Вучић: С Путином и о војнотехничкој сарадњи

МОСКВА:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће данас са председником Руске Федерације Владимиром Путином разговарати и о војнотехничкој сарадњи, истичући да је Србија независна и суверена земља и тако се и понаша и жели да буде довољно јака да се заштити, сачува, и очува војну неутралност.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг

"Разговараћемо наравно и о војно-техничкој сарадњи...Ми се понашамо као суверена и независна земља, очекујемо ту и савете - "нисмо пијани богаташ" који се расипа новцем. Онолико колико имамо, скромно, желимо да имамо довољно да нашу земљу заштитимо, да је сачувамо и да можемо да очувамо војну неутралност", рекао је Вучић за РТС.

Он је на питања о евентуалној куповини шест војно-транспортних хеликоптера рекао да ће то бити "Ми-17" или нека од варијација тог хеликоптера, "М-171Ш", о чему ће одговор дати наши стручњаци.

Председник Србије је напоменуо да ће вечерас имати са нашим војним експертима у Москви додатни састанак, који су се, наводи, претходно састали са својим руским колегама.

"Знате да наше Ратно ваздухопловство до пре неку годину готово да уопште није постојало. Ми смо у међувремену набавили шест Ербасова (хеликоптера) за војску и три за полицију који треба да стигну...два потпуно нова хеликоптера "Ми-17" су купљена и шест МиГ-ова 29, а требало би да набавимо ове хеликоптере тако да је наше ратно ваздухопловство данас снажније него што је било с почетка "90-их година, а биће још снажније", рекао је Вучић.

Како је рекао, ако је војна неутралност избор нашег народа, а сматра да јесте, морамо да будемо довољно јаки да ту војну неутралност сачувамо.Председник Србије није желео да говори о евентуалној куповини система ПВО, јер како је истакао, ради се о "сувише сложеним и шкакљивим питањима".


"Тамо далеко" у Москви, за српског председника

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, другог дана посете Москви, Дом ансамбла Александров.

У част Председника Србије том приликом је приређен концерт, а Каљинка, Смугљанка само су неке од песама које је хор отпевао.Током концерта чула се и српска песма Тамо далеко.

Председник је претходно у музеју Дома положио цвеће испред спомен-обелезја у цаст настрадалом оркестру.Хор Црвене армије је висе пута наступао у Београду.Ансамбл, обновљен после трагичне погибије читавог оркестра у авионској несрећи код Сочија пре годину дана, наступио је у Београду у новембру.

У част хора, који се сматра још једним симболом нераскидивих веза Руса и Срба у престоници Србије је добио и спомен-таблу.Вучић се на крају фотографисао са хором. 

Вучић ће после Дома ансамбла Александров, посетити Роскосмос у пратњи заменика премијера Русије Димитрија Рогозина.


Он је навео да је чињеница да свет гледа на то тако да као да не жели да види Србију иоле јаку на било који начин, те да стога не жели да угрози политичку позицију Србије на било који начин.Председник Србије је у том смислу рекао да ће са Путином имати довољно времена за разговор о свим важним питањима и проблемима.

"Разговараћемо и о КиМ, о региону, о Каталонији, о свему ономе што се збива у Европи и свету, што је за нас веома значајно. Изузетно смо захвални руској стани на подршци коју нам пружа за очување нашег територијалног интегритета и то није само фраза, јер као што сам говорио 2015. године, да тога нема, наша позиција била би готово неиздржива", указао је Вучић.

Гас од пресудног значаја за реиндустријализацију и напреда

Србија ће у Москви потписати споразум везан за гас, јер наша земља из године у годину повећава потрошњу гаса, потребан нам је и од пресудног је значаја за реиндустријализацију земље, за напредак привреде, радна места и за бољи животни стандард грађана, изјавио је председник Републике Александар Вучић.

"Гледамо како да решимо проблем, јер после 2019. нико не може да зна да ли ћемо моћи да преузмимамо гас на Берегову као што смо могли до данас, а и сами знате шта је рекао председник Владимир Путин о проласку гаса кроз Украјину. Дакле, ако ми то нисмо у могућности, шта ћемо да радимо - да укинемо привреду, да укинемо стотине хиљада домаћинстава? Просто, ми тај проблем морамо да решимо", рекао је председник синоћ за РТС.

"Србија, како се развија и напредује, напредује и њена индустрија и наша потрошња гаса све је већа", нагласио је председник Србије у Москви.

То конкретно значи, истиче Вучић, да ће српска страна "гледати како и на који начин" да гас који буде преко Турске долазио у Бугарску, или на друге начине до Бугарске, па из Бугарске да га Србија преузима.

"Ми смо о томе на различите начине разговарали с Европском комисијом, они су нам, и на томе сам им захвалан, поклонили 49,5 милиона евра донација за интерконектор са Бугарском, али ово је друго питање", рекао је Вучић.

Како објашњава, да би људи разумели зашто је гас толико важан, наводи пример да му турски инвеститори у Владичином Хану, као и у другим местима широм Србије, траже да се доведе гас.

"Када одете у Теклас у Владичин Хан, Турци кажу, Вучићу све је супер, обезбедићете аутопут, све је одлично и сјајно направљено, али дајте доведите нам гас у Владичин Хан. Дакле, не можете више људима да говорите да нема гаса ни у Владичином Хану, то нам траже сада и у Житорађи, на много места широм Србије", рекао је председник. 

Србија, истиче, троши све више и више гаса, те да из године у годину потрошња се увећава за 200-300 милиона кубних метара, те да је нашој земљи свакако потребан тај гас.

"Морамо сами да направимо гасовод, да га преузимамо, али ћемо га ми транспортовати и до Мађарске, али рекао бих и до других територија бивше Југославије. Идемо и у реализацију увећања складишта у Банатском Двору, како бисмо могли да обезбедимо сигурност за наше грађане, и за домаћинства, али и за наше фабрике, индустрију", истакао је Вучић.

Србија троши све више и више гаса, понавља председник и наглашава да је гас од пресудног значаја за реиндустријализацију Србије, за напредак српске привреде, за радна места и за бољи животни стандард наших грађана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести