ВУЧИЋ ДАНАС У БРИСЕЛУ Састанци са европским званичницима; Долази и Курти

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће данас у Бриселу имати сусрете са великом европском тројком - председником Француске Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и италијанском премијерком Ђорђом Мелони као и високим званичницима ЕУ Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, Мирославом Лајчаком.
1
Фото: Tanjug/Rade Prelić

"Имаћемо сусрет, претпостављам и један и други са Шарлом Мишелом, Жозефом Борељом, Мирославом Лајчаком и великом тројком европском - Макрон, Шолц и Мелони. Дакле, њих шесторо ће бити", рекао је председник синоћ за РТС одговарајући на питање о састанцима које ће имати у Бриселу, где ће бити и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Вучић је рекао да ће се он одвојено од Куртија састати са европским званичницима и да претпоставља да ће се и Курти са њима састати, али да то не може да потврди.

Додао је да ће разговори бити вођени у формату један плус нула, односно да ће он сам бити са београдске стране.

"Велика петорка је била овде. Они су донели свој предлог око начина формирања Заједнице српских општина, ми смо дали своје одговоре и сугестије", рекао је председник Вучић одговарајући на питање шта очекује од данашњих састанака.

На питање да ли може да открије детаље састанка, Вучић је рекао да не може и додао да Београд остаје спреман на разговоре и дијалог.

"Свакако смо ми спремни да разговарамо о томе и они куцају на отворена врата, када је Београд у питању", рекао је Вучић.

Он је нагласио да постоје и други проблеми и нерешена питања, од царинских печата преко таблица, до енергетике.

"Ми смо ту били врло конструктивни, веома фер. Видећемо сутра. Ја се надам да ће то протећи у доброј атмосфери, у атмосфери компромиса и у атмосфери стварања прилика за наду и будућност и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Да ће бити лако, немојте да имате никакве сумње, неће", рекао је sinoch Вучић.

Вучић је, коментаришући саопштење Владе у Приштини да је Курти прихватио шири свеобухватан план који је изнела "петорка" када је била у Приштини, рекао да он није тако рекао и да су "трикови у детаљима", те да су они то прихватили као базу, основу. 

"А председник парламента привремених институција је одмах иза њега рекао да Заједница српских општина уопште није тема и да неће бити тема. Не знам шта ће онда да буде тема, јер они неће да буду кривци, иако је свима јасно ко не жели дијалог", рекао је председник. 

Свима у Европи је јасно ко не жели формирање ЗСО, додао је Вучић и како је истакао - користећи се случајем у Бањској и свим другим како би се вршило изједначавање кривице и Србији пребацило свашта. 

"То је својевремено рађено на простору бивше Југославије деведесетих година. А и касније, 1998. и 1999. године, али не мислим да европски лидери могу да буду слепи и глупи на све покушаје Куртија да он сакрије чињеницу да никада неће формирати ЗСО", рекао је председник. 

На питање да прокоментарише изјаву бившег изасланика САД за дијалог Србије Ричарда Гренела да је време да Приштина да датум за изборе за председнике четири општине на северу КиМ и да крене са формирањем ЗСО и оцени да ли ће то уопште бити на дневном реду у Бриселу, рекао је да су они направили много трикова. 

"И они ту сад имају подршку појединих земаља за то, то је процес да чак и да петицију пишу наши људи, месеци ће протећи и они ће наћи безброј довољних разлога да такве иницијативе одбију. Не верујем у то иако је то била промптна - како би Петар Стано рекао, и најважнија реакција од Кишињева, од стране Шолца, Макрона када су разговарали са мном и госпођом Османи тамо", рекао је Вучић. 

Свакако, додао је, пред нама нису лаки дани. 

"Али желим да умирим грађане и да им кажем да имају  одговорно и поштено и снажно руководство које се бори за интересе своје земље, а не других земаља. За своју земљу и интересе свог народа. Доносићемо најбоље одлуке у интересу нашег народа", поручио је председник. 

На питање колико је наставак преговора у Бриселу отежан за Србију након инцидента у Бањској, Вучић је рекао да је за нас  ситуација свакако драстично отежана. 

"Свакако, отежана је самим догађајем и намерно и једва су то дочекали као дар са неба Албанци и неки у, што ми еуфемистички називамо међународној заједници, али и домаћи фактори који свакога дана траже одговорност Београда и Србије како би добили изборе", рекао је председник. 

И да није било Бањске, како је додао, нашли би нешто друго. 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести