Вучић: Директне стране инвестиције за пет месеци 1,16 милијарди евра

ПРЕЉИНА: У првих пет месеци ове године имамо 1,161 милијарди евра директних страних инвестиција, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.
aleksandar vucic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Вучић је истакао да је то 15,8 одсто више од најуспешније прошле године и изразио наду да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду, до краја године.
"Ни дана каснимо са подстицајима, све кредитне обавезе исплаћујемо у дан и имамо суфицит трећу годину за редом. То никада у Србији није било и наставићемо тако само ако будемо могли да имамо више инвестиција", рекао је Вучић у обраћању на церемонији полагања камена темељца за немачку компанију Форверк у Прељини код Чачка.

Србија је и прошле године привукла највећи број диркетних страних инвестиција, више од свих земаља укупно на Западном Балкану.
Председник је саопштио и да ће пре краја године сигурно бити потписан уговор за изградњу аутопута Чачак - Краљево - Трстеник - Ћићевац - Појате.

"То значи да ће Ниш, Чачак и Краљево постати центар, средиште и раскрснице путева и српске железнице у будућности, а желимо да буду и средиште индустрије", рекао је Вучић.

"Срећан сам што подижемо град по град"

Вучић је изјавио да се отварањем фабрика враћају у живот српски градови и враћа самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље. 
Он је, на постављању камена темељаца за изградњу фабрике немачке компаније Форверк у Прељини код Чачка, рекао да ће у тој фабрици радити висе од 1.000 радника и да та инвестиција није значајна само за Чачак, већ за цео Моравицки округ.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Додаје да таквог производног погона и такве диртектне стране инвестиције није било у Чачку у последњих 45 година.
"Срећан сам што подижемо град по град. Ова фабрика неће само да обезбеди егзистенцију за 1.000 радника и њихове породице већ ће значити за цео Моравички округ - Горњи Милановац, Лучане, Ивањицу", рекао је Вучић.

Он је указао да је страним инвеститорима увек говорио да долазе у Србију и да ће у насој земљи имати повољније услове од осталих земаља.
"То је некима било смесно, али није било смешно инвеститорима из Немачке. Ни дана не каснимо са подстицајима, све своје обавезе исплаћујемо на време и имамо суфицит у буџету", нагласио је председник.

Како каже отварањем нових фабрика враћају се у живот српски градови, враћа се самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље.
"Немци где дођу, бас као сто воле да држе дуге говоре, воле дуго и да остану", нашалио се председник.

"Борићу се за долазак инвеститора у сваки град и село"

Вучић каже да ће наставити да се бори за долазак страних инвеститора у сваки град и свако село у Србији.
Он је, одговарајући на питање да ли ће у Чачку доћи јос неко страни инвеститор, рекао да се "бори за то и да никада неће стати".

"Док сам на овој функцији, борићу се за Србију за сваки њен град, за свако село и сваког човека", рекао је Вучић новинарима након церемоније полагања камена темељца за немачку компанију Форверк у Прељини код Чачка.

Фото: Танјуг/Тања Валић

"Страни инвеститори да не брину због претњи опозиције..."

Вучић је изјавио да страни инвеститори не треба да се плаше било каквих изјава неких опозиционих политичара који најављују да ће их отерарти када дођу на власт, јер се, просто, то никада неће десити, зато што народ за њих не гласа и не могу победити на изборима.
"Не треба да се плаше, никада неће доћи на власт", рекао је Вучић новинарима у Прељини одговарајући на питања у вези са најавом Саше Јанковића из ауторског текста у Данасу, да ће "отерати стране инвеститоре".

Додао је да је потребно да се добију гласови грађана, да би се дошло на власт.
Како је рекао, 15, 16 одсто гласова на изборима није довољно да се формира власт, а страни инвеститори управо долазе у Србију због стабилности и конинуитета, што је, оценио је, од кључног значаја.  

 Додао је да нема више чувених "комбинација", као што је раније било да се, када се дође на власт, да се узимају кредити од банака које после држава покрива, нити нешто томе слично и поновио да не види никакву опасност за стране инвеститоре. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести