Вучић: Договор о гасу значајан за развој Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да је споразум о гасу, који је постигнут с Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности подићи „вредност“ наше земље. 
vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Вучић је, на конференцији за штампу поводом резимирања посете председника Руске федерације Владимира Путина, указао на изјаву шефа Гаспрома Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској.

Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То било од суштинског стратешког занчаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо подети, у ком проценту остаје још да се види, казао је он. 

Вучић је нагалсио да је то од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а.

Указао је да идемо на изградњу гасног складишта за 750 милиона кубних метара, како би могли да у сваком тренутку интервенишемо када дође до несташице. 

Није га само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са Текласом, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо проведен гас, па је проблем за долазак инвеститора, обајснио је он. 

Рекао је да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед наше државе, повећавају вредност наше целе земље.

Подсетио је да смо подигли нашу потрошњу гаса са 1,5 на 2,15 милијарди кубних метара, а да ћемо, у складу са убразном индустријализацијом, до 2020. потрошњу подићи до три милијарде кубних метара. 

То значи снажнију индустрију, подвукао је Вучић.

Захвалио се Путину на посети, што је одвојио време за Србију, а посебно на конкретним споразумима које смо потписали. 

Одбрамбена моћ Србије биће додатно увећана

Председник Србије изјавио је да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана.

Он је рекао да је током јучерашње посете руског председника Владимира Путина било речи и о војно техничкој сарадњи, а да је претходно већ наручена набавка различитих система.

Ове године треба да стигне седам нових хеликопртера „Ми 35“, који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три „Ми 17“ транспортна хеликоптера.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)


Долази Си, надам се Макрон, а биће и „великих“ изненађења

Србија је јуче била свет, биће и у будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће током ове године, поред јучерашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина, бити још посета светских државника. 

Надам се посети председника Кине у другој половини ове године. Имаћемо свакако поновни сусрет у априлу, а верујем да ће доћи у Србију у другој половини године, рекао је Вучић на конференцији за штампу. 

Он је изразио уверење да ће председник Француске Емануел Макрон доћи у Србију пре тога. 

Може бити изненађења да још неки од великих председника посети Србију, казао је он.

Србија је јуче била свет, биће и у будућности, нагласио је Вучић.  


Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Говорећи о модернизацији 14 „мигова 29“, рекао је да су то ловци који штите небо и да је од кључног значаја ко ће кога пре да види, тако да је уложено посебно у радарске системе.

Све ово, како је истакао, говори и о стању нашег буџета и јавних финасија, као и успесима наше привреде.

Молим ПР да укине таксе, а ЕУ да јасније утиче на ПР

Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога, рекао је у Београду председник Србије Александар Вучић.

Моја молба и апел партнерима у ЕУ је да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматрам да је важно да наставимо разговоре о односима Срба и Албанца у будућности. Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас, рекао је Вучић.

Како каже, на жалост чули смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе а да нанесу штету грађанима које представљају, рекао је Вучић.

Кад нема дијалога, увек постоји опасност од много тежих и лошијих решења у будућности, упозорио је он.

Ми смо веома спремни увек да разговарамо, да видимо докле се стигло у вези са ЗСО и какве идеје имају, јер сваки дан слушам о неком коначном решењу, а видим да то подразумева да Србија призна Косово. А шта Србија и Срби имају од тога - ниједан одговор нисам добио од Приштине, истакао је Вучић.

Вучић каже и да, за разлику од других који очекују показивање мишића са наше стране, да то не треба да радимо, већ да показујемо разум и разговарамо и трагамо за решењем.

Без тог решења, имаћемо проблеме и ми и Албанци, упозорава Вучић.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он наводи да Србији сада иде економски добро, али је, истиче, без стабилности и стварних и дугорочних решења питање је колико ће тај економски раст бити одржив. 

Хвала грађанима, показали озбиљност и пристојну Србију

Александар Вучић је изјавио да је веома задовољан посетом председника Русије, као и дочеком, озбиљношћу и пристојношћу грађана који су га дочекали испред Храма Светог Саве и истакао да смо показали како пристојна Србија може да функционише. 

Вучић је рекао да је, према подацима полиције, Путина у Београду дочекало више од 100.000 људи и захвалио грађанима што су показали изванредно гостољубље, озбиљност, пристојност и одговорност.

Нагласио је да није дошло ни до једног инцидента и да нико није био повређен ни на који начин.

Хвала Србији што је показала да мозе веома озбиљно и одговорно да се понаша, поручио је Вучић.

Хвала људима, који су показали како пристојна Србја може да функционише, нагласио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је реч о тако великом броју људи.

Вучић наводи да, док су се поједини утркивали увредама да нешто омаловаже и говоре о њему, може само да им каже да није он био тема.

Ја не бих могао ни двоструко мање људи да привучем, шта год да сам говорио, не би толико људи дошло, ни половина не би дошла због мене. Неки ни  20. део тога не би могли да привуку, а говоре о не знам чему, казао је Вучић.

Истиче да су грађани дошли да виде Путина и да је то био њихов однос према председнику Русије.

Председник Србије је рекао да је само у томе могао да помогне логистички, али не да би то искористио политички и хвалио се толиким бројем људи.

Вучић је захвалио и онима који нису били на скупу испред храма Светог Саве, што су пратили Путинову посету.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести