Вучић: Путину хвала на личном ангажману на развоју односа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу руском председнику Владимиру Путину и изразио захвалност на његовом личном ангажману на развоју српско-руских односа.
vucic putin tanjug
Фото: Танјуг/ Тања Валић

"Када смо се упознали пре шест година, углавном смо разговарали како Србија да враћа дугове, а данас Србија нема проблема с тим, плаћа све на време и постала је поуздан партнер Руској федерацији", рекао је Вучић у уводном обраћању, након којег су два председника наставили разговоре уз две делегације, у ужем саставу.

Вучић се Путину захвалио и на подршци Русије независности Србије и очувању територијалног интегритета. 

"Увек смо могли да рачунамо на руску подршку и колико год је наша земља по броју становника и територијално мала, мислим да је Русија увек могла да рачуна да има савезника у Србији", рекао је Вучић. 

Он је, говорећи о динамичнијем развоју билатерални односа истакао:

„Хоћу лично да вам се захвалим што сте мого енергије, труда, рада и енергије, али и поштовања и љубави уложили у развијање руско-српских односа. Нама трговиснка размена напредује у озбиљним процентима. Увоз из Русији је већи за 30 одсто, а извоз из Србије је порастао за 4,1 процената“, указао је он. 


Putin: Puno ste uradili, prilika da vam uručim nagradu 

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima na toplom prijemu i istakao da mu je drago što može da poseti prijateljsku, bratsku Srbiju i da sa srpkim kolegom razgovara o svemu što je urađeno i o onome što još može da se uradi u odnosima dve zemlje.

"Poštovani gospodine predsedniče, puno ste uradili poslednjih godina za razvoj rusko-sprskih odnosa i ja ću danas imati lepu priliku da vam uručim državnu nagradu za vaš doprinos svemu tome za sve što ste uradili", rekao je Putin Vučiću u uvodnom obraćanju, pre razgovora uz dve delegacije, u užem sastavu, iza zatvorenih vrata.


Вучић је казао да у свим сферама друштвеног живота наши односи напредују. Навео је да су неки споразуми већ потписани, а неке ћемо тек потписати, подвукавши да је веома значајна сарадња у дигиталним и информацијом технологијама. 

Фото: Novinarka Dnevnika Svetlana Stanković prati posetu Vladimira Putina

Указао је да би нама требао пројекат „тачка кључања“, како би заједничким снагама направили хаб у Србији. 

„Хоћу да кажем да се сви наши договори и споразуми по питању развоја инфраструктуре, односа у области енергетике, не само развијају већ су на највишем могућем нивоу. Војно техничком сарадњом смо задовољни . Хвала вама за ваш допринос и вољи да помогнете нашој земљи“, рекао је он. 

Вучић је, пожелевши добродошлицу високом госту, рекао и да се нада да ће се осећати као код своје куће, јер су Србија и Русија искрени пријатељи. 

Фото: Танјуг/ Тања Валић
Фото: Танјуг/ Тања Валић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести