Вучић: Домаћа производња вакцине Спутњик Ве до краја године

БЕОГРАД: Србија ће инвестирати колико год буде потребно у започињање домаће производње руске вакцине Спутњик Ве до краја године, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је за британску агенцију Ројтерс казао да су он и руски председник Владимир Путин направили иницијални договор о покретању процедуре производње коју је описао као "компликовану и тешку".

"У овом тренутку немамо производне капацитете за Спутњик Ве, али изградићемо их. Није важно колико кошта, инвестираћемо у то", рекао је Вучић и додао да је циљ Србије да производи не само за сопствене потребе, већ и за извоз у региону.

Група руских стручњака требало би следеће недеље да посети Србију како би разговарали о производњи вакцине Спутњик Ве до краја године, наводи агенција и преноси да би у Србију овог месеца требало да стигне још 200.00 доза Спутњик Ве вакцине, 500.000 доза Синофармове, око 90.000 доза Фајзер/Бионтек и прве количине од око 100.000 доза АстраЗенекине вакцине.

"Кинеска вакцина је најскупља", рекао је Вучић, а Ројтерс додаје да су Србији помогле блиске везе са Кином која је до сада у њу инвестирала милијарде.

Агенција Ројтерс наводи да је Србија са више од 530.000 вакцинисаних, односно 7,5 одсто популације на четвртом месту у свету по броју вакцинисаних на 100 становника, иза Израела, Велике Британије и САД.

Додаје се да по програму вакцинације становници Србије могу да бирају између Фајзер/Бионтек, кинеске Синофармове и руске Спутњик Ве вакцине.

Агенција наводи и да је Србија међу првим земљама у Европи која је почела вакцинацију грађана са око милион доза Синофармове вакцине.

"Захвалан сам председнику Сију (Ђинпингу) због тога. Читао сам о квалитету вакцина и схватио да је кинеска веома добра", истакао је Вучићза Ројтерс.

Он је нагласио да ће Србија потрошити између 200 и 300 милиона евра у току ове године за набавку вакцина, или 0,7 одсто БДП-а.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести