Вучић: Драматично побољшан имиџ Србије, веће плате 2018. године

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је у првој години од како је преузео ту дужност, захваљујући грађанима, Србија успела да превазиђе бројне тешкоће које је наследила и да се кроз много мука дошло до боље позиције земље у свету и добрих економских резултата.
Vucic na RTS-u/RTS Jutjub
Фото: РТС Јутјуб

"У тих годину дана успели смо што је страшно важно и нешто за шта је потребно деценија, да драматично унапредимо слику Србије у свету, а то је важно ако се ствари посматрају из политичког и економског ракурса због привлачења инвестиција, отварања нових радних места и побољшању стандарда грађана", објаснио је Вучић.

Он је, гостујући на РТС-у, рекао да је поред збивања у нашем окружењу, у свету, у ово време турбуленција, Србија успела да сачува стабилност, мир, унапреди демократски поредак, да нам земља, уз подршку коју је пружао влади која је радила озбиљно свој посао, остварила добре економске резултате.

Он је истакао да је у првом квартали раст износио 4,6 одсто, а да је мај месец завршен са укупно 8,4 милијарди динара суфицита, а буџетом је било предвиђено 37,6 милијарди дефицита.

„За 400 милиона евра постигли смо бољи резултат и то без продаје Телекома и ЕПС“, нагласио је Вучић.


Биће повећање плата ове године

Вучић је изјавио да је мај месец у Србији завршен са 8,4 милијарди динара суфицита, да ће Закон о привременом смањењу пензија бити укинут, као и да ће до краја године бити значајног повећања плата у јавном сектиору. 

Он је рекао сумирајући годину дана од када је ступио на дужност председника Републике и назначио да је било планирано да у првих пет месеци буде 37,6 милијарди динара, а остварен је резултат бољи за 400 милиона евра.

Одговарајући на питање о пензијама Вучић је рекао да ће бити онако како је и рекао и да ће се закон укинути.

Како је рекао, биће боље у наредним кварталима, а они који изражавају сумњу су људи као што је бивши гувернер Небојша Шошкић за чије време је динар са 80 на према један евро дошао на 117 динара за један евро.

Говорећи још о пензијама, Вучић је рекао да је проблем ММФ не 300 милиона евра додатних које ће Србија да издвоји већ то што ће се додатно помоћи сиромашнима и за њих издвојити око 1,2 милиона и истрајати у одлуци, "а одлуке доноси држава Србија а не неко други".

Вучић је рекао да је све мање тема незапосленост, најављујући нове фабрике као што је Кромберт Шуберт, а све више тема колико ће нам расти стандард.

"Имаћемо значајно повећање плата, значајан раст до краја године", рекао је Вучић и додао да је сада плата од 420 до 425 евра, а да ћемо се приближити, као што је рекао, нивоу од око 500 евра.

"Е онда чекам да видим", додао је, колики ће бес бити наших политичких противника који никада нису ни мислили да труд и рад доносе резултате већ само преваре и обмана.

"Економија Србије је нешто што хвале све светске и европске инсититуције", закључио је председник Србије.

Градски одбор СНС доноси одлуку о градоначелнику

Вучић је изјавио да ће одлуку о кандидату за градоначелника Београда донети Градски одбор те странке.

"Ја сам председник Србије, одлуку о томе доносиће Градски одбор СНС Београда". 

Седница Скупштине града на којој ће се бирати нови градоначелник заказана је за 7. јун.


Он је казао да је то постигнуто у тешким временима када се води рат тарифама између САД и ЕУ.

Истако је да никада није задовољан резултатима који су постигнути, али да су они добри.

Указао је да је разговарао са свим најважнијим лидерима света, и навео да је три пута био у радној посети Берлину, са председником Русије Владимиром Путином се срео чак четири пута, колико и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, са кинеским председником Си Ђипингом два пута, угостио јапанског премијера Шинзо Абеа, као и да је имао сусрете са премијером Индије Нарендром Модијем.

Он је казао да је са свим великим азијским силама имао састанак, али и са афричким лидерима.

Подсетио је да се састао и са француским председником Емануелом Макроном два пута, и најавио да ће ускоро отпутовати у званичну посету Француској.

Такође је подсетио да се састао и више пута са свим европским лидерима, као да се видео са америчким председником Доналдом Трампом, а више пута разговарао са потпредседником Мајком Пенсом.

"Те активности говоре о уложеној енергији и да нисмо обрукали Сбрију“, поручио је Вучић.

Страхујем од развоја догађаја на Косову и Метохији 

Председник Вучић рекао је да је веома забринут због последњих догађаја на Косову и Метохији, и да се плаши д су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх у Србе, већ и да предузму неке друге мере.

Он је подсетио да су немири и нереди били окидач за давање Косову независности, те нагласио да Албанци не раде ништа сами.

"Знам како је ишло до 2003. Тада смо имали усаглашену причу „стандарди пре статуса“. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање такозване независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине то што знам да све ово што раде не раде сами", истакао је Вучић.

Рекао је да су изјаве Албанаца застрашујуће и додао да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

"Они у лице кажу Европи и свету ''нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум''. Они не желе да проведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница која је гарант, ћути и не занима их", критиковао је Вучић.


Њих занима само заузимање севера

Вучић je упутио јавну молбу међународним представницима да не само чују, већ слушају шта Албанци говоре, да добро разумеју њиихове поруке и спрече њихов евентуални покушај упада на север и даље нападе на српско становништво.

Вучић је, у изјави новинарима, након учешћа на конференцији поводом покретања пројекта "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији, рекао и да је смисао приче о енергетском систему, које помињу албански представници на Косову, да узму север под контролу.

Он је казао да не би било проблема у томе што је говорио Рамуш Харадинај да не зна или није прочитао Бриселски споразум, иако се ради о 15 тачака на једној страни, као и да одлично познају тај документ а неће да га проводе у дело, већ чињеница да они то не говоре без знања западних ментора.

Вучић је подсетио да му нико није веровао када је говорио много раније да ће се држати Бриселског споразума као што се РС држи Дејтонског документа.

"Данас од Бриселског споразума беже Албанци. Нажалост не придржавју се ни они под чијем окриљем је склопљен. Не занима их примена. Србија је сваку тачку провела у дело, која се односила на њене обавезе. Албанци једну једину, а реч је о 6 од 15, то јест 40 одсто, нису такли, није их занимала“, критиковао је председник.

Подсетио је да је већ 20.априла, када су наводно кренули у примену, говорио да их то не занима.

"Знају то и њихови западни ментори и заједно са њима их баш брига што нису испунили. Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам“, поручио је он.

Како је навео, ни Харадинај, Арифи, ни Хоџај никада не говоре ништа сами.

"Неки други говоре кроз њих и преко њих. Зато ме брину инциденти које нисмо имали у том обиму у последњих пет година. Брину ме јер се плашим да ће бити још оштриијих и жешћих напада, а Србији су не захваљујући држави коју данас водим, већ ранијим владама прилично ускраћене могућности да на било кој нацицн реагује на КиМ", објаснио је он.

Вучић је, када је реч о захтевима да Србија испуни наводне обавезе из договора о енергетици, нагласио да не постоји никакав споразум у овој области.

"Они мисле да због притиска који постоји од две западне земље морамо брже боље да дамо Газиводе и Валач. Њих само занима како да окупирају север", подвукао је он додајући да желе да узму и нашу електропреносну мрежу.

Вучић је подсетио да је приштинским властима нуђено заједночко управљање што су одбили.

Указао је да се Газиводе налазе на територији централне Србије и делом на територији Зубиног Потока, и да приштинске власти с тим у вези никада нису били заинтересовани да чују и слушају аргументе српске стране.

"Ми споразум о енергетици немамо. Они лажу и измишљају, и то раде отворено, нескривено", закључио је Вучић.


Када је реч о захтевима Албанаца везано за области енергетике председник Србије је поручио - "шта хоћете у енергетици“.

Подсетио је да у Бриселском споразуму стоји да треба наставити разговоре о енергетици, и да нису спроведене оне ствари које су договорене, а то је ЗСО.

"Они причају о споразуму који не постоји“, нагласио је председник Републике.

Подсетио је да је сваком европском лидеру донео Бриселски споразум и да они на то седе погледају у њега, па спусте главу или гледају у плафон, додајући да ЕУ има других већих проблема као што су односи са САД, Кином, али и ситуација у Италији. 

Рекао је да се плаши да су Албанци решили, да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немир и страх међу Србе, посебно повратнике јужно од Ибра, већ и оним што су радили Марку Ђурићу и непровођењем истраге убиства Оливера Ивановића, унесу страх и у север, и онда у неком тренутку предузму неке друге кораке и мере.

Замолио је међународну заједницу да поведе рачуна о томе.

Вучић је подсетио на бројне инциденте који су се догодили у овом месецу, од 5 .маја када је без разлога ухапшен Србин Дејан Славић из Обилића, преко статута Трепче који су послали у скупштину, па све до најновијег инцидента са нападом на бебу.

Када је реч о одржавању фестивала „Мирдита“ у Београду Вучић је рекао да је то погодило многе грађане Србије и да је имао, поред осталих политичких расправа, о томе и расправу са старијим сином.

"Мислим да смо ми показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом, али са којом грађани Србије могу да се поносе“, поручио је Вучић.

Он је казао да док се људи који иду на своја огњишта каменују и туку, ми пуштамо људе да долазе у Београд, а да не морајуд а говоре нарочито лепо о њему и Србији.

"Снага Србије је у томе да се не плашимо да чујемо било чије аргументе. Нападали су мене и руководство Србије и они који су протестовали, али и они који су учествовали на тој манифестацији. Ми се поносимо јер имамо ту врсту демократског капацитета, а неки други који имају широку подршку западног света не дозвољавају да се врате људи на огњишта и туку бебе. Наша полиција на нормални начин зауставила је људе. То је најбољи показатељ колико је Србија постала нормална и пристојна темља“, нагласио је Вучић рекавши да треба да се дичимо демократским капацитетом земље, и да не треба да се плашимо аргумената јер су они на нашој страни.

Када је реч о решењу косовског питања каже да се улаже огромна енергија у то, а не у преживљавање неког дана на власти, као што су чинили неки други.

"Немам ја 25 милиона евра као они који ме нападају и то само у имовини која је приваљена. Не интересује ме то, већ само да грађани Србјие живе боље“, нагласио је он.

Вучић је рекао да се ништа не крије од грађана, и да када буде постојало нешто конкретно нико неће ништа крити.

"Немојте да полазите од себе, а говорим о лажним аналитичарима и политичарима. Изаћићемо пред народ. Да ли ћемо добити подршку биће питање наше свести и одговорности. Ако желите да мењате Устав, а на европском путу ћемо то морати, неопходно је да идете на референдум и да се грађани изјасне“, објаснио је он.

Подвукао је да од народа нико ништа неће сакрити.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести