Вучић данас у Вашингтону са Помпеом, О'Брајаном...

ВАШИНГТОН:  Председник Србије Александар Вучић састаће се данас, другог дана радне посете Вашингтону, са државним секретаром САД Мајком Помпеом, као и са саветником за националну безбедност председника САД Робертом О'Брајаном, сазнаје Танјуг.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Председник би данас требало да се састане и са замеником секретара за одбрану у Белој кући Дејвидом Норквистом, као и са чланом Спољно-политичког комитета Сената, сенатором Тедом Крузом.

Најављујући свој одлазак у САД, председник Вучић рекао је да ће тамо разговарати са "који одлучују о нама", као и да ће питање Косова бити доминантна тема.

У Вашингтону би данас, према Танјуговим информацијама, могло да дође и до сусрета председника Вучића са косовсикм председником Хашимом Тачијем, али то још није званично потврђено.До тог сусрета би могло да дође уз посредовање изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела.

Вучић је новинарима јуче рекао да још не зна да ли ће до тога и доћи, као и да нема ништа против сусрета, аил да чека резултате о таксама."Да ли ћемо да се сретнемо негде нисам имао проблем, али стварних преговора о било којем статусном питању неће бити", истакао је Вуцицћ.

Председник ће се синоћ обратио на конференцији АИПАЦ-а, пред око 20.000 људи, што је први пут да се један председник или премијер Србије обратио на скупу моћног Америчко-израелског комитета за јавне послове.

Током првог дана посете, Вучић се састао са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, као и са бившим америчким амбасадором у Београду Мајклом Кирбијем, а разговарао је и са извршним директором америцке Међународне корпорације за развој финансирања Адамом Боехлером.

Након тих сусрета, Вучић је новинарима рекао да САД показује све већу заинтересованост за ЈИЕ, што је и шанса за нашу земљу, као и да је са Палмером разговарао и свим важним питањима региона.

Такође, истакао је да Палмер и Ричард Гренел сматрају да је важно да се потпуно укину таксе Приштине, како би могло да се разговара о важним суштинским питањима.

"Они сматрају да је важно да се укину таксе да бисмо могли да разговарамо о важним, суштинским питањима. Мени није није проблем да се састанем са Тачијем и Куртијем на панелима, али разговора о суштинским и статусним питањима неће бити док се не укину таксе. То сам рекао и Палмеру", истакао је Вучић.

Указао је и да је Боехлера председник САД Доналд Трамп недавно поставио као лидера развојне финансијске корпорације, која је по први пут ставила Западни Балкан као интересатно место за инвестиције, што је, истакао је Вучић, велика прилика за Србију, јер они желе да инвестирају у приватни сектор, а то је значајна ствар која може драстично да допринесе даљем развоју наше земље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести