Вучић: За још јаче присуство немачких компанија у Србији

Председник Александар Вучић је у разговору са немачким министром за привреду и енергетику Петером Алтмајером изразио очекивање да ће уз данас потписани документ између две стране, додатно јачати присуство немачких компанија у нашој земљи
Predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa nemačkim ministrom za privredu i energetiku, Peterom altmajerom Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Александар Вучић у разговору са немачким министром за привреду и енергетику, Петером алтмајером Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Председник Алексаднар Вучић у разговору са немачким министром за привреду и енергетику, истакао значај немачких инвестиција у Србији и нагласио да је Немачка највећи трговински партнер Србије, те изразио очекивање да ће уз данас потписани документ између две стране, додатно јачати присуство немачких компанија у нашој земљи.

„Хвала вам на свему што се урадили за јачање наше сарадњу и што водите рачуна о једној малој земљи, Србији, што нас подржавате и разумете наше проблеме боље него други, те што се с времена на време, трудите да се ставите у ''наше ципеле''", рекао је Вучић Алтмајеру током видео састанка.

Он је истакао да данашњи разговор много значи за домаћу привреду, с обзиром да немачке компаније запошљају око 65.000 људи у Србији, а циљ је, каже, да их буде и до 100.000.

Вучић је истакао да су немачке компаније међу најбољима и највећим у свету, те да се нада да ће и убудуће бирати Србију као место за ширење свог пословања, као и да ће оне које су већ ту, наставити свој бизнис.

"Увек смо спремни да разговарамо о економским питањима, да урадимо све што треба да ојачамо наше капацитете и способности за привлачење немачких инвеститора. Веома озбиљно приступамо разговорима са вама, јер желимо да видимо веће пристуство немачких компанија у Србији", рекао је Вучић.

Истичући значај немачких инвестиција у Србији, Вучић је рекао да, када питате грађане Србије о немачким или неким другим инвестицијама, па чак када долазе из других делова ЕУ, грађани ће увек изабрати немачке инвеститоре и инвестиције и увек ће, каже, радије радити за немачке него за неке друге послодавце.

Вучић и Алтмајер су данас потписали заједничку изјаву о намерама између Кабинета председника Републике Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Немачке, о успостављању институционалног партнерства за јачање развоја стратегије индустријске политике Србије у складу са Европским зеленим договором, уз истовремено унапређење одговарајућих ланаца снабдевања.

Вучић је истакао да Србија прихвата зелену агенду, која, каже, за нас није једноставна и лака, али нас обавезује, јер морамо много да урадимо на развоју зелене енергије.

"Зато сада потписујемо овај документ, који значи да треба да будемо предани и посвећени свим изазовима", рекао је Вучић.

Председник је изразио наду да ће Немачка превазићи потешкоће изазване корона вирус кризом, додајући да је у првих шест месеци забележен пад трговине између две земље, али само на нивоу 5,9 одсто, што је, каже, скоро ништа, имајући у виду какве је поремећаје изазвала пандемија Ковид 19.

Навео је да је Немачка највећи партнер Србије у ЕУ, не само када је у питању размена робе, већ и услуга, додајући да очекује да размена буде још већа у будућности.

" За нас је овај споразум и сарадња суштински важна, јер показује ваш приступ овом региону и овој земљи", рекао је Вучић.

Он је навео да у политици ништа не траје краће од захвалности, али да немачки партнери могу да буду уверени да у Србији и њему лично имају доброг пријатеља, који не заборавља оно што је неко урадио за њега и који уме то да цени и узврати на најбољи начин.

Такође, позаво је Алтмајера да посети Србију.

Алтмајер је захвалио Вучићу на дивним речима.

" Знам да се суочавате са бројним изазовима и баријерама, али ви сте високо поштовани лидер о чему говоре и недавне резултате на изборима и број освојених мандата у скупштини", навео је Алтмајер.

Како је рекао, кључна реч у Србији је била развој, али је пандемија вируса ковид19 направила штету не само на нивоу Европе, већ и у нашим националним економијама.

"Ми ћемо, као и немачке компаније, имати губитке који су веће достигли минус од пет одсто БДП, те смо забележали економски пад који је један од највећих у историји", навео је он.

Немачка је већ у процесу опоравка, истакао је Алтмајер и изразио очекивање да ће тај опоравак бити још бржи и лакши ако дође до новог таласа инвестиција.

"Желим да посећујем Србију и доћи ћу када за то буде прилика, али такође вас позивам да дођете у Немачку да разговарате са врхунским економским експертима, како би се разговарало са немачким компанијама и како би се охрабрили да инвестирају у Србију".

Алтмајер очекује да ће ускоро доћи највећи немачки инвеститори.

Ово је моја прва декларација са председником једне земље, додао је Алтмајер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести