошњак, Мађар, у Србији и било где другде, али важно је имати добро руководство, додао је Вучић.

Коментаришући изостанак реакције на Милановићеву изјаву да је он председник и Хрвата из БиХ, јер имају хрватско држављанство и гласају на изборима у Хрватској, док је било негодовања у вези са Вулиновом изјавом о „српском свету“, Вучић је приметио да би он, да је рекао нешто слично био „обавешен у Београду, а камоли у Сарајеву“.

Српски свет, на коме инсистира Вулин, иако ја никада нисам рекао да је то политика Србије, је нешто што би требало духовно да обједињује Србе, а оно о чему је говорио Милановић је нешто сасвим друго, Да сам ја рекао нешто таок обесили би ме у Београду, а камоли у Сарајеву, а овако је све уобичајено. Није важно, проблем су Срби, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести