Вучић : Долазе председници, премијери,вратили смо углед Србије

ЊУЈОРК : Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су најављене посете светских државника Србији и разговори које је имао са више од 50 званичника земаља и организација света потврда да смо вратили углед Србије у свету.
vucic UN tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је рекао да је потврђена посета председника САД Доналда Трампа, договорена посета француског и турског председника, премијера Белгије...

"Уверен сам да ће председник Трамп посетити Србију, мислим да ћемо пре тога имати посету председника Макрона. Не подцењујте посету Макрона, она ће за нас бити од страсног значаја, а верујем да ћемо ускоро видети и Ангелу Меркел или у Берлину или у Београду, после њене нове победе на парламентарним изборима" рекао је Вучић и пожелео јој сваки успех.

Вучић је за ТВ Пинк указао да је управо вест о доласку Трампа изазвала реакцију породице Битићи "који су напали и мене и Трампа због потврде доласка у Србију", али и подвукао да је "случај Битићи" била једна од тема његовог разговора са високом представницом америчке администрације Елизабет Милард.

Како је рекао американци увек инсистирају на решавању тог случаја.

"То људи треба да знају да ту нема ''много слатких ствари'', да су то озбиљни и одговорни разговори који нису за нас увек лаки" додао је Вучић.

Председник је у осврту на разговоре које је имао апострофирао и онај са прердседником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом који долкази у Србију 10. октобра са великим бројем инвеститора.

У том смислу он је указао на фабрике које су турски инвеститори отворили до сада и које ће тек изградити назначивши да је то веома важно, да људи од тога живе...

"Веома сам захвалан Ердогану, то је важна посета" назначио је председник Србије који је поновио да ће након тога у Србију доћи и председник Француске Емануел Макрон, премијер Белгије Шарл Мишел, премијерка Норвешке Ерна Солберг, Трамп...

Како је рекао потребно је довести и оне из Африке и Азије, "који нам помажу и по питању територијалног интегритета КиМ" али и где треба да отварамо тржишта за нашу робу, наше грађевинце...

Додао је и да је потребно и да се "одради једна афричка тура" али и подвукао да је треба припремити на најбољи могући начин како би дала и одличне резултате.

 Договорено да премијер Белгије посети Србију
 

 Председник Србије Александар Вучић током боравка у Њујорку остварио је одличне контакте са светским лидерима, а то најбоље сведочи сусрет који је данас имао, током давања изјаве српским новинарима, са белгијским премијером Шарлом Мишелом у седишту УН.

За време давања изјава српским новинарима пролазио је белгијски премијер, који се, видевши Вучића, зауставио и срдачно поздравио.

Вучић му је рекао да управо говори о њему и разговорима које је водио с њим, на шта се шеф белгијске владе насмејао.

Иначе председник Вучић је био посебно задовољан разговором са Мишелом, оценивши да су му се "врата наде" шире отворила пошто званични Брисел жели да подржи снажније бржи пут наше земље у ЕУ.

"Важно је зато што је Мишел говорио управо о томе.. Чини ми се да по први пут озбиљно размишљају о пријему Србије у ЕУ и то су одлични сигнали за нашу земљу и показује колико су грађани Србије поштовани и то је веома добро", рекао је Вучић.

Договорено је, како је пренео, и да премијер Белгије ускоро посети Србију.

То би била прва посета после више деценија председника белгијске владе Србији, пошто су до сада посете биле на нижем, односно министарском нивоу.

Вучић је, раније новинарима, рекао да је био изненађен и захтевом за билатералу, али и садржајем разговора са Мишелом.

"Очекивао сам да ћемо разговарати о малим проблемима које имамо око једне приватне белгијске компаније (Енергозелен), уз све добре ствари које имамо од Делеза па надаље. Тема је била - жеља Белгије да се што више упозна са ситуцијом у Србији“, објаснио је Вучић.

Како је рекао Вучић, Белгија зели да помогне што бржем уласку Србије у ЕУ.

"Када је тако заинтересована једна Белгија, на такав начин, морам рећи да су ми се некако врата наде шире отворила, посебно што је желео да чује српску страну, наше аргументе, шта мислимо о Косову и Метохији, владавини права, о релативном брзом учлањењу у Унију. Веома сам захвалан премијеру Белгије на таквим порукама“, поручио је Вучић.

Председник Србије је упознао Мишела са резултатима економских реформи и плановима за даљи развој српске економије и додао да је Србија много урадила на измени пословне климе.

Како је рекао, за обе земље било би значајно уколико би био повећан интерес белгијских инвеститора за улагање у Србији, нарочито у области енергетике, пољопривреде и инфраструктурних пројеката. 

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи добри и захвалио на активној подршци Белгије европском путу Србије. 

Он је нагласио и да је Србија снажно привржена дијалогу са Приштином и додао да очекује да приштинска страна конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума, а такође је саговорника обавестио о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Мишел је изразио велико интересовање за Србију, као и за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином.

Он је нагласио да је неопходно радити на унапређењу економске сарадње Белгије и Србије у циљу јачања привреде двеју земаља.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести