Вучић: Да су нас оставили на миру, договорили бисмо се са Албанцима

БЕОГРАД:Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да питање Косова и Метохије морају да реше Срби и Албанци и да бисмо вероватно већ имали договор да су нас неки оставили на миру.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је, гостујући у јутарњем програму РТС-а, коментарисао изјаву бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мајера који је рекао да Срби и Албанци треба да се договоре како знају, што је и он одувек говорио.

„Да су нас оставили на миру вероватно бисмо се договорили. Косово, као и Југославија, међутим, није само питање народа који живи на тој територији“, указао је он и додао да то питање треба да Срби и Албанци узму у своје руке.

Нагласио је да је једно питање да ли ће нас ЕУ примити, а знаћемо, како каже, нешто мало више о томе током предстојеће посете председника Француске Емануела Макрона, а друго питање је шта можемо да урадимо за себе.

Негирао је да је понуда о разграничењу на столу, додајући да се ни не говори о томе на такав начин.

Говорећи о ставу Вашингтона према Косову рекао је да су Трампови сарадници отворенији за различита решења, јер они нису подржавали независност, али навео је да постоји други блок, „дубока држава“, који се и даље држе чврсто притиска на Србе и којима је Србија за све крива.

Коментаришући информације да би САД могле да се од септембра укључе у решење косовског проблема, Вучић примећује да су Американци увек били укључени у тај процес и да ће се, без Американца, Руса и других сила, тешко доћи до било каквог решења.

Упитан шта за њега лично представља Косово и Метохија Вучић је казао да је то важна територија, али много важније од територије је да тамо живе наши људи о којима морамо да водимо рачуна, да се изборимо за њихов опстанак на њиховим вековним огњиштима.

На питање да ли би сматрао личним поразом ако за време његовог мандата не буде било договора са Албанцима, рекао је да то не би доживео тако, али да би волео трајни мир са Албанцима.

„То би била важна тековина за будућност Србије, добро за наше грађане, али да ли је реално, то је нешто друго“, поручио је председник.

Гворећи о снабдевању Срба на северу КиМ Вучић је рекао да је задовољан јер је добар посао урађен за снабдевање у наредних месец дана.

„Лако је сликати празне рафове. Неко мора да се постара да роба прође и не може по дуплој цени, јер не би била конкурентна. Сналазили смо се и снашли смо се“, закључио је он.

Током посете Макрона биће потписано 20 споразума, на столу КиМ, ЕУ...

Приликом посете француског председника Емануела Макрона Србији, наредне недеље, биће потписано око 20 различитих споразума, каже Вучић и додаје да ће са француским лидером разговарати о економској, политичкој сарадњи и европском путу Србије, али и Косову.

"Мој тим, у сарадњи са његовим тимом, већ размењује информације, сагледавамо како шта и на који начин можемо у будућности да решавамо", рекао је Вучић за РТС.

На констатацију новинара да је Макрон први францсуки председник који после 18 година долази у Србију, од Жака Ширака, Вучић каже да се Ширак тада задржао један дан.

"Председник Француске долази на два дана у Београд, неће ићи у друге земље у региону и то представља велику част за Србију", рекао је он.

"То је велика посета за нас, од огромног значаја. Реч је о једном од двоје најважнијих европских лидера у Европи, коме припада будућност", истакао је председник.

Он је додао да Макронова улога у Европи расте, да је реч о о марљивом, енергицном човеку, али не увек лаком за разговор.

"А, ко је од нас лак? Он долази из много веће и развијеније земље него што смо ми. За нас је то велика част", закључио је Вучић.

„Две милијарде евра издвојићемо за младе“

Инвестиционим циклусом од 10 милијарди евра треба да се обезбеди да Србија буде земља са убедљиво највећим растом у региону, рекао је Вучић и најавио да ће две милијарде бити издвојене само за младе.

"Инвестициони план је најважнији и тиме бих био веома поносан пред крај мандата, ако би то успело. Тиме желимо да обезбедимо не само да будемо земља са највећим растом у овом делу Европе, већ са убедљиво највећим растом", рекао је Вучић гостујући на РТС.

Како је приметио, 10 милијарди евра, на четири или пет година, можемо да покријемо само растом од 5 одсто.

Додао је да постоји много идеја у шта да се уложи новац, али да је он лично инсистирао у разговорима са премијерком Аном Брнабић да две милијарде буду издвојене за младе људе, на више начина.

"Да кренемо од школовања, да деца не размишљају да трећу или четврту годину завршавају негде другде. Није довољна само садашња стипендија, мораћемо нове стипендије да уведемо", рекао је председник.

Такође, око 400 милиона евра биће уложено у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове.

Додао је да жели да разговара са младим људима, како би видео шта они желе, те приметио да не жели да види само аутопутеве, који јесу важни, али да мора да се улаже и у друге ствари, за које данас држава може да издвоји.

У том смислу, навео је да је важно да људи у сваком месту имају канализацију, да се реши питања квалитета воде у појединим војвођанским местима.

Такође, подсетио је да се ради на обнови клиничких центара, општих болница широм Србије.

"Све то када кренемо, биће велики замајац за раст БДП-а", примети је председник.

Такође, истакао је да није случајно немачка канцеларка Ангела Мекрел похвалила српску екеономију.

Поновио је да ће Србија за годину дана бити земља са највећом просечном платом у региону.

Мицотакис је пријатељ, још боља сарадња с Грчком

Вучић је, поводом победе Нове демократије Киријакоса Мицотакиса над Сиризом Алексиса Ципраса на парламентарним изборима, изјавио да је Грчка нама истинска пријатељска земља, да смо са Ципрасом имали коректну сарадњу а да верује да са Мицотакисом та сарадња може бити још боља.

"Разговарао сам синоћ са Мицотакисом, дуго смо, пријатељски разговарали, честитао сам му на победи. Са Ципрасом смо имали коректну сарадњу, а верујем да са Мицотакисом можемо да имамо још бољу. То је за Србију истински пријатељска земља и народ и верујем да ћемо имати њихову подршку и у наредном периоду", рекао је Вучић за РТС поводом победе Нове демократије, сестринске партије СНС.

Подсетио је да је Мицотакис у новембру био у посети СНС и да су они и лични пријатељи.

На констатацију новинара да када је Ципрас ступио на дужност Вучић није подржавао ту политику, председник Србије каже:

"Увек сам био за тежа решења и одговоран приступ, што је касније, током маданта, преузео и Ципрас. Тада смо били против, пре свега, политике Варуфакиса, код њега је све ''лако ћемо'', ништа нећемо да платимо... Ја сам прво тражио да вратимо све дугове према Русији, средимо финансије, па онда да разговарамо о другим стварима. То је тежак приступ, људима се то углавном не свиђа", додао је он.

Сада се виде резултати Србије - Грчка је на 84 одсто јавног дуга, а Србија на 51 одсто, додао је Вучић.

Каже да се још увек боље живи у Грчкој и да је њихов БДП већи него у Србији.

Што се тиче Србије, каже да је раст у првом кварталу је био 2,5, сада око три у другом кварталу.

"ММФ и СБ предвиђају да ће Србија у наредне три године бити лидер по том питању у региону. Ове године ићи ћемо преко 3, 5, односно , 3,6 одсто", каже он.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести