Вучић: Циљ 100.000 запослених у немачким компанијама

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је немачком министар за привреду и енергетику Петеру Алтмајеру пренео да је циљ Србије да има укупно 100 хиљада људи запослених у немачким компанијама у кратком наредном периоду, да немачке компаније које су радиле у Србији остану и инвестирају, али да жели и нове немачке инвеститоре.
Aleksandar Vucic/Tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
Вучић је за РТС рекао да је потписан споразум о административном партнерству и поручио да ће постојати представник немачке владе задужен за инвестиције и такозвани зелени договор у Представништву Србије.
"Ово је ваљда први споразум који сам на тај начин потписао, о нашем административном партнерству", рекао је Вучић.
Он је додао да је у међувремену много немачких инвеститора доведено и да су немачке компаније свуда по Србији.
"Они су највећи инвеститори и данас запошљавају нешто више од 63.000 људи. Наш циљ је, рекао сам то Петеру Алтмајеру, да имамо 100.000 људи запослених у немачким компанијама у кратком наредном периоду. Зато ће нам ово партнерство додатно помоћи", рекао је Вучић.
Он је додао да је било речи и о томе како да се направи боље пословно окружење и да Србија буде још привлачнија.
"Јер људи треба да знају да ће се сада део производње из азијских земаља (иако Алтмајер жели да задржи Кину), тај ланац снабдевања, преселити у Европу, и ту ми желимо да се наметнемо као први партнер Немцима, да најбоље њихове фабрике преселе на територију Србије", рекао је председник.
Подсетио је и да је молио Алтмајера својевремено за неке инвестиције и да је страшно важно да се задржи и увећа темпо развоја Србије и темпо сарадње са Немцима.
"Немачка је наш први спољнотрговински партнер, али и први по услугама партнер, само трговински партнер на више од пет милијарди. У првих шест месеци смо имали пад од свега 5,9 одсто. Имајући у виду корону и све што се збивало, то је апсолутно минималан пад", рекао је Вучић.
Он је додао да Србију очекује динамичан раст у наредном периоду.
"Очекујем да немачке компаније које су радиле у Србији остану у Србији, наставе да инвестирају у Србију", додао је Вучић.
Истакао је да жели и нове немачке инвеститоре да би се у Србији што више људи запослило.
"Поносан сам на ову сарадњу, то су добри, велики резултати, много тога морамо да урадимо", указао је Вучић.
Он је рекао да је било речи и о великим резервама угља и како би Немци могли да помогну Србији око зелене енергије.
Вучић је оценио да је овај разговор био много важан за Србију, и да је то добар сигнал у овом делу кризе због Ковида-19, када се већ размишља о новим стопама раста.
Председник Србије рекао је да се нада да Србија може да избегне негативан раст и да је Алтмајер био изненађен и да је рекао да би то било изузетно.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести