Вучић: Биће нам теже без Муамера, живот посветио ширењу знања

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Муамер Зукорлић био човек посвећен ширењу не само своје вере, већ пре свега знања, које је сматрао кључним, јер знање затвара врата мржњи, а отвара их толеранцији, схватајући да само блискост свих људи на овим просторима обезбеђује дуготрајан, а преко потребан мир.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Вучић је, на комеморацији Зукорлићу у парламенту, подсетивши на арапску пословицу "да овај свет није место на којем се одмарамо, него место на којем се тестирамо", навео да може да се каже да је Зукорлић за живота на овом свету, тестове положио, и да је сигурно заузео место којем је тежио, место у џенету, у рају.

Вучић је рекао да је Зукорлић је у тешким, компликованим временима, оптерећеним ратовима и жртвама, савршено спроводио старо правило које каже да тренутак стрпљења у тренутку беса спречава хиљаду тренутака жаљења.

"За њега зато вера није била нешто што нас дели, већ супротно, место сусрета, спајања, место на којем можемо да размењујемо добро, разумевање и љубав, а не мржњу и да увек из неразумевања настало зло", рекао је Вучић.

Управо зато је, каже, Зукорлић највећи део живота, и када је био муфтија и када је постао посланик, посветио ономе у чему је видео основу из којег разумевање и добро могу да настану - посветио се школама, универзитету, знању, које је сматрао кључним и којим се затварају врата мржњи, а отварају она кроз која улази толеранција, заједништво, сарадња.

Додао је да је Зукорлићу, као Бошњаку, муслиману, Србија била домовина, држава, али је у истој мери својом доживљавао и БиХ, убеђен да само блискост свих људи на овим просторима обезбеђује дуготрајан, а преко потребан мир.

"Зато и када сам разговарао са њим, увек сам добро схватао да је подржавао сваку идеју повезивања, изградњу путева, и оно приближавање које би омогућило да једни друге доживљавамо као комшије, пријатеље, а не као рововима изедељена племена", присетио се Вучић.

Додао је да напредак и цивилизацијски искораци нису били у нескладу са његовим верским уверењеима, већ су произилазили из њих, из убеђења да је божја воља да, док смо на овом свету, верујемо да он може да буде бољи и да нам је задатак да такав бољи свет направимо.

"Веровао је да ми имамо задатке у овом свету, чије испуњавање га чине лепшим и тим задацима се до краја посветио невероватнм енергијом, коју је црпео из вере. После њега свакако нам остаје празнина, али и велика поука јер он је био међу нама да би нас поучавао. А поука је да је наше тело пролазно, али оно што урадимо може бити вечно", казао је Вучић.

Рекао је да је Муамер Зукорлић данас, а и већ дуго, управо на оном месту где је требао да буде, уз творца које је резервисано за изузетне.

"Вама, породици велико хвала. Не знам колико сте све знали и чули од њега о нашем односу. Виђали смо се не ретко. Некада смо имали жучне расправе, некада плодоносне разговоре, али увек их изнова настављали, са једном жељом да учинимо добро и Бошњацима и Србима", истакао је он.

Вучић је породици рекао да им неће бити лаки дани, месеци и године, али и да код свих нас остаје велика празнина.

"Са зебњом пратимо многе ствари које се догађају и знамо да ће нам бити много теже без Муамера. Хвала што сте нам га дали и желим вам да, а важно је што се комеморација одржава у скупштини, он остане незаборављен, а трудићемо се да тако и буде", поручио је председник Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести