Вучић дочекао Меркел по слетању у Београд

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић дочекао је управо на београдском аеродрому Никола Тесла немацку канцеларку Ангелу Меркел која ће боравити у дводневној званицној посети Србији.
1
Фото: instagram/ buducnostsrbijeav

У делегацији која је дочекала канцеларку, једну од најмоћнијих политицара данашњице је и амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадорка Србије у немачкој Снежана Јанковић.

Авион је слетео у 16.15 минута, а председник Вучих дочекао је канцеларку са букетом цвећа.

Ово је други пут да Александар Вучић у Београду доцекује Меркел, претходни пут било је то 2015. године у улози председника Владе.

Вучић се од 2014 године састао 16 пута са немачком канцеларком. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквору Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркел у Београд. Исте 2015. године, 26. августа двоје државника разговало је у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину. У седмом месецу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Белиснког порцеса а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и апрлиу 2018. године.

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије са немачком канцеларком разговарао је још у Софији, Хелсинкију и Паризу.

Наредне 2019. године састали су се три пута у Давосу, Берлину и Њујорку. 2020 одржали је видео конференција,

Свечана церемонија биће организован испред Палате Србија након чега ће уследити тет а тет састанка двоје државника, а потом и састанци делегација.

Авион којим је дошла канцеларку допратили су мигови 29 Војске Срибије, коју су бригу о безбедности Меркел преузели по уласку наш ваздусни простор.

У част Мекрел, кају зову и Краљица Еврпе, у знак добродошлице на зграду Генекса на Новом Београду постављене су огромне заставе Немацке и Србије, а широм града и бројни билборди на којима пише добродошли канцеларко.

Одлазећа немачка канцеларка посетом Београду поциње мини балканску турнеју током које це 14. септембра боравити у Албанији, где це бити организован заједницки руцак са премијерима држава региона.

Према оцени домаћих аналитичара тиме је Берлин јасно ставио до знања да Србија има кљуцну позицију у региону и да сви процеси на Западном Балкану највецој мери зависе од Београда.

Посету оцењују и као намеру Меркел да на крају мандата и политицке каријере наследнику остави "у заоставштвину" управо Западни Балкан.

Оцењује да це Меркел реци да Немацка не мења политику када је рец о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести