Вучић: До септембра нове мере за даљи подстицај рађања

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изразио је данас уверење да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере за даљи подстицај рађања у земљи.
e
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Како је појаснио, реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зaрада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу.

У том смислу, навео је да ће се мењати праг година жена, до којих ће држава финансирати покушаје ВТО.

"Надам се да ће то бар донекле у сиромашнијим срединама допринети да имамо више деце, јер нам је то главни проблем. Лако се друштво обнови ако имате деце", поручио је Вучић у обраћању након сусрета са младим спортистима који бораве у кампу у Србији.

Уз констатацију да је било напада како је рађање питање економског статуса и очекивања, Вучић је приметио да би било знатно лакше да је то у питању.

"Али, управо је обрнуто. Тамо где живе најбогатији, тамо имамо најмање деце, а највише их је где живе сиромашнији... А, све што радимо, нема смисла ако то не буде имао ко да наследи, ако не буде имао ко да управља тиме, ако немамо потомство", поручио је Вучић.

Намера - пуна и јефтинa легализацијa бесправних објеката

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да постоји намера да се спроведе пуна и јефтина легализација око 2,5 милиона бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

На питање новинара да ли ће се декретом решити легализација и да ли је је катастратска легализација модел по којем се ставља тачка на тај проблем, Вучић је рекао да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем.

Додао је да ту има доста проблема и да је у претходних пет година легализовано око 250.000 објекта, што ужасно мали број, али и највећи успех до сада.

"Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи прходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објекта које није могуће легализаовати и који ће морати да буду уклоњени", навео је Вучић.

Каже да ће држава моћи да наплати много више пореза када ти објекти буду пријављени.

"Од 2,5 милиона објеката, да имате два милиона милиона новопријављених објекта, то је огроман успех уз исту висину пореза", додао је Вучић.

Истакао је да ће грађани имати велику корист јер ће моћи да праве нормалне купородајне уговоре за своје објекте и неће имати никакав проблем са државом.

Има много проблема у структури система, како да се то изведе, али верујем да ћемо успети то да урадимо, додао је Вучић.

Вучић са младим спортистима из кампа "Србија те зове"

Председник Александар Вучић угостио је данас младе спортисте са Косова и Метохије, из Републике Српске и дијаспоре, учеснике кампа "Србија те зове 2021", поручујући им да је је Србија њихова отаџбина.

"Много сам срећан што могу да видим нашу децу из дијаспоре, из свих земаља региона, из наше земље са Косова и Метохије, од Франфурта до Кијева, и од Америке до Аустралије. То је посебна част и прилика да их упознамо са Србијом и Београдом", рекао је Вучић,

Председник им је поручио да је Србија њихова отаџбина.

"И увек ће то да буде. А ми се надамо да ћете у њу да донесете знање и љубав и да све што мислите и радите, осим за себе и своје породице, увек чините и за Србију", рекао је Вучић.

Разменио је са њима, који како каже, у кампу играју фудбал, одбојку, кошарку, рукомет и тенис, и утиске о Олимпијским играма које су у току, и то да тренутно неке земље из региона имају више медаља од Србије,али поручио да ће се тек видети каква је Србија велесила у спорту.

"Да сачекамо крај ОИ, па да пребројимо медаље, па да видите да је Србија права спортска велесила", рекао је Вучић.

Младима је поручио да живот није увек једноставан, али је важно да увек буду борбени, вредни, марљиви, посвећени, да се и у спорту и у животу увек боре и да знају да, као што немају резервну породицу, немају ни резервну отаџбину.

"Увек је волите. Добродошли у Београд, волите га као што Београд и Србија воле вас", поручио им је председник Србије.

У оквиру београдског кампа "Србија те зове 2021", који је бесплатан, учествују српска деца узраста од 12 до 15 година са Косова и Метохије, из Италије, Швајцарске, Немачке, Републике Српске, Црне Горе, Албаније...

Школарци су смештени у Дому ученика средњих школа патријарх Павле, где уз тренере имају прилику да побољшају своје вештине у пет олимпијских спортова - тенису, рукомету, кошарци, фудбалу и одбојци.

Осим спортских активности, за њих су организовани часови српског језика и историје, али и посете Золошком врту, Калемегдану, стадионима Црвене звезде и Партизана, храму Светог Саве на Врачару...

За децу ће, између осталог, бити организован и пријем у Старом двору.

На пријему у Палати Србија било је више од 200 деце, а међу њима и Јована Јанићијевић из Косовске Митровице која је председнику Вучићу уручила пригодан поклон - мајицу са потписима свих кампера.

"Хвала Вам у име свих чланова кампа што сте могли да дођете да се дружите данас са нама", рекла је Јована.

Дечаци из Скадра Арам и Реги Сукај уручили су председнику Србије слику Скадра.

Председник Вучић је истакао да је посебно срећан данас што може да буде са децом из света, Европе и региона.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести