Вучић: Демографско питање постаће ускоро најважније

БУДИМПЕШТА: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Будимпешти да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање.
vucic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Вучић је, у на Четвртом демографском самиту, кога је мађарска министарка за породицу Каталин Новак најављујући његово обраћање апострофирала као храброг руководиоца, који се бори за бољу демографску слику, као и да су захваљујући њему данас мађрско-српски односи одлични, казао да је у случају Србије, али и многих држава региона демографско питање, питање наталитета, питање опстанка.

Истакао је да је Србија, на основу примера Мађарске, увела велики број мера,а од прошлог учешћа на Самиту у Будимпешти, и да се већ виде неки резултати.

Рекао је да се нада већим резултатима, али да то није нешто што се види из дана у дан. У свом обраћању он се осврнуо на односе Мађарске и Србије.

Рекао је да је уложена огромна енергија у успостављање добрих односа.

„Премијер Виктор Орбан је био довољно храбар да изгради одличне везе са Србима. Није имао лак задатак, јер обојица знамо да смо имали проблема и јасно нам је какве су дилеме имали Мађари. Веома сам свестан тешке прошлости које су две државе имале“, објаснио је он.

Нагласио је да је Орбан био храбар и знао да треба нешто да уради да се наше везе побољшају.

Вучић је указао да пре 10 до 15 година, када је Мађарска играла у фудбалу или ватрполу неку утакмицу, у Србији су навијали увек за противника, а данас се то променило и небитно с ким игра Мађарска, Срби навијају за њих, изузев ако играју са Србијом.

Према његовим речима 90 одсто грађана Србије тако размишља, додајући да је то најбољи пример за добре однсое и како је могуће променити став људи, односно однос две нације и две земље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести